-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Coruptia


de Muresh la: 31/05/2006 08:39:00
modificat la: 06/06/2006 18:44:26
voteaza:
Coruptia
As vrea sa va relatez o intimplare in legatura cu acest subiect.
Era in 1997. Terminasem o vizita in Romania. Prima dupa peste 30 de ani. Ma intalnisem cu fosti colegi si prieteni. Cu doi din ei corespondasem, cu mari intreruperi, e drept, in toti anii care au trecut. Situatia lor materiala era proasta, dar asta e o poveste pt. alta ocazie. Dupa 17 zile placute, iata-ma la aeroport in drum spre casa. Vama. Ma intreaba vamesa ca intr-o doara, fara sa ma priveasca in ochi: "V-au mai ramas ceva dolari?" Cam zapacit de intrebare ma gindeam ce sa-i raspund. Ramasesera ca mi-s economicos, dar ce-i treaba ei?, gindeam. Sfinta naivitate. Deh, lipsisem cam mult de "acasa". Nu mai eram obisnuit. Si scoate doamna din bagajul meu o carte pe care o vazuse la controlul Rontgen. Era "Aliatul uitat" de Pierre van Passen. Pasa-mi-te, cumparasem cartea asta la o taraba de carti vechi din fata Universitatii in Bucuresti. Zice madama: "Cartea asta a fost publicata in 1946 (cum a stiut ea s-o caute, cum a stiut de la Rontgen ca e vorba aici de un posibil "gheseft"? Experienta, domnule) si de aceea e considerata ca face parte din Patrimoniul National al Romaniei si nu poate fi scoasa din tara decit cu aprobarea organelor in drept." Aha. Si intru eu intr-un ambit prostesc (nu, n-am s-o bacsisuiesc) si o intreb: "Si acum ce?" "Ce?", raspunde madama, "mai nimic. Hotarirea e a dv". "Unde se obtine aprobarea asta?", o inteb. "A, e foarte simplu. Iei tramvaiul N# si te inscrii la audienta...Dar se deschide peste doua ceasuri". Si eu care aveam avionul peste un ceas. Simplu era ca sa bag vreo citiva dolari in cartea care mai era la mine in mina si sa-i propui sa se mai uite la cartea asta inca o data. Dar nu, prostul de mine. Ambit. "In regula, doamna, las cartea Patrimoniului." Ce, ma pun eu cu Patrimoniul si inca NATIONAL? Se pare ca respectiva nu se asteptase la asa un raspuns "obraznic". O vad ca se face toata rosie de suparare si spune: "Pai asta nu mai e chiar asa de simplu. Trebuie chemata sefa, care acum e in pauza de nu mai stiu eu ce, semnata o adeverinta, stampilata, taxe, etc." "Bine", spun eu, "Inainte". Pleaca madama s-o caute pe sefa. Trec 5 minute, zece, nimic. Oamenii stau la rind la vama, se apropie ora plecarii si imi spune unul: "Din cauza dv., domnule, o sa intirziem cu totii la avion. Daca stiam, ii dadeam eu 5 dolari, in locul dv. si gata traba." Si eu mai sunt si ocupat sa-i explic nevestei, care nu e romanca, ca deobicei nu e asa. In sfirsit apare madama insotita de o fiinta de gen feminin, probabil, nu sunt prea sigur, o huiduma infricosatoare, ceva de "sa nu stim de necazuri". Incepe completarea formularelor si huiduma imi strecoara printre dinti: "Zgarcit, ai?" Dupa vamuire, cu dolarii "economisiti ma pregatesc sa cumpar la repezeala o sticla de tuica de Zalau. Alta surpriza. Pravaliile libere de plata vamii sunt inchise pe chestie de "abuzuri si nereguli de gestionare" (furturi, adeca), spune pe un carton agatat strimb. Si iac-asa, m-am intors acasa cu bani in buzunar. Frumos, gigea..
Muresh
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (5):


aceeasi partitura, alti interpreti - de proletaru la: 11/06/2006 20:23:49
... am plecat! cheia e sub prag!

imi aduci aminte de un episod similar numai ca de data asta petrecut la vama germana la Pilsen.
in urma cu aproape 10 ani mergeam intr-o vizita in Danemarca si am vazut incredibilul la acel punct de vama renumit intre Cehia si Germania. Un autocar cu copii astepta de jumatate de zi sa treaca granitza pentru ca nu au avut suficienti bani de spaga pentru ca nu aveau acte pe costumele populare din Romania. erau de fapt un ansamblu folcloric de copii care ieseau pentru prima data din tzara si nu stiau ca nemtzii cer acte pentru asa ceva. pana nu au strans banii, n-au trecut.
.... si asta nu e coruptia aia adevarata!
e adevarat ca dupa standardele voastre "de dincolo", e intr-adevar un act incalificabil.
dar ce spui de marea coruptie de pretutindeni?
iaca si exemplul: s-a construit la Toronto o noua autostrada din bani publici si guvenrnul a facut mari eforturi sa ii convinga pe oameni ca trebuie sa creasca taxele ca sa le faca un bine, acela de a avea inca o autostrada pe care sa nu se mai inghesuie toata lumea. zis si facut, numai ca atunci cand fu gata ulitza cea mare, tot guvernul le spune oamenilor ca va trebui sa o vanda unei companii private pentru ca nu poate sa o intretina. si iata ca tot boborul din zona ramane mut cand a construit unora o autostrada nou noutza iar ca sa se dea pe ea va trebui sa bage iar mana in buzunar si sa scoata bani.
e plin targul de exemple de genul asta.
marele scandal ENRON sau marele bum denumit "dot com" ce sunt?
#127355 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sa nu comparam coruptia din R - de mya la: 12/06/2006 18:17:42
Sa nu comparam coruptia din Romania cu aia din Canada sau USA, tari mai normale. NU o compar nici cu tari din America Latina sau Africa unde e jale mare.

Totusi in Romania coruptia e institutionalizata ca sa zic asa. Merge pana la varf. CUm si-au facut averile uriase de-alde Adrian nastase?! Eu stiu clar cazuri in care functionari de stat refuza sa primeasca fonduri FMI fiindca nu le "iese" lor nimicuta la afacerea asta. Fonduri pe GRATIS pe care tara le-ar primi!!! De neimaginat asa ceva. Si pot sa merg cu exemplele pana ma plictisesc, am dat doar unul aici.

Cine nu stie ca oriunde te duci in Romania trebuie sa dai o mica atentie sa sa "te rezolvi" (spital etc.)?
#127546 (raspuns la: #127355) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
S-au dat exemple - de Mr Six la: 13/06/2006 03:05:35
mult prea mari (Enron, dotcom)...daca nu ai fost salariat la ei sau un adevarat investitor nu se vede ce mare influenta au putut avea asupra ta...doar un simplu cetatean...
-In cazul Enron s-au facut deja condamnarile pe bune...iar dotcomul puteai foarte bine sa vi si dumneata cu un plan traznet de business pentru a suci capul unui banker...LOL

Ai auzit de expresiile "Da domnu' , dar va costa o ciocolata" si "Am si eu de-o bere" ?

salutari,
sixpack
#127636 (raspuns la: #127546) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
eu sunt clientul - de Muresh la: 13/06/2006 23:15:18
Altă poveste. I s-a întîmplat unui prieten pensionar, care mă ajută în interprinderea mea. Era în 2003 în vară. Îl rugasem pe prieten să plece în România (e născut acolo) pt. a mă reprezenta în faţa unui client, relativ important. Omul s-a cam codit dar pînă la urmă a acceptat. Ţinta călătoriei - Transilvania. Prietenul şi-a terminat treaba acolo mai devreme decît crezusem, şi a plecat spre Bucureşti. Pînă la plecare avea trei zile şi, la recomandarea unei cunoştinţe, a contactat o doamna care inchiria camere pt. 20 de dolari pe noapte. După o zi de odihnă, prietenul a hotarît să dea o raită prin Bucureşti. "Nu e necesar să acţionaţi "air conditioner" căci mă voi întoarce tărziu", i-a spus omul gazdei. "OK, mulţumesc (pt. economia de curent). Vreţi să vă confirm zborul?" "Da, doamnă, bună idee, deşi ar mai fi timp". Se intoarce omul mai pe seară şi gazda îl anunţă că e o problemă cu biletul de zbor. Gazda se oferă să telefoneze la aeroport pt. el ca prietenul să vorbească cu funcţionara de acolo şi să vadă cum şi ce. Şi să vezi mirare. I se spune că numele lui nu figurează pe lista călătorilor. După un control suplimentar i se spune că oficiul lui de călătorie a anulat biletul....! "Cum, ce, cum se poate?" "Asta este domnule. Avem un alt bilet pt. dv. peste o săptămînă. Vă sfătuim să vă grăbiţi să hotărîţi căci au mai rămas doar două bilete". Prietenul ăsta al meu nu e prost. "Doamnă, am o problemă", spune el funcţionarei. "Mi s-au terminat banii. Cred că soluţia e ca dv. să mă cazaţi, pe socotela dv. la un hotel, "cu masă şi casă" pînă la zbor şi să vă socotiţi după aceea cu oficiul meu de călătorie care, din greşeală, a anulat biletul. Vedeţi, doamnă, eu sunt clientul. Am plătit cu bani buni şi dv. şi oficiului meu de călătorie. Din punctul meu de vedere, dv. sau oficiul meu, una e". "O secundă, domnule. Cred că am găsit un bilet la data originală...."
O posibilitate:
Gazda nu a telefonat la aeroport ci la o prietenă. Motivul - încă o săptămînă cu 20 de dolari pe noapte, başca mesele.
Corupţie, abuz de încredere, "ospitalitate" trădătoare...Gust şi miros de mortăciune, gheşeft "neaoş" - original - made i_n [Smecherie ca sa nu scriu ÎN] [Nu pot sa scriu ÎN] RRo.
#127743 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Coruptie este si in Israel, - de Muresh la: 06/06/2007 21:55:57
ca pretutindeni, de altfel.
Tot mreu auzi de proese intentate unor personalitati de seama.
Adica ce? Un geberal care a iesit la cimp deshis in fruntea soldatilor lui si a mai fost si ciuntit de citeva ori, devenind Prim Ministru, vca fura din buzunarul meu?
Poate va primi fro ferma, ca Sharon, dar nu din buzunarul meu. Nu direct si nici indirect.
Auzi de asta in Romania?
Nu prea.
Sunt romanii mai cistiti?
Deh,...
O mina spala pe alta..
In Israel e mai altfel.
De altfel de multe ori, dupa ce invinovatitii au ramas fara casa si functie, se adeverste ca nu au furat nimic.
Nici nu au siluit pe nimeni.
Ma uit la TV in ochii condamnatilor. Limbajul corpului nu minte.
Lacrimile nu vin la comanda.
De multe ori ghicesc cine peste doi, zece ani, curatat complet de avocati, va iesi curat ca cristalul.
Dar io nu-s judecator si ma tin departe de politica.
#203656 (raspuns la: #127355) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...