Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Din jurnalul Cristinei Bazavan - Europa FM


de ygrec la: 30/01/2004 01:33:00
modificat la: 30/01/2004 02:46:09
voteaza:
NU STIM SA NE UITAM LA CEEA CE SE PETRECE ÎN JURUL NOSTRU!

E pentru prima data cînd eroul filei mele de jurnal stie în avans ca
am sa scriu despre el. E tot pentru prima data cînd mi-am sunat personajul si am > vorbit cu el înainte de a ma apuca de scris. Nu am întâlnit niciodata fata în fata personajul de astazi, am vorbit o ora si ceva la telefon, timp în care mi-au dat lacrimile de cîteva ori si m-am întrebat de ce jurnalele de stiri au ocolit acest unghi de abordare în cel mai spectaculos subiect al saptamînii.

Povestea de mai jos e un exemplu de subiect de film / documentar / reportaj care i-ar emotiona pe români si i-ar pune un pic pe gînduri.
Stiu sigur ca dupa ce veti citi rîndurile urmatoare, va veti pune aceeasi întrebare ca si mine: "Daca eu as fi fost în locul personajului de astazi as fi avut puterea, determinarea, ambitia, vointa si sufletul urias sa fac un asemenea gest?!"

E cea mai lunga dintre filele mele de jurnal si sper, din tot
sufletul, ca veti avea rabdare sa o cititi pîna la sfîrsit.

****

"Erin Brockovich" e ecranizarea povestii unei femei simple care, fara a avea pregatire juridica, cu perseverenta, ambitie si inteligenta reuseste sa rezolve unul dintre cele mai celebre cazuri din istoria proceselor din America. Erin n-are o viata usoara, a divortat, are de crescut 3 copii, dar si-a luat munca în serios si pentru ca are credinta ca-i poate ajuta pe locuitorii unui oras sa opreasca activitatea unei companii care le-a
poluat apa, începe sa investigheze în amanunt ca sa-si duca obiectivul la îndeplinire.

Filmul e inteligent, are umor, pe alocuri e emotionant, fara sa
stoarca lacrimi si, daca nu l-ati vazut înca, vi-l recomand cu caldura.

***
Aeroportul Otopeni. Duminica, 18 ianuarie. Un grup de ziaristi
asteapta sosirea echipei celebrului medic Mc Kay Mc Kinnon care o va opera pe Lucica Bunghez încercînd sa-i înlature tumoarea uriasa. Între ei, o tînara miniona. Ea e singura care l-ar recunoaste într-o clipa pe medic. A vorbit de multe ori cu el la telefon, au schimbat zeci de e-mailuri, i-a vazut operatiile înregistrate. N-au timp sa-si vorbeasca prea mult pe aeroport,
dar se reîntîlnesc cîteva minute mai tîrziu în holul hotelului
Intercontinental. Ea îi spune ca se numeste Camelia, el îi strînge
mîna cu emotie si îi multumeste pentru ca n-ar fi ajuns aici fara sprijinul, perseverenta si efortul ei.
Camelia e singura jurnalista din România care a obtinut un interviu
în exclusivitate cu medicul Mc Kinnon. Nici Discovery - care detine
exclusivitatea asupra subiectului - n-a protestat cînd ea a solicitat interviul. Si ei au fost mîndri ca au întîlnit-o pe tînara românca.

Nu stiu ce si-au spus cei doi înaintea interviului publicat vineri în
Evenimentul Zilei, dar stiu ca în zilele de dinaintea operatiei si de
dupa interventia reusita, cei doi si-au multumit reciproc de multe ori.
> Fiecare crede ca celalalt e cel care i-a salvat viata Lucicai Bunghez. De ce nu stiti cine e Camelia? Pentru ca buletinele de stiri au fost mai preocupate de senzationalul operatiei decît de povestea emotionanta din spatele ei.

Camelia e o Erin Brockovich. A întîlnit-o pe Lucica acum doi ani,
dupa ce s-a straduit sa o convinga sa o lase sa faca un reportaj despre ea.
"Daca ma lasati sa scriu despre dvs, promit ca am sa încerc va ajut" a spus jurnalista si dupa o vreme Lucica s-a lasat convinsa. A mers cu fotoreporterul acasa la Lucica si dupa ce au întîlnit-o, nici Camelia, nici reporterul n-au mai putut vorbi pret de cîteva ore. Nu vazusera niciodata asa ceva, desi erau jurnalisti de teren "Am vazut multe la viata mea, am cautat capete prin tufisuri, am vazut raniti si morti, dar nimic nu m-a socat astfel", mi-a spus Camelia la telefon.

Asa a început în Monitorul Expres, un ziar local din Brasov, o
campanie care s-a numit Ajutati-o pe Lucica. Iar Camelia si-a început lupta ei cu autoritatile, legile si prejudecatile oamenilor ca si Erin Brockovich.
La momentul acela n-avea nici cea mai mica pregatire medicala, nu stia ce înseamna neurofibromatoza. De atunci si pîna astazi a facut atît de multe dosare pentru aprobari în comisii medicale, a cautat pe net atît de multe lucruri despre maladia aceasta, încît ar putea da explicatii stiintifice.
"Mi-as putea da licenta în acest subiect", glumeste ea. Si toate
acestea pentru ca a dorit sa-si respecte o promisiune facuta în fata unei femei care i-ar fi putut fi mama.

La 1 octombrie 2002 a început campania Ajutati-o pe Lucica si
brasovenii au fost emotionati de rîndurile în care Camelia spunea ca femeia, care atunci avea 45 de ani, n-a mai respirat aerul strazilor sau n-a mai vazut verdele ierbii de foarte multi ani. Au început sa-i trimita iconite, bilete de loterie, mici daruri si atentii care au facut-o pe Lucica sa se simta iubita.

Ca si Erin Brockovich, Camelia are un program aglomerat. N-are copiii lui Erin (sau nu stiu eu sa-i aiba) dar are doua slujbe, una la un ziar local, alta la un ziar central, asa ca munceste de dimineata pîna seara. Dar în programul acesta încarcat a trebuit sa-si gaseasca timp sa caute pe net informatii despre boala Lucicai si despre medicii care ar fi putut-o ajuta. "Începeam documentarea pe la 9 seara si încheiam dincolo de ora 1,
pentru ca nu aveam alt timp la dispozitie".
Asa a ajuns la cîteva clinici din Anglia, Germania si Austria.
Norocul i-a scos în cale o brasoveanca stabilita la Londra care a început sa o ajute. Klementina Balint Egan a gasit o clinica lînga Oxford si, dupa lungi tratative, medicii de acolo au spus ca pot opera tumoarea. Costurile operatiei s-ar fi ridicat la 12 mii de lire sterline.
A început o noua campanie, de data aceasta de strîngere de fonduri. 12 mii de lire sterline adunate de Camelia de la cititorii ziarului brasovean sau de la oamenii de afaceri din oras. Directorul ziarului i-a dat 10.000 de dolari, Consiliul Judetean Brasov a aprobat într-o sedinta extraordinara la solicitarea minionei jurnaliste, o donatie de 50 de milioane de lei.
Bolnavii dintr-un salon al spitalului judetean au strîns banut cu
banut si au donat 68.000 lei... "E poate cea mai emotionanta donatie, m-a miscat mult gestul lor", a recunoscut Camelia.

Odata banii strînsi a început calvarul vizei pentru Marea Britanie.
Lucica avea nevoie de o aprobare de la Ministerul Sanatatii în care sa i se scrie ca poate fi scoasa din tara în vederea unui tratament. Un oficial a spus însa ca femeia nu mai are nici o sansa asa ca n-ar trebui transportata.
Pentru ca sa fie scrise pe o bucata de hîrtie cuvintele "suntem de
acord sa mearga la tratament în strainatate" a fost nevoie de o comisie de 3 medici, de o analiza de doua saptamîni, în conditiile în care Ministerul nu suporta nici o cheltuiala.
În cele din urma, orgoliosii medici au scris în documentatia pentru
viza "Suntem de acord cu TENTATIVA de tratament în strainatate". (Astazi medicii români jubileaza si considera operatia un succes al lor!!!!)
Dar viza n-a fost singurul obstacol care a trebuit învins pe ultima
suta de metri, înainte de plecarea în Anglia. Din cauza tumorii uriase, Lucica nu putea fi transportata pentru ca nu se putea aseza pe nici un scaun în avion. Camelia a început o serie de negocieri cu Tarom ca sa sponsorizeze deplasarea, dar care sa si scoata din avion 10 scaune si sa monteze o targa speciala. Aceasta tânara jurnalista, perseverenta si ambitioasa (e o Erin Brockovich, v-am spus eu) a facut dosare peste dosare, a negociat cu oameni importanti si i-a convins pe toti.

Au ajuns în Anglia, dar cum Lucica era slabita si analizele nu o
avantajau, medicii n-au riscat sa o opereze si au trimis-o acasa. Nu înainte de a-i face un tratament de fortificare.

"Ce ne facem?" a întrebat Camelia disperata la întoarcerea Lucicai
din Anglia. "L-am visat pe Dumnezeu care mi-a spus ca daca ai sa continui sa cauti, o sa gasim o vindecare", i-a spus Lucica tinerei fete care de acum era parte din familia ei.
Cercetînd în continuare, întrebînd si trimitînd mesaje tuturor celor
care ar fi putut sa o ajute, Camelia a primit într-o zi un e-mail de la un medic român stabilit la New York, Dinu Gangure. El i-a spus de un caz similar din America si a mentionat ca respectivul caz a fost subiect pe Discovery. A întrebat acolo si a gasit pentru prima data numele Mc May Mc Kinnon.

I-a scris în martie 2003 si în aprilie, dupa ce i-a trimis toata
documentatia, toate analizele Lucicai, Mc Kinnon a spus ca ar putea sa o opereze. "Tratamentul post operatoriu costa 600.000 de dolari, eu o operez pe gratis", a spus medicul.

"E prea mult" a spus Camelia care stia cît de greu strînsese cele
12.000 de lire sterline, iar medicul cu o bunavointa supraomeneasca a cautat o alta solutie. A mers la Universitatea din Chicago si le-a promis decanilor ca le va da cazul spre studiu în facultate, cu conditia sa acopere ei o parte din cheltuieli. A obtinut o reducere la jumatate. Dar si 300.000 de dolari era foarte mult pentru România.

Un nou dosar la ministrul sanatatii, Bartos atunci, pentru finantare.
Bartos demisa, Beuran instalat în functie. Dar cei 300.000 de dolari
nu sunt aprobati de la buget.
"Întreab-o pe pacienta ce ar zice daca as veni eu în România" a spus medicul într-o zi. "N-am nevoie decât de aparatura care costa cam 10.000 de dolari si de un spital din România în care sa pot opera". Alte dosare, audiente, întâlniri si negocieri si ministrul Beuran aproba cumpararea aparaturii si stabileste ca operatia sa aiba loc la Fundeni, dar o saptamîna mai tîrziu e demis si el. Asa ca banii nu mai ajung niciodata la Lucica sau spital
Medicul român stabilit la New York, Dinu Gangure, o ajuta pe Camelia tot timpul "Nu puteam suna mereu la Mc Kinnon, chiar si de la redactie, iar Dinu pastra legatura cu el."
"Ce stii despre Dinu?" o întreb eu.
"Nu l-am vazut niciodata, am vorbit o vreme cu pronumele de politete, dar pe parcurs, pe nesimtite, am trecut la per tu. Nu stiu cîti ani are, stiu ca e casatorit pentru ca si sotia lui m-a sunat sa-mi transmita mesaje de la Mc Kinnon. De la Mc Kinnon am aflat ca e psihiatru, pentru ca Dinu e foarte modest si nici n-am vorbit prea multe despre noi."

În decembrie 2003, Mc Kinnon stabileste ca vine la începutul lui 2004 în Bucuresti si dupa ce îsi cumpara biletele de avion pentru 18 ianuarie,o roaga pe Camelia: "Sa nu-i spui pacientei cînd venim, sa nu fie emotionata, sa nu-i facem rau."
Restul e deja stiut de toata lumea caci a fost subiectul principal al
stirilor acestei saptamîni.

Cum a fost cînd s-au întîlnit prima data, dupa ce vorbisera aproape
un an la telefon sau corespondasera pe e-mail?
"Era obosit, dar e foarte modest si foarte sensibil. Ne-am vazut o
clipa în aeroport pentru ca era toata presa care vroia sa-l filmeze / fotografieze, apoi ne-am vazut în holul hotelului Intercontinental. Ne-am strîns mîinile si mi-a multumit pentru tot ceea ce am facut pentru Lucica. Dar eu i-am spus ca nu are de ce sa-mi multumeasca pentru ca tot greul e pe umerii lui."

Pe Erin Brockovich a mea, pe miniona jurnalista care s-a luptat cu
ministere, autoritati, a scos scaune din avioane, a adunat zeci de mii de dolari pentru o femeie careia îi facuse o promisiune si a convins medici sa traverseze oceanul o cheama Camelia Csiki. Ar putea fi oricînd o superba eroina de film sau de roman si mi-ar fi placut sa o vad la stiri. Era un subiect despre un gest aproape supraomenesc, respectarea unei promisiuni aproape imposibila, dar si un subiect despre cum trei români care nu s-au întâlnit niciodata fata în fata - unul din America, altul din Anglia si altul din Brasov - au ajutat o femeie sa se reîntoarca la viata.

N-am vazut asta la stiri, în schimb l-am vazut pe un domn cu barba declarînd ca "acum nu e doar un medic care a operat o tumoare uriasa, sunt doi, iar unul e român", adica el, cel care se vedea la televizor. Nu l-am vazut pe Mc Kinnon declarînd ceva pe ton de lauda personala si nici pe Camelia Csiki spunînd ceva despre drumul infernal pîna la aceasta operatie.

Si dupa ce v-am spus povestea celei pe care am numit-o "Erin
Brochovick a mea", probabil ca va gînditi ca în fiecare dintre noi exista astfel de resurse. Asa mi-am spus si eu, însa n-am înteles de ce ne este atît de greu sa le aratam, cînd e vorba sa trecem la fapte. Si, mai ales, de ce ne e greu sa ramînem în umbra, la final, cînd se culeg laudele.
Puteti sa faceti cunoscut efortul supraomenesc al Cameliei trimitînd aceste rînduri tuturor prietenilor vostri. E atît de special tot ce a facut ea, încît merita sa fie cunoscuta de cît mai multa lume, în ciuda faptului ca nici televiziunile si nici ziarele nu i-au acordat atentie.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (2):


McKinnon - de (anonim) la: 03/02/2004 01:51:28
am vazut aseara operatia din USA . Nu imi venea sa cred ca esteaceeasi femeie, la doi ani de la operatie.
#8785 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .
extraordinar, multumim pt ace - de mapopescu la: 04/02/2004 18:18:17
extraordinar, multumim pt aceasta poveste adevarata
#8902 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...