-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Oase, rime, intestine


de Lucia Daramus la: 04/06/2006 10:35:00
modificat la: 06/06/2006 20:13:06
voteaza:
Lucia Dărămuş

You love you Romania! –salutări din oaza de creaţie pentru poeţii Europei.

- oase, intestine, viermi -

Înţelepciunea latină, din oaza căreia ne place să spunem c-am purces în lume, spunea la un moment dat Tarde venientibus ossa (celor întîrziaţi le rămîn oasele!). Vorbele ni se potrivesc de minune, nimic nu trebuie demonstrat în acest sens. Doar să privim oasele din imagine, aruncate în mijlocul naturii, intestinele cu lichidul urît mirositor, încă în ele, copitele de vacă, maxilarele, craniile de viţeluşi crescuţi pe plaiurile mioritice, precum şi produsele din categoria mezelurilor. Nu e un tablou postmodern, nu ţine de creativitatea omului, ci de realitatea brută, de sinistra şi diabolica latură a fiinţei de a distruge. Pajiştea abatoreasco-română, în plin codru verde, e tocmai pregătită de marea şi aşteptata integrare europeană. Şi totuşi, de ce oare să culegem de fiecare dată doar oasele?! De ce, de ce? Pentru că sîntem extrem de culţi, extrem de civilizaţi! Ce are cultura cu civilizaţia, boieri dumneavoastră?!
Ei bine, cine a şters măcar o singură dată în viaţă praful de pe coperţile unei cărţi semnate de Platon, trăgînd din curiozitate cu coada ochiului peste frazele primelor pagini, nu poate să arunce în plin cîmp un muc de ţigară, măcar. Mirosul acelei cărţi, întipărit în memorie, îi va aminti muşteriului, oricare ar fi el, că este fiinţă umană, că se deosebeşte de orice mişună în univers prin ceea ce se numeşte demnitate, dublată de boaba infinitizimală de creativitate. Cum ar fi sunat acest abator căruia îi dau tîrcoale viermi, muşte, cîini, bursuci, ciori, etc în poemele Lebedei mute!
Cine a avut ocazia să treacă pe drumul principal dinspre Cluj spre Oradea, la 23 Km de oraş, va fi dat de o zonă demnă de toată poezia lui Blaga, pe unde paşii poetului vor fi umblat, cu dealuri şi văi, cu păduri şi luminişuri, în care încă mai întîrzie bursucii în pas de seară, cînd dracul iese din tufărie şi o ia la deal catre Gîrbău, în căutarea unei stînci la care să tragă cîte un arcuş. Muzica va fi fost acordată, în acest colţ de lume unde dracul şi Dumnezeu îşi dau mîna, cu mare grijă, sunetele fiind purtate peste piscurile dealurilor de păsări felurite pînă spre uşierii munţilor.
Hăţişurile în floare, colţul ierbii abia ieşit în lumina tremurîndă de căldură, narcisele de primăvară aburind pămîntul reavăn cu lacrimile lui Narcis, picuri transformaţi în corolă parfumată, greierii năzbîtioşi şi vioii fluturi care ne povestesc cu fiecare apariţie despre devenirea fiinţei, tot acest fermecat tablou, smuls parcă din basme, ar fi trezit pînă şi invidia celui mai talentat povestitor, Andersen, născocitor de lumi mirifice.
Pînă şi poeţii Europei, Europă în care vrem să pătrundem cu ce avem mai bun, original şi frumos, ar invidia spaţiul încărcat de poezie, gata să se lase aşezat în vreun poem, ar dori un moment de răgaz, cînd ielele noastre ar fi coborît peste peniţele lor, umblînd desculţe prin versurile europenilor visători. Ce mirific, ce minunat ar grăi aceşti poeţi ai Europei despre noi, românii, dacă am şti să aducem în bătătura noastră cît mai mulţi scriitori.
Totuşi, de ce să aducem, şi ce, oare, să vadă?
În fine, tabloul mioritic deal-vale a fost înlocuit cu o viermuială de zile mari, şi chiar de toate zilele, îndrăznesc să mă hazardez cu ideile, şi cum ar fi altfel cînd politicienii se bat pe funcţii, iar noi ca naţie primim steguleţ roşu la mediu, cînd elita se întrece în festivisme şi festivităţi, scoţindu-şi ochii, rupîndu-şi coatele, etc pe cîte vreun premiu minor, cu parfum de bulibăşeală autohtonă, neavînd privire limpede pentru realităţile imediate.
Ce muzică i-ar fi ieşit lui Bregovici, de-ar fi dat peste maldărul de oase care, curînd, din cauza căldurii, a soarelui, se vor transforma în îngereasca scară a lui Iacob.
Ce film ar fi ieşit din creierii lui Kusturica!
De-ar fi trăit Caragiale ar fi prins de capătul unui os şi-ar fi scris pamflete pe la uşile liberalilor şi aliaţilor lor, să vază grofii politici că se ţin doar de teatralitatea politichiei.
Tarde venientibus ossa! Ne-ajung şi oasele, dacă le avem pe gratis, fie ele aruncate în mijlocul pădurii, că doar am coborît din copac mai ieri, lăsîndu-ne încă vrăjiţi de farmece, desfăcături, Tanacuri, descîntece, babe, otv-işti retardaţi, manelişti la kg, ţigani dormind cu cai în palate hidoase fără cel mai elementar simţ estetic, scriitori cerşind premii literare, super-religioşi pocăiţi vînzînd medicamente venite ca ajutoare, apă, ploi, păduchi, morţi dezgropaţi în pas de noapte cărora li se mănîncă inima cu nesaţ, baloane colorate, politicieni cu nasuri de clovni, aranjamente politice şi literare (azi îţi dau eu premiu, că-s în juriu, mîine-mi dai tu mie; şi ce frumoasă e lumea, şi ce culţi şi meschini sîntem!).
Hei, lume, lume şi iar lume, taraba e plină, avem de toate! Taraba România e viu colorată! Ia, neamule, ia şi cumpără şi cară-te mai departe, dacă eşti deştept! Ptiu, cum să n-aibă Europa nevoie de aşa o ţigancă frumoasă, colorată pînă nu se mai poate, cu zeci de fuste pe ia, o pielicică...nişte ochişori, şi buzişoarele ei, buzişoarele roşii ca focul de atîta băut sînge din bietul mort!
Ia, neamule, european, oriunde te-ai fi aflînd, în Germania, Anglia, Belgia, Franţa, etc, ia, pofteşte ce vrei! Taraba România e plină. Zi repede -You love you Romania! – şi cară-te! Şi vezi cui dai banii pentru scoaterea din rahat a ţării, băgată în bălegar de comuniştii care încă ţin pîrghiile principale. S-ar putea ca intestinele, oasele, maxilarele, craniile de vită, mezelurile, cu viermi, muşte, cîini, ciori şi....bursuci să trăiască pe pajişti verzi şi calde pînă în 2007, cînd vreun Edgar Allan Poe european va scrie Corbul mioritic.
You love you Romania! – salutări din oaza de creaţie pentru poeţii Europei.


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (0):

Nu exista comentarii

-50%
reducere de Black Friday
Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...