Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

o lume interzisa


de alehandro128 la: 05/05/2006 08:40:00
modificat la: 11/05/2006 20:19:48
taguri: Ganduri_in_0_si_1 
voteaza:

Dincolo de gratii, blide, latrine si incuietori, se afla o lume pestrita, cu povesti de viata. O lume in care timpul nu trece repede sau greu. Doar trece. O lume in care sistemul schiopatand anevoios incearca, dar fara succes inca, sa regleze cu meticulozitatea unui ceasornicar timpul celor aflati in puscarii. Provocarea e prea mare insa, iar sistemul olog si cateodata surd e depasit de situatie. Zilnic. Cu regularitatea unei maree fade, fara pic de stralucire.

Ideea asta a noastra cu "un ochi pe ocheanul cu zabrele" ma duce cu gandul la un personaj fascinant dintr-un film american premiat si mult comentat ("Inchisoarea ingerilor", in original "Shawshank Redemption" cu Tim Robbins si Morgan Freeman). Personajul, un umil si batran puscarias de vreo 70 de ani, isi petrecuse mai mult de jumatate din viata in puscarie pentru un omor deosebit de grav. O fapta din tinerete, pe cand avea vreo 30 de ani. Acum, inchisoarea, intre acei pereti cenusii, insemna totul pentru el. Acolo era lumea lui. Acolo erau cei mai buni prieteni ai lui, criminali condamnati si chiar si gardieni. Timpul, in lumea si firescul lui, insemna acelasi lucru in fiecare zi. Trezirea dimineata devreme, exercitiile de conditie fizica, munca in folosul lor sau al comunitatii si… biblioteca. Pentru ca era bibliotecarul puscariei. Toata lumea il placea pentru ca batranul blajin, cu voce molcoma, era omul care le aducea cartea. Acea lume imaginara in care unii dintre detinuti mai evadau din cand cand. Intr-o buna zi, o stampila apasata pe un formular banal, care pentru alti detinuti ar fi adus bucurie si trei zile si trei nopti de petrecere, lui i-a adus infernul. Si la putin timp chiar moartea. Dupa 40 de ani de puscarie, "Acceptat" era cuvantul pe care nu mai sperase de mult sa-l mai vada pe cererea de eliberare. Oricum, aceasta cerere era doar o banala formula pe care putea sa o faca oricare dintre ei regulat. Devenise o formalitate. Formalitatea din fiecare an. O banalitate chiar redusa la o simpla hartie. Si batranelul se trezeste astfel de partea cealalta. Departe de normalul si firescul lui. In normalul si firescul nostru. Acolo unde trebuie sa munceasca pentru ca sa plateasca o chirie si sa manance. Se angajeaza la un minimarket, fiind cel care punea produsele cumparate de clienti in pungi de plastic. De fiecare data cand voia sa mearga la WC ridica o mana si cerea voie sefului de tura. Pana intr-o zi, cand acesta ii spune: "Nu-mi mai cere voie. Aici nu mai esti la inchisoare. Mergi de cate ori ai nevoie fara sa mai ceri voie". Asta era lumea pe care el o parasise acum 40 de ani, din care se luase pe sine in urma unui gest criminal si a plecat intr-un alt univers, restrictiv, dar care a insemnat viata lui. Dimineata l-a gasit pe batranel agatat intr-un streang in propria casa. De data asta se luase pe sine cu totul. Din ambele lumi. Era prea tarziu sa se mai intoarca si mult prea tarziu ca sa inceapa o lupta cu el insusi. Era prea tarziu.

Nu suntem aici nici ca sa-i judecam, nici sa-i iertam, nici sa-i condamnam. Suntem doar ca sa-i cunoastem. Pe ei si pe sistemul care-i poate schimba sau nu. Nu vrem sa le plangem de mila. Vrem doar sa aflam ceea ce este dincolo, acolo unde nu exista ingeri.Nimeni nu este in masura sa ne judece numai DUMNEZEU .Daca sefii de stat sau guvernatori in frunte cu prim ministru si presedinte ar sti care e viata akolo unde nu sunt ingeri nu cred ca ar rezista 1 zi nu mai mult .Nimeni nu vede nimeni nu aude dar toti sunt o familie si toti sunt lipsiti de drepturile omului mai putin cei cu uniforma .Ajuns akolo nu mai ai contact cu lume nu mai ai voie sa faci numaiu ce ti se spune si tre` sa fii supus. In romania un lucru este insa cert TOTI SUNT LEGATI LA OCHI SI LE ESTE FRICA SA VORBEASC .Mai multe nu pot spune nu sunt in masura nu am fost retinut decat 24 ore preventiv si am vazut in mare parte viata akolo unde nu sunt ingeri.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...