-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Salvati romanii din Ucraina


de arca_sul la: 20/05/2006 22:55:00
modificat la: 29/05/2006 21:12:24
taguri: Diverse 
voteaza:
Încă o dată autorităţile ucrainene închid ochii la încălcările flagrante ale drepturilor minoritatilor. Ba mai mult, unele “guri rele” spun nu doar că le încurajează, ci le şi pun în practică.
Ultimul bastion al spiritualităţii româneşti din sudul Basarabiei (Ucraina), una dintre cele mai frumoase biserici românesti, cu hramul Sf. Ap. Petru si Pavel, biserica comunitatii romanesti din Hagi Curda, regiunea Odessa, a fost complet vandalizată chiar înainte de sărbătoarea Sfântului Paşte, iar preotul paroh Anatolie Curtev a fost agresat de trei tineri, instigati se pare de către preotul Alexei Grecu, reprezentantul Mitropoliei Kievului. Mesajul clar “transmis cu această ocazie” preotului roman, de colegul din subordinea imperiului rus, a fost cât se poate de clar: “dacă îndrăzneşti să ţii slujba de Înviere în această biserică şi mai ales în limba română, ai toate şansele să nu mai apuci a doua zi de Paşte”.
Întrucât a dorit să arate că este un bun roman (şi nu şi-a lăsat turma în voia sorţii) curajosul preot nu a mai apărut la slujba de duminică (9 aprilie 2006), fapt pentru care, pe parcursul întregii zile, creştinii şi rudele l-au căutat, fără a identifica unde a dispărut şi în ce stare se află preotul.
Peste două zile Anatolie Curtev a venit în satul său de baştină, Anadol, raionul Reni, având multiple semne de violenţă. Potrivit preotului, în drum de la Hagi-Curda spre Anadol, a fost urmărit de părintele Alexei Grecu, slujitor al Mitropoliei Odesei, aflată în subordinea Patriarhiei Ruse, care era însoţit de un grup de bărbaţi. La gara de la Ismail, preotul a fost acostat de părintele Alexei. Însoţitorii acestuia l-au brutalizat, l-au ameninţat cu moartea.
Potrivit lui Vasile Iordachescu, din Hagi-Curda, atacurile asupra parohiei Mitropoliei Basarabiei devin tot mai frecvente, în special după ultimele alegeri din Ucraina. Acum o săptămână, tot duminică, Alexei Grecu a intrat în biserica Mitropoliei Basarabiei şi l-a lovit pe părintele Anatol, în prezenţa creştinilor.
Devine tot mai evident că discriminarea populaţiei româneşti din Sudul Basarabiei capătă tot mai insistent caracterul unei politici de stat în Ucraina şi această politică vizează nu doar viaţa religioasă a comunităţilor româneşti ci şi întreg spectrul ei etno-cultural şi spiritual. Ucraina refuză să accepte un comportament adecvat statutului ei de membru al CE”, afirmă Petru Grozavu, preşedintele Societăţii „Dunărea şi Marea” a românilor din Sudul Basarabiei.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (1):


România - de Simeon Dascalul la: 31/05/2006 08:53:41
îi o ţară prea slabă ca să-şi poată apăra etnicii rămaşi de izbelişte la diverse împărţiri teritoriale

poate site-ul ăsta să-ţi fie util
http://www.gid-romania.com
#125344 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...