-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Senzatie: Craniul Sfantului Gheorghe in Romania


de Daniel Racovitan la: 04/02/2004 05:08:00
modificat la: 04/02/2004 09:55:12
voteaza:
Stirea e senzatinala dar in acelsi timp putin verosimila, in orice caz, sunt curios ce parere aveti:

“Evenimentul zilei” a descoperit capul Sfintului Gheorghe si va prezinta senzationala poveste a ramasitelor pamintesti ale Marelui Mucenic, pastrate intr-un colt din [Romania]. Dupa tragedia sirba de la Cimpia Mierlei, pentru a evita capturarea moastelor de catre turci, despotii si calugarii sirbi au adus capul Sfintului Gheorghe pe pamint romanesc. Moastele, lanturile cu care se presupune ca a fost incatusat si icoana facatoare de minuni din tronul Maicii [Dumnezeu|Domnului] au fost aduse in biserica Manastirii Sfintul Gheorghe, din Birda, judetul Timis.
Pentru a fi ferite de ochii lumii, pastorii manastirii au pastrat un secret absolut asupra moastelor. De secole, capul Sfintului Gheorghe se afla in biserica Manastirii Sfintul Gheorghe sau Manastirea Despotului Brancovici din satul Birda, comuna Gataia, judetul Timis.

De la un specialist in istoria [religie|religiilor] am primit o informatie care nu parea verosimila. In judetul Timis, se gaseste craniul Sfintului Gheorghe. Manastirea Sfintul Gheorghe, care il adaposteste, este una din cele cinci manastiri [ortodox|ortodoxe] sirbesti de pe teritoriul Romaniei”. Nicaieri in toata istoriografia bisericeasca, in miile de carti despre ortodoxie, nu este mentionat acest fapt senzational. Totusi, am inceput verificarile. Documentare, biblioteci, interviuri. Nimic nu arata ca informatia poate fi reala. Despre o ramasita din trupul Marelui Mucenic se stie ca este in Atena, iar alte marturii nu par a exista. “E imposibil sa nu se fi aflat, sa nu fie mentionat undeva acest lucru”, ne sopteste cineva, virindu-ne indoiala in suflet. (...)"


http://www.expres.ro/topstory/?news_id=144950
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (4):


Biserica si deificarea - de ionel la: 04/02/2004 10:25:38
Am intrebat pe parintele Iulian Nistea cum explica contradictia dintre Deutoronom si folosirea icoanelor, dar as vrea sa-ti aud si parerea ta pe tema asta. Crezi ca o asa contradictie stridenta poate fi explicata? Deutoronomul zice chiar mai mult:

"Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a celor ce sunt sus in cer, sau jos pe pamant, sau in apa si sub pamant.
Sa, nu te inchini lor, nici sa le slujesti [...]"

Deificarea multor slujitori ai bisericii si transformarea lor in sfinti este iarasi in contradictie cu Deutoronomul, nu? Nu inteleg cum biserica (ortodoxa si catolica) poate sa extraga tot ce este convenient din Sfanta Scriptura si totusi sa ignore cea mai importanta parte din ea: poruncile din Deutoronom.
#8877 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Chestiunea icoanelor nu e sim - de Daniel Racovitan la: 04/02/2004 11:17:11
Chestiunea icoanelor nu e simpla. Cred ca icoana in sine nu e rea, si nu incalca Biblia: deoarece Domnul a luat forma fizica, umana, putem sa il reprezentam intr-o imagine.

Problema apare atunci cand inchinarea se face la icoana ca obiect, iar nu la persoana reprezentata in ea.

Expresia "icoana facatoare de minuni" o gasesc nitelus idolatra, deoarece nu obiectul face minunea ci Domnul, care este reprezentat in ea.

..................................................................................
"miemi place artele" (sic)
#8882 (raspuns la: #8877) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Iisus, icoanele si sclavagia - de ionel la: 04/02/2004 15:51:05
Zici: "deoarece Domnul a luat forma fizica, umana, putem sa il reprezentam intr-o imagine."

Dupa cate inteleg eu, Domnul a luat forma fizica, dar nu a modificat niciodata parte din Deutoronom. In plus, a interpreta incarnarea lui in persoana lui Iisus, cu un fel de rectificare partiala a poruncilor sale este cam prezumtios, daca nu chiar eretic, nu?

Nu vad cum niste porunci enuntate clar in mod explicit, pot fi partial modificate implicit doar printr-o aparitie, fie ea o aparitie extraordinara. Unde-i logica?
#8894 (raspuns la: #8882) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
icoane - de (anonim) la: 05/02/2004 00:31:18
inclin de-a-ti da dreptate aci, Daniel.

Gotka
#8908 (raspuns la: #8882) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului .


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...