Pentru a accesa aceasta pagina trebuie sa fii conectat

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Subiect delicat: PENSIA ALIMENTARA


de Rose2001ro la: 29/06/2006 14:55:00
modificat la: 29/06/2006 21:23:20
voteaza:
Dragi mamici (si nu numai - si taticii pot citi/raspunde…),

Am avut recent o discutie in contradictoriu in legatura cu un subiect delicat: pensia alimentara. De aceea as fi interesata sa cunosc si parerea altor mame.
Este vorba de pensia alimentara pentru un baietel in varsta de 7 ani si jumatate (trece clasa a doua) platita de tata.

Considerand ca
- este vorba de un copil de varsta scolii primare, normal, sanatos;
- baietelul locuieste in Bucuresti numai cu mama, intr-o zona decenta, intr-un apartament cu trei camere, (proprietate care nu a fost inca impartita cu fostul sot, tatal copilului);
- mama lucreaza, are un serviciu solicitant (dar bine platit, aproximativ 1500-1700 RON/luna);

Intrebarea 1: cum considerati suma de 500 RON/luna ca pensie alimentara? Rezonabila, insuficienta, exagearata?

Daca adaugam si faptul ca baietelul a fost inscris in urma cu un an la un program after school (unde merge dupa orele de scoala, serveste masa de pranz, este ajutat la teme etc.) si precizam ca taxele pentru clubul after school sunt 600-700 RON/luna...

Intrebarea 2: cum considerati suma de 500 RON/luna ca pensie alimentara in aceste conditii? Rezonabila, insuficienta, exagearata?

Intrebarea 3: Dar daca suma s-ar ridica la 700 RON?

Intrebarea 4: Ce suma vi s-ar parea rezonabila/suficienta, ca mama, daca v-ati afla in situatia descrisa mai sus?

Va multumesc mult si astept cu mult interes reactiile/comentariile/ raspunsurile voastre!
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (22):


Rose - de Andre29 la: 29/06/2006 22:15:19
Din cate stiu exista legal niste cote stabilite pentru pensia alimentara, ca procent din salariul parintelui caruia i se solicita pensie alimentara.

Daca tatal copilului are un salariu caruia aplicata cota respectiva reiese 500 RON, 700 RON atunci ok, care-i problema?

Daca nu, atunci nu prea vad cum ar merge o astfel de pensie alimentara.. adica el castiga cu totul 700RON si sa plateasca pensie 500 .. hm.. interesting ;))


________________________
Sa nu ne pierdem cu firea
#130784 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Rose - de cartouche la: 30/06/2006 08:29:06
Eu sint tata si am trecut printr-un divort, cind fiul meu avea 18 ani. Din punct de vedere legal nu as fi avut nici o obligatie sa platesc "pensie alimentara". Totusi consider ca amindoi parintii, au obligatia sa asigure copiilor un nivel de viata corespunzator, chiar daca legea prevede sau nu acest lucru. La urma urmei divortezi de sot/sotie si nu de copii.

In ce priveste raspunsurile la cele trei intrebari puse de tine... cred ca este dificil de raspuns. Sau mai bine zis intrebarile nu sint puse corect.
Tribunalul stabilieste 'Pensia Alimentara' in functie de veniturile parintelui care nu are custodia copilului, si din cite stiu poate ajunge pina la maximum 30% din venitul acestui parinte.

Daca suma respectiva este suficienta sau nu?!... este irelevant. Parintele care detine custodia copilului are obligatia sa administreze acesti bani pentru interesul copilului si nu pentru asi imbunatati propriul nivel de viata.
Cum ar fi daca 'mama in cauza' decide sa inscrie copilul la un club care costa 2000 RON/luna?!... Cred ca inainte de a se angaja la asa o cheltuiala ar fi trebuit sa se consulte cu tatal copilului, sa vada daca el are de unde sa contribuie cu bani mai multi sau poate exista o solutie mai buna... Este ceea ce se cheama a lua decizii pe cheltuiala ta si nu pe cheltuiala altuia.

Partea neplacuta este ca in Romania, cind o familie se desparte se face mult prea mult scandal, toate rufele murdare ies la iveala si fostii parteneri isi arunca in fata cele mai urite/grele cuvinte... ceea ce face ca relatia si cooperarea dintre ei, dupa divort, sa devina imposibila. Si astfel ura dintre cei doi parteneri trece pe primul plan, iar interesul copiilor este neglijat.
Personal, cred ca marimea pensiei alimentare este irelevanta si ca mult mai important este ca cei doi parinti sa decida impreuna asupra necesitatilor copiilor si sa contribuie in mod egal la cresterea lor.
#130821 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
buna: - de irinabonsai la: 30/06/2006 19:39:47
Pensia de intretinere(alimentara) pentru un singur copil (minor)-sitiatia d e fata-este obtinuta prin Hotarare judecatoareasca si o gestioneaza tutorele copilului(mama),ea se poate obtine in procente pana la 25% din salariul net ar tatalui,sau o suma fixa pe care o stabileste judecatorul,pe aceleasi criterii ca mai inainte,dar care se poate reactualiza la 6 luni la cererea tutorelui in conditiile in care salariul tatalui oscileaza.La 2 copii e 1/3 din salariul net al tatalui iar de la 3 copii in sus,pana la 1/2 din salariul net.
in conditiile date de dumneavoastra...aveti un salariu multumitor iar copilul o pensie bunicica(tinand cont ca milioane de copii au pensii de 20-30 roni)insa daca tatal are un salariu mare,e obligat ca si copilul sau sa aiba pensia adecvata(conform legii).
Ma surprinde cum la o situatie asa buna nu a-ti consulat un avocat .El va poate ajuta mult mai bine.
irina
#130862 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
O mica corectie - de stancosty1 la: 03/07/2006 19:36:15
Cuantumul pensiei alimentare datorate de unul din parinti pentru intretinerea unui copil, sau a mai multora, aflati in intretinerea celuilalt parinte, este de maxim o treime din veniturile totale nete realizate.
Suma se stabileste in instanta si este bine ca hotararea judecatoreasca sa mentioneze procentul si nu o suma fixa, evitand in acest fel revenirile ulterioare.
Mult succes!
#131330 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
situatia materiala pe care o - de dana_white_flag la: 08/07/2006 08:06:36
situatia materiala pe care o prezinti este mai mult decat decenta (ma refer si la salariu si la pensia de intretinere) ... poate ar fi cazul sa faci mai putin tam-tam si sa te ocupi de cresterea copilului in liniste ... ca ai cu ce ... succes!
"There will be no white flag above my door" - dido
#132165 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
intrebare - de angyal la: 13/07/2006 19:19:15
Suma de 76 de ron este suficienta pentru o fata de 17 ani , care mai demult era de ajuns la 3 si respectiv 2 copii?
El ,tatal ,lucreaza 8 ore si are salar frumos,dar a dus adeverinta ,cum ca vezi Doamne lucreaza 4 ore,asta ca sa plateasca atita cit.
Dupa mentalitatea lui banii nu sint pentru copil ci pertru mama,dar eu nu ii mai cer nimic,sa fie sanatos ca el si-a pierdut copiii,unul cite unul,dar nu din cauza mea.
El nu va avea parte niciodata de ce primesc eu de la copii ,ceva ce nu costa bani ,dar nici nu se poate cumpara.

#132927 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Stefan Banica Jr. - de Mr Six la: 18/07/2006 06:10:18
Scoate din buzunar 1500 euro pe luna pentru un copil...

salutari,
sixpack
#133850 (raspuns la: #132927) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
fapt consumat - de gabriela.raileanu la: 19/12/2007 15:37:07
Si daca ai un procent si nu ai din ce sa-l ceri? Sunt intr-o asemenea situatie. Copilul trebuie sa primeasca 25%din veniturile tatalui. Nu am stiut niciodata unde lucreaza. Am deschis o actiune acum. El a adus o adeverinta de la un SRL-cu un salariu de 397 RON- in conditiile in care e OFITER MECANIC!!!! Instanta a refuzat sa ceara un contract de munca vizat de ITM, iar firma respectiva nu a putut fi contactata intrucat pe adeverinta nu figureaza adresa, sediu social... o hartie!!!
#266921 (raspuns la: #131330) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
buna - de radu_relu2 la: 08/09/2008 18:10:42
buna sotul meu a aflat care o fetita a fost dat in judecata el habar na avut de acest copil acum e pus sa plateasca pensie alimentara pt acest copil copilu are 1an si 4 luni la facut fara acordu lui ce se va intimpla a fost dar o aventura ea a pastrat in tacere putea sal dea afara dar nu a vrut pt ce a facut asa ceva ce se va intimpla va rog sfatuitima sa scap de aceasta povara
#339964 (raspuns la: #266921) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Situatie super decenta - de Bubu_sik la: 26/01/2009 13:39:46
Dar situatia in care mama, parintele care a cerut si primit custodia, castiga cca 6000 RON net/luna la care se mai adauga cca 900 Ron/luna (o treime din salariul net deoarece mai are un copil in intretinere, acesta recasatorindu-se ) pensie alimentara de la fostul sot cum vi se pare? Si pe langa pensia alimentara platita, tatal copilului mai contribuie ocazional si la altele, gen: tabara, incaltari ca incepe scoala, cotizatie la bazin, imbracaminte, etc. Si dupa toate acestea, mama copilului tot nu este multumita, tot mai vrea. Acum, in aceste momente de criza financiara, tatal copilului nu mai realizeaza venituri de circa 2 luni si fosta sotie vrea sa-l dea in judecata pentru plata pensiei alimentare (din ce?! in lege scrie clar, din veniturile realizate) si musai si retroactiv...
Oare acele D-ne Judecatoare frustrate si atoatestiutoare cum vor privi aceasta situatie? Sunt foarte curios!
Astept comentarii pe baza celor de mai sus.

Zi buna tuturor!
#397858 (raspuns la: #132165) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Situatie super decenta - de Bubu_sik la: 26/01/2009 13:42:39
Dar situatia in care mama, parintele care a cerut si primit custodia, castiga cca 6000 RON net/luna la care se mai adauga cca 900 Ron/luna (o treime din salariul net deoarece mai are un copil in intretinere, acesta recasatorindu-se ) pensie alimentara de la fostul sot cum vi se pare? Si pe langa pensia alimentara platita, tatal copilului mai contribuie ocazional si la altele, gen: tabara, incaltari ca incepe scoala, cotizatie la bazin, imbracaminte, etc. Si dupa toate acestea, mama copilului tot nu este multumita, tot mai vrea. Acum, in aceste momente de criza financiara, tatal copilului nu mai realizeaza venituri de circa 2 luni si fosta sotie vrea sa-l dea in judecata pentru plata pensiei alimentare (din ce?! in lege scrie clar, din veniturile realizate) si musai si retroactiv...
Oare acele D-ne Judecatoare frustrate si atoatestiutoare cum vor privi aceasta situatie? Sunt foarte curios!
Astept comentarii pe baza celor de mai sus.

Zi buna tuturor!
#397865 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hmm. - de picky la: 26/01/2009 13:57:02 Modificat la: 26/01/2009 14:02:43
Matale s'teti sotia, sotul sau copilul?
#397875 (raspuns la: #397865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
- de picky la: 26/01/2009 14:05:53 Modificat la: 26/01/2009 14:10:01
z
#397878 (raspuns la: #397865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de M a o la: 26/01/2009 14:19:55 Modificat la: 26/01/2009 14:23:04

Pentru primul intrebator, situatia-i clara: pensia alimentara nu se stabileste conform nevoilor sau fitzelor mamei(copilului) ci "dupa buget, monser". Taticul (platitorul), tre' sa traiasca si el, chiar daca mamica-l vrea stors e tot.

Al doilea, cel cu nevasta de 6000 de lei (cum ai scapat-o taica?) probabil si urata dar sigur hapsana, personal, as pune doi baieti sa-i modifice mutra. Necivilizat, insa eficient. De unde nu-i , numa' dracu' cere! Ca atare, dracu' trebuie pedepsit. Neconventional.
#397885 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Bubu_sik - de zaraza sc la: 26/01/2009 14:21:36 Modificat la: 26/01/2009 14:22:26
Unde-i lege nu-i tocmeala. Sau nu esti tu ala care sa te tocmesti!

Cine te-a pus sa participi si la celelalte cheltuieli?


#397886 (raspuns la: #397858) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de RSI la: 26/01/2009 15:21:39 Modificat la: 26/01/2009 15:22:27
"(o treime din salariul net deoarece mai are un copil in intretinere, acesta recasatorindu-se ) "
Adica cine s-a recasatorit? Copilul din intretinere?
#397914 (raspuns la: #397865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
*** - de maan la: 26/01/2009 17:00:18
mie-mi pare ca-i mama sotului.

asa de scarboase-s discutiile astea si-asa ma enerveaza cand aud de oameni care incearca sa ia bani unul de la altul pe seama copilului nevinovat, idee n'aveti!
cum dracu' poate cineva sa nu se gandeasca la copilul lui, sa nu-si dea ultimul banut pentru el, motivand ca nu mai e casatorit cu cealalta bucata de parinte?
#397924 (raspuns la: #397875) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bai, frate, - de Intruder la: 26/01/2009 17:40:24 Modificat la: 26/01/2009 17:41:08
las-o-n paranghelia ei de treaba!!!
"cotizatie la bazin"...ce dracu-i asta? bazin de inot?
asa...mai pune si:
- biletele de tramvai cand l-ai dus pe ala micu' la circ
- una bucata napolitana (ca ti-a dat-o rest dar copilul a cerut-o)
- un nasture de la shlitz (0,43 lei) ca ti l-a mancat maimuta, tot la circ, ...etc.
pune tot-tot, tristete ambulanta!!

"cotizatie la bazin"...auzi, loome!
#397929 (raspuns la: #397865) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
!!!!!!! ??????? - de cher la: 28/11/2010 19:41:09
Cam vechi ultimul comentariu...
26/01/2009....
Dar la o adica... daca tot am dat de subiectul asta la arhiva... intreb pe cei care au copii, care parinte a facut copilul gandindu-se la cat de bine o sa-i fie copilului ?
Eu cred ca orice parinte face copii gandindu-se egoist la el si nu la copil...
Pensia alimentara e obligatie sau datorie?
(intelegeti ce am vrut sa spun)
#584576 (raspuns la: #397929) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
cher - de Lascar Barca la: 29/11/2010 03:14:07
"benzia" este doar o constringere:)
#584687 (raspuns la: #584576) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
buna - de m.i.m la: 17/04/2012 22:17:22
la o femeie nu ii ajung bani de pensie a copilului doar cind o lasa amantul
#631873 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nelamurire - de onlyheart la: 17/07/2013 14:12:38
Doresc a sti,cum este posibil ca 370 de lei sa fie pensie alimentara pt 2 minori?
Atat sa stabilit in instanta ca este pensia ce o primesc 2 sufletele,si cu siguranta a fost binevoit de'tati' sa micsoreze salariu,ce credeti ca se poate face in acest caz?
#646345 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...