Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Basescu, romanii si CNSAS


de doru001 la: 07/05/2006 10:15:00
modificat la: 11/05/2006 21:12:40
voteaza:
Basescu nu putea face mai mult la CNSAS.

Pentru ca sa conduci Romania, asa cum este ea acum, si sa mai faci si reforme institutionale, ai nevoie de sustinerea Securitatii, sau cel putin a unei parti importante a ei. Pentru ca Romania sa poata fi condusa fara implicarea Securitatii in politica, este nevoie de o societate civila puternica. Aceasta nu inseamna numai cetateni care sint preocupati de viata politica si sociala a tarii, dar si institutii, cum ar fi ONG-uri, si traditii democratice: unde se trage linia, in ce fel trebuie sa reactioneze cetatenii pentru a-si atinge obiectivele eficient, fara violenta si fara calcarea legii etc.

In primul rind, Basescu este responsabil pentru ca s-a putut intimpla ce s-a intimplat la CNSAS. Asa ceva era de neimaginat pina acum un an. Transparenta si influenta opiniei publice (chiar daca evident minoritare!), in interiorul institutiilor de stat, au fost fara egal in ultimii 60 de ani in Romania. Aceasta se datoreaza politicii active a lui Basescu, de incurajare a unui stat in care institutiile functioneaza corect, dupa reguli obiective clar definite. Aceasta este o schimbare profunda, pe care romanii nu o apreciaza la justa valoare. (Acum citiva ani era de neimaginat ca cea mai simpla actiune putea fi indeplinita fara sa "cunosti pe cineva". Cit de des auzeam intrebarea "Cunosti pe cineva la ...?") Sentimentele lui Basescu in favoarea unei structuri ordonate, de tip militar, care asigura controlul si ordinea necesare sigurantei nationale nu au anulat, ba din contra, au ajutat sustinerea de catre Dinsul a formalizarii vietii sociale si administrative romanesti. Aceasta formalizare risca sa introduca Romania in istorie, loc din care a lipsit in ultimele 18 secole. Observati cit de rapid si de direct a condus acest stil de a face politica la dezvaluirea nucleului dur de securisti KGB-isti care au condus si distrus Romania in ultimii 60 de ani. Principiile sint mai importante decit clientela. Din fericire si din pacate, romanii nu inteleg asta. Din fericire, pentru ca multi romani ar bloca reforma lui Basescu, daca ar intelege-o. Din pacate, pentru ca citiva romani ar sustine-o, daca ar intelege-o. Romanilor mereu li se intimpla lucruri pentru care nu sint pregatiti.

Mai mult, cind criza a aparut, Basescu a sustinut o solutie de compromis, raminind in limitele legii. (Ideea a fost anuntata de Boc, "sa vedem ce face Turianu in trei luni". Renuntarea la monopolul puterii e evidenta.) Fara aceasta criza, Securitatea nu ar fi acceptat niciodata solutia actuala. Cita diferenta intre aceasta reactie a lui Basescu si timpenia KGB-ista a lui Iliescu, sau lipsa de actiune a D-lui Constantinescu, care nu numai ca nu actiona, dar nici macar nu comunica cu populatia, in cele mai importante si simple subiecte politice.

De aceea, eu il voi vota pe D-l Basescu si la urmatoarele alegeri, pentru al doilea si ultimul sau mandat. Totusi, nu pot spune aceleasi lucruri si despre partidele politice. S-ar putea ca, la alegerile parlamentare, sa nu votez deloc, daca nu va exista vot uninominal.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


asta cu CNSAS-ul - de Simeon Dascalul la: 15/05/2006 08:56:43
e expirată;
acuma i se reproşează operaţia de la Viena
#122324 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: