-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Mita la romani


de daria89 la: 25/05/2006 12:48:00
modificat la: 04/06/2006 16:40:24
voteaza:
Mi-am inscris copilul la scoala la care urmeaza sa mearga din toamna. Desi am facut asta cu aproape un an in avans, tot nu am gasit locuri in clasa in care vroiam. Eram dispusa sa dau "o mica atentie" inca de atunci , dar nu aveam "omul de legatura" necesar. Abia acum am gasit omul potrivit si a existat si locul necesar, nu fara discursul de rigoare, cum ca e tarziu, desi se pare ca in urma cu multa vreme era mult mai tarziu dacat acum! Majoritatea parintilor pe care ii cunosc si sunt in aceeasi situatie au ocupat , se pare ca toti, acelasi ultim loc de la cele cateva scoli bune din oras.
Mi-as fi dorit sa existe si un sistem privat de invatamant ca sa stiu ca plates pentru ceva anume!
Se poate spune ca am dat spaga ? Ori in domeniul invatamantului asta e legal, ca de, saracii dascali!...au salarii asa de mici, ca trebuie sa faca si parintii ceva pentru a le asigura bunastarea?
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (8):


Mita la romani - de stancosty1 la: 06/06/2006 20:01:45
Mi se pare o prostie (scuze, dar asa vad eu lucrurile, din interiorul sistemului de invatamant), sa dai spaga (da, asa se numeste, desi mai sunt si alte sinonime) pentru a-ti da copilul la scoala si asta pentru ca, de fapt, nu conteaza la ce scoala il dai; daca il educi cum trebuie, va invata oricum. Aaaa, daca nu vrei sa-ti asumi raspunderea de parinte si vrei sa te ascunzi in spatele ideii ca "eu mi-am facut datoria, l-am dat la scoala, la meditatii, de-acum de el depinde ...", atunci este nevoie sa mai "ungi" pe ici, pe colo, dar nu acuza scoala pentru asta. De fapt, majoritatea profesorilor care iau spaga o fac pentru ca au fost "pervertiti" chiar de catre societatea in care traiesc (asa cum se intampla si cu medicii).
Dar, ce nu face omu' pentru odrasla lui, nu-i asa?
Oare de ce parintilor li se pare ca copilul lor este mai indreptatit decat altii sa fie la clasa invatatoarei X, sau la clasa la care preda profesorul Y?
Din experienta pe care o am (si, slava domnului, este destula), profesorii "buni", adică cei cu renume, tocmai datorita situatiei respective, incep sa aiba o prestatie din ce in ce mai slaba, pe masura trecerii timpului si nimeni nu baga de seama că acesta pare sa aiba mereu rezultate bune, dar de fapt asta se intampla datorita calitatii elevilor, sau datorita unor meditatii cu alti profesori.
Cunosc si eu destui profesori care si-au cladit renumele pe munca altora.
Asa ca, nu mai aruncati banii degeaba si mai bine educati-va copiii pentru a invata singuri, sau ajutati-i voi sa invete (si mai ales sa invete cum sa invete). Oricum, scoala din zilele noastre nu mai poate (sau nu mai vrea) sa faca asta. Zilele scolii "comuniste" au apus de mult ... Nu cereti scolii de azi mai mult decat poate da ea. Si ea nu poate da mai mult decat insasi societatea in care traim si din care si ea este o particica.
#126448 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
daria89 - de Yuki la: 08/06/2006 21:27:10
O intrebare:copilul tau merge prima data la scoala, sau l-ai mutat la alta scoala?
#126936 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
mda - de maan la: 10/06/2006 18:30:00
"Eram dispusa sa dau "o mica atentie""
"Abia acum am gasit omul potrivit "
"Se poate spune ca am dat spaga ?"

pentru 'tentativa de corupere' ori 'dare de mita' tre' pedepsiti numa' politicienii corupti, lua-i-ar aghiutza si mama lui de natarai!
ca aia n-au si ei copii, pe care si-ar da sufletu sa-i vada cat mai sus si cat mai la cald!
da-n cazul lor nu se justifica compromisurile ma(pa)terne!

lasati adicatalea coada-n pace, ca pestele de la cap se-mpute!
si sa dam la cap!
cand dam cu capu-i-ndeobste prea tarziu.
#127216 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce-aţi sărit cu toţii la ea? - de Simeon Dascalul la: 14/06/2006 12:25:55
Zicea de la început că nu-i convine să dea şpagă, că ar prefera să existe un sistem privat în care să fie stabilită o sumă clară, în schimbul căreia să-ţi ştii copii într-un loc în care eşti sigur că-s îndopaţi până la refuz cu materii utile sau nu.

Aşa procedează părinţii cât de cât responsabili, aşa au procedat şi ai mei. Nu că şcoala ar fi neapărat bună, dar dacă nu există nici rude, nici cunoştinţe, nici descurcărenie nativă, toceala rămâne singura şansă de a mai ieşi la liman.

Ideea de a te abţine de la şpagă şcolară pe criterii morale, seamănă cu a-ţi trimite neamurile la operaţie fără plic. Cam riscant.

Tot la fel de drăguţă-i ideea că un prunc de capacitate sau de liceu ar putea fi educat / spălat pe creier în aşa fel încât să înveţe de bună-voie. O anume responsabilitate apare în cel mai bun caz în facultă, când se mai dă câte o bursă, apar proiecte la care să lucrezi la negru sau nu, în fine când învăţătura are cât de cât nişte rezultate concrete. Dintr-a întâia până-ntr-a doişpea n-am văzut pe nimeni care să-nveţe aşa, din convingere. Cu toţii am învăţat mânaţi din spate de părinţi.

Ideea-i cu atât mai haioasă cu cât, statistic vorbind, toceala nu prea implică reuşita materială.
#127805 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simeon Dascalul - de Yuki la: 14/06/2006 21:08:56
" Dintr-a întâia până-ntr-a doişpea n-am văzut pe nimeni care să-nveţe aşa, din convingere"---- unde ziceai ca ai facut scoala?

"Aşa procedează părinţii cât de cât responsabili, aşa au procedat şi ai mei. Nu că şcoala ar fi neapărat bună, dar dacă nu există nici rude, nici cunoştinţe, nici descurcărenie nativă, toceala rămâne singura şansă de a mai ieşi la liman."----deci probabil ca parintii mai au fost niste iresponsabili ca mi-au pus cheia de gat din calsa intai cand m-au trimis la scoala iar de tocit n-am tocit nicodata.
Ce intelegi prin " descurcărenie nativă" ? dupa parerea mea orice copil care este declarat apt pentru invatamantul normal ( IQ minim 70) poseda ' descurcatenia nativa' sa urmeze o scoala.
#127872 (raspuns la: #127805) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Yuki - de Simeon Dascalul la: 15/06/2006 16:21:20
Descurcărenie - ce au Becali, Vanghelie, etc. şi n-avem noi. Abilitatea care-ţi aduce o situaţie materială tare bună fără a fi nevoit să pricepi ce-i cu sumele Riemann. Tot lângă ăştia poate sta şi Adi Mutu. Oricum abilităţile şi talentele astea sunt rar răspândite şi pentru marea masă nu rămâne decât opţiunea şcolii, oricât ar fi de proastă.

N-am vrut să las impresia că aş considera supravegherea copiilor ca fiind o problemă morală implicând numai liberul arbitru. Depinde mult şi de noroc şi de, frumos scris, condiţiile socio-economice. Ambii părinţi pot lucra până seara sau mama poate fi mai liberă. Bunicii pot sta în acelaşi bloc sau la trei judeţe distanţă. În fine poţi sta într-un oraş mare unde nimeni n-are treaba ta sau într-un loc în care toată lumea ştie ce face toată lumea şi-i destul de probabil ca ai tăi părinţi să afle câţi bani ai stricat la jocuri electronice şi de la ce materii te-ai evaporat chiar înainte să ajungi acasă.

Dacă ai ingurgitat materiile de bună-voie, fără efort şi fără stimuli exteriori atunci eşti un fenomen.
La mine şi colegii mei / foştii colegi n-am văzut aşa ceva. Nu pot să jur că suntem foarte reprezentativi ca eşantion statistic, mie mi se părea însă că ne încadrăm cu succes în medie. În general ni s-au stresat părinţii cu ceva timp înainte de clasa întâi, interesându-se care învăţătoare îi mai „serioasă”. Dintr-a şasea ştiam că tră să intrăm la liceu într-o clasă de informatică. Chiar înainte de capacitate şi noi şi părinţii am fost năuciţi de inovaţiile lui Marga. La facultă am intrat în funcţie de toceală, noroc şi orientare fie la calculatoare, fie la automatică, fie la electronică şi comunicaţii. Unii s-au orientat spre construcţii, zicând că o să fie de viitor, sau dacă nu, măcar îi o meserie cu care se poate pleca.
Dar cu tot parcursul ăsta tehnic nu ne delectam cu calcule binare şi nu purtam discuţii de genul „vai ce fain îi f la minus unu totul derivat” sau „nu mai rezist, musai să mă duc să mai fac câteva integrale”.
Nu că ăsta ar fi un traseu strălucit. Dar fără supraveghere serioasă, dacă rămâneam de capul propriu nu am fi ajuns nici aici.
#128037 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simeon - de Yuki la: 15/06/2006 19:50:36
Eu capacitatea nu am dat ci examen de adimere la liceu. La facultate am intrat invatand de una singura. Am constientizat ca trebuie sa invat ca sa fac ceva in viata si am invatat. Si da, am invatat de placere. Am urmat o facultate care sa se imbine cu interesele male si nu sunt singura. Imi pare sincer rau pentru ca nu cunosti asa ceva, dar cand n-o sa mai fie nimeni acolo sa te mane de la spate, ce-o sa faci, o sa incetezi sa respiri?
#128071 (raspuns la: #128037) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Yuki - necesitatea sistemului - de Simeon Dascalul la: 16/06/2006 12:18:36
Presupun că pe măsură ce se dezvoltă instinctul de conservare / subzistenţă se estompează şi presiunea familială. În facultate vine bursa, prima recompensare a tocelii. Apoi începi să-ţi iei câte-un proiect ca să faci bani de DVD-uri, de scuter, să ai cu ce să-ţi scoţi tipa în oraş, să mergeţi în vacanţă, etc. Şi aşa ne transformăm în slujbaşi conştiincioşi, la fel cu ai noştri părinţi.

Doar că nu ne naştem iobagi. Tră să fim educaţi din greu ca să ajungem aşa.

Şi pentru asta e nevoie de un sistem aiuristic-opresiv. Nu poţi fenta un copil să-nveţe cu predici cum ar fi „învaţă că va trebui să-ţi iei apartament, să-ţi familia, mai târziu şi pe noi, că pensiile-s mici”, oricât ar fi de adevărate, şi cu atât mai puţin cu texte în stilul „tre să realizezi ceva în viaţă”.

Zic aiuristic fiindcă plusează inutil. La liceu la soru-mea a fost ceva schimb de experienţă cu Italia şi a venit foarte mirată de lejeritatea şcolii, zicea că ei fac numai într-a doişpea ecuaţiile de gradul doi, de care noi ne bucurăm dintr-a noua. Unii profi erau încântaţi de asta - „vai ce deştepţi suntem pe lângă ăia”. Mi se pare o tâmpenie, la ce foloseşte digerarea prematură a ecuaţiilor de vreme ce noi mergem să le spălăm blidele şi nu invers?

E un lucru bun să reuşeşti să te împaci cu soarta şi slujba aferentă, psihicul uman e adaptabil. Un test relevant, dar prea greu de realizat, al autenticităţii iubirii de serviciu, ar fi ca declarantul să primească o sumă considerabilă care să-l scutească de obligaţia de a semna condica. Imposibil în practică.
#128217 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...