Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Jazz la Resita si in Harghita


de Harry Tavitian la: 26/05/2006 12:53:00
modificat la: 04/06/2006 17:02:54
taguri: Arta_si_Cultura 
voteaza:
Pianistul Harry Tavitian este invitat sa sustina o serie de concerte, mai intai solo, la Resita pe 30 mai, apoi in duo cu percutionistul Cserey Csaba, in Harghita. Concertele in duo cu Cserey Csaba sunt intitulate „Arta dialogului” si vor avea loc la Gheoghieni – 31 mai, Miercurea Ciuc –1 iunie si Odorheiu Secuiesc – 2 iunie.Harry Tavitian ne-a spus: „A fost o surpriza foarte placuta invitatia pe care am primit-o de a concerta din nou la Resita si in Harghita. Inainte de 1989 in Romania existau numeroase cluburi de jazz in tara, care au inceput prin a organiza auditii de jazz, la care s-a adaugat apoi si organizarea de concerte. Datorita pasiunii si sacrificiilor conducatorilor de cluburi, se formase un public de jazz foarte bun. Cluburile de jazz din Resita si Miercurea Ciuc erau si ele foarte active. Intalnirile noastre de la Festivalurile care se organizau in acea vreme, cu fanii de jazz veniti de la cluburile din toata tara, erau o sarbatoare a prieteniei intru jazz. La festivaluri si la concerte eram o adevarata familie.

Din pacate, dupa 1989 toata viata jazzistica din Romania a fost bulversata datorita importului de subcultura din Occident. In ultimii ani se simte o revigorare in privinta concertelor. Ceea ce apreciez eu cel mai mult – si e si cazul acestor concerte – este reinnodarea firului in orase cu traditie in miscarea jazzistica romaneasca, unde s-au pastrat valorile care anima jazzul – bucuria creatiei spontane, pentru muzicieni si public deopotriva, prietenia si respectul. Slava Domnului, cu ajutorul unor oameni daruiti acestei arte care fac eforturi sa organizeze concerte si in comunitati mai mici, exista o contrapondere la festivalurile care, desi sunt organizate pe bani publici (multi), sunt inegale calitativ si sunt organizate uneori pornind de la interese de grup. Si din pacate, in acest din urma caz, cel care sufera este publicul.

In Harghita voi canta in duo cu Cserey Csaba, un muzician deosebit, din pacate putin cunoscut in mediile „oficiale” din jazzul romanesc. Este un percutionist satmarean foarte creativ si cu multa sensibilitate muzicala. Am cantat impreuna in duo, trio sau ca invitat al formatiei mele Orient Express la Satu Mare, Constanta, Cluj, Oradea, Sibiu. Asta vara am cantat in duo la Festivalul Valea Artelor de la Kapolcs din Ungaria.

La concertele de la Resita, Miercurea Ciuc sau Odorheiu Secuiesc publicul a fost totdeauna la inaltime. Resita avea chiar o formatie foarte buna de dixiland, condusa de trompetistul Francisc Troner. Concertul de la Gheorghieni este o premiera pentru mine, mai ales ca este un oras intemeiat de stramosii mei armeni, in urma cu peste trei secole.Pentru alte informatii: Harry Tavitian 0722 269499 www.itcnet.ro/tavitian


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...