Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro

Chiar nu intereseaza pe nimeni?


de DINU IONESCU la: 30/06/2006 11:02:00
modificat la: 01/07/2006 10:08:06
voteaza:
Chiar nu intereseaza pe nimeni recuperarea trecutului aestei tari?Era unul dintre reperele subiectului"Bucurestiul de-altadata",la care n-am primit niciun comentariu.Aceasta imi intareste convingerea ca ,pe de-o-parte , in Bucuresti au ramas prea putini bucuresteni veritabili, pe care sa-i intereseze istoria si traditiile ,nu prea indepartate ale acestui oras,iar pe de-alta parte(desi ar fi trist , sa fie adevarat)ar putea fi o confirmaree a faptului ca politica comunista(avandu-si originile in indicatiile batranului NKVD/KGB), de vanturare a populatiei, a avut deplin succes.Scopul acestei politici era, printre altele , si acesta: a desradacina pe oameni din locurile lor de bastina, pentru a-i face sa nu mai fie interesati de trecut, ci doar de actul de supravietuire.
Dar , fara a ne recupera trecutul, vom putea noi avea un viitor adevarat? Ce parare aveti?
SAM.
comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

comentarii (59):


Lumea dvs. nu mai exista. - de Daniel Racovitan la: 30/06/2006 20:35:44
Stimate d-le, va trebui sa va obisnuiti cu ideea ca lumea pe care ati cunoscut-o in tinerete nu mai exista. A disparut, s-a transformat. Intre timp am trecut in alt secol si mileniu.

Ceea ce dvs. numiti 'vanturarea kaghebista' s-a intamplat inclusiv in statele occidentale, nekaghebiste, pur si simplu pentru ca kaghebeul n-are nici o legatura cu fenomenul.

Traim intr-o lume a comunicatiilor prin fibra optica, a telefoanelor portabile legate la satelit, a navigatiei prin GPS, a zborurilor low-cost, a telefoanelor cu convorbiri intercontinentale gratuite si nelimitate. Traim in era Internetului in care informatia circula intr-un mod la care cu cateva zeci de ani in urma numai povestirile science-fiction puteau sa indrazneasca sa viseze. Trenurile merg cu 300 de km pe ora, iar avionul a devenit cel mai sigur mijloc de transport. Societatea actuala este una in care etniile se metiseaza, culturile se intalnesc si se amesteca. In ultimii 20 de ani au trecut granita, in scopuri personale, mai multi romani decat au trecut in ultimele trei secole.
Epoca in care oamenii stateau toata viata in satul sau orasul in care s-au nascut, iar unica iesire era ocazionata de plecarea la armata, pentru baieti, respectiv de maritis, pentru fete, apartine istoriei.

N-aveti alta sansa decat sa va adaptati, d-le, ori sa traiti intr-o lume iluzorie pe care v-o fabricati singur.

___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#130906 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
V-ati ratacit domnule R.! - de DINU IONESCU la: 02/07/2006 14:01:13
Desi m-am nascut in 1939,sunt unul din cei care s-au adaptat noii epoci fiind inca activ,lucrand intr-o firma cu capital privat german din Romania,asa ca eu folosesc toate acele realizari tehnice de care vorbeati.Asta nu ma-mpiedica sa recitesc cu nesat jurnalul lui Sebastian,memoriile lui Argetoianu sau cartile Marthei Bibescu,pentru a mentiona doar cateva lucrari ,unde poti retrai viata culturala si politica interbelica..Asta, cu o conditie:sa-ti iubesti cu-adevarat tara si sa-i doresti un viitor sanatos,nu unul artificial...Caci acesta este adevaratul nostru trecut de referinta,varful de civilizatie pe care vrem sa-l recuperam,momentul de gratie ,la care ajunsesem,prin eforturile ingemanate ale acelor generatii succesive de minunati oameni de cultura si politicieni adevarati,cum au fost pasoptistii,Kogalniceanu,familia Bratianu,Maniu,marii nostri Regi Carol I ,Ferdinand ,Regina Maria si chiar Carol-al II-lea ,care a incurajat asa de mult viata culturala(ca sa amintesc doar pe cativa)...Cine nu doreste sa cunoasca si sa recunoasca acest trecut,pentru a-si dori,macar ,sa-l refaca,pentru a fi o baza trainica pentur un adevarat viitor european,dar cu specific romanesc veritabil, acela inseamna ca-si reneaga originile si doreste sa consfinteasca fractura/falia/canionul comunist si sa porneasca la drum cu acel "om nou" pe care l-a creat Ceausescu,creand o romanie "noua",dar artificiala,o romanie a manelelor amestecate cu telemobile, a fitelor jeep-iste ingemanate cu harti descarcate de pe Internet si sisteme GPS,care sa te dirijeze printre catunele prafuite de la Dunare ale lui Dinescu,s.a.m.d.Eu unul nu-mi doresc o asemenea "tara",iar despre acei atei care si-o doresc si si-o imagineaza, nu vreau sa spun ce parare am...Ca sa folosesc doar un eufemism,incercand sa nu jignesc, ii consider niste rataciti...Cer scuze pentru accentele patetice.
Incolo,numai de bine.
SAM.
#131155 (raspuns la: #130906) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"Cer scuze pentru accentele p - de Daniel Racovitan la: 02/07/2006 17:46:20
"Cer scuze pentru accentele patetice."

Intr-adevar, sunteti patetic.

___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#131198 (raspuns la: #131155) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dinu ionescu: "recuperarea trecutului?" - de dorinteodor la: 03/07/2006 18:56:06
dinu ionescu,

poporul nostru dintotdeauna a trait in afara timpului. gindeste-te ca palatul domnesc din centrul "istoric" al bucurestiului, unde s-au intimplat secole de istorie, nu are nici macar un desen de asamblu, nici o descriere,....nimic. mereu vedem cite un bloc de locuit cu cite o placa unde se aminteste de o casa in care a trait eminescu....

crezi ca se (mai) poate face ceva?

in vest noi sintem socati sa urcam scara pe care a urcat si mozart spre apartamentul in care a compus nunta lui figaro si exemplele pot curge la infinit.

pai daca traim in afara timpului cam ce propui sa facem? dorinteodor
#131409 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dorinteodor,la 03.07.06 - de DINU IONESCU la: 04/07/2006 20:22:44
In niciun caz "sa traim inafara timpului"! Desi, doream sa aflu aici si alte pareri,iata ceeace cred eu ca se poate face:
-in primul rand sa ne punem de-acord asupra faptului ca 1938 este termenul de referinta,baza solida , pe care daca o recuperam(reatingem),vom putea construi un viitor solid,real si durabil,unei tari cu traditii sanatoase, a carei istorii adevarate ne-am insusit-o;
-in al doilea rand sa nu mai permitem ca educatia noii generatii sa se faca cu asemena goluri,in care elevii sa nu stie rolul regilor nostri , a partidelor istorice si marilor familii de boieri si patrioti ,precum si nivelul atins de civilizatia romaneasca inainte de-al doilea razboi(lucrari ca: Jurnalul lui M.Sebastian,Memoriile lui Argetoianu sau cartile Marthei Bibescu, ar trebui sa faca parte din programa scolara obligatorie);
-apoi noi ,societatea civila, trebuie sa luam pozitie pentru formarea unei noi clase politice,care sa organizeze procesul comunismului, pentru a condamna ,macar simbolic, relele celor 50 ani, inchizand astfel acolada comunista si incercand sa reluam dezvoltarea sociala, de la acel nivel.Numai astfel , vom avea o tara vie,reala(nu o pseudo-tara, cum apare ea in prezent), cu traditii adevarate , cu un trecut asumat si nu ne va mai fi rusine sa spunem ca suntem romani...
SAM
#131512 (raspuns la: #131409) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
O forma de politete - de DINU IONESCU la: 04/07/2006 20:23:59
Cand ceream scuze pentru patetism,apelam la o oarece forma de politete,deci nu inseamna ca ceeace am sustinut nu este si adevarat(cel putin,din punctul meu de vedere).
Observati ca eu nu fac parte din cei care-si ignora conlocutorul,cand nu le convine ceva la el, ci dincontra ,chiar caut "acele cuvinte ce ne doare",adica ceeace-l motiveaza pe preopinent...
SAM
#131546 (raspuns la: #131198) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Nici mie nu-mi place ideea - de Simeon Dascalul la: 07/07/2006 14:04:34
Nici mie nu-mi place ideea „resetării” complete, aduce mult a abrutizare. Dar mă îndoiesc că procesul poate fi stopat, iar inversat cu atât mai puţin.

Am citit din scrisorile trimise de românii din zonă la Bucureşti pe când se negocia împărţirea Banatului. Parcă-i vorba de altă planetă şi nu pot decât să trag concluzia că într-un interval de aproximativ nouăzeci de ani s-a erodat mult ceea ce s-ar putea numi structura morală, calitatea umană, etc.
#132077 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Aveti perfecta dreptate.. - de DINU IONESCU la: 07/07/2006 14:53:11
Aveti perfecta dreptate !Tocmai asta e problema!Sa-ncercam, in masura puterilor noastre ,sa contribuim la refacerea structurii morale , a valorilor umane,a mentalitatii de-atunci, de-acum 90 sau 70 de ani...Pentru asta avem nevoie de un reper solid si de-aceea am propus anul 1938..
Din pacate "resetarea" nu mai poate fi oprita!Este foarte trist, intrucat ,dupa cat se pare , comunismul si-a atins ,in acest fel scopul...
Dar , macar noile generatii , sa aiba sansa sa cunoasca corect istoria noastra relativ recenta si aici nu se poate decat facand schimbari radicale in programa scolara...
Sunt foarte multe de facut in aceasta tara.
Multumesc pentru comentariu.
SAM.
#132080 (raspuns la: #132077) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
care era morala din acest tim - de jeniffer la: 07/07/2006 17:37:39
care era morala din acest timp, pe care o considerati mai buna? dar sa se potriveasca cu ceea ce omul a construit intre timp si cu dorinta de libertate si egalitate de astazi (a posibilitatilor).
#132099 (raspuns la: #132080) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Istoria noastră relativ recentă - de Simeon Dascalul la: 10/07/2006 15:27:54
cred că poate funcţiona mai degrabă ca exemplu negativ. A mai ţapănă realizare din ultima sută de ani – unirea - a fost rezultatul unui noroc porcesc, care de altfel nici n-a durat mult.
Nu ştiu dacă perioada interbelică a fost aşa frumoasă, cred că semăna mai mult cu tranziţia de-acuma în materie de corupţie şi incompetenţă, rezultând un stat destul de şubred. Nu mă gândesc numai la cedările teritoriale fără luptă. Nici când ne-am bătut n-am fost grozavi, bătălia Odessei a arătat carenţele grave din pregătirea armatei. Şi, după spusele unui personaj din epocă ce intră la „controversaţi”, situaţia se prezenta la fel de prost şi în alte domenii: „Asta au făcut oamenii politici timp de douăzeci de ani cu armata. Acelaşi lucru pe care l-au făcut cu şcoala, cu biserica, cu facultatea, cu funcţionarii.” Şi conchidea: se cere „o revedere totală a pregătirii naţiei … totul este de refăcut”.
A şi urmat o refacere completă, dar nu chiar în direcţia indicată.

Dar, prin comparaţie cu ce a urmat admit că ’38 poate să treacă drept vârstă de aur.

Eu mă gândeam la Banatul lui Slavici, nu atât din patriotism regional, cât pentru imaginea aproape idilică din Mara, de provincie relativ prosperă. Dacă facem abstracţie de progresul tehnologic, Banatul acela părea mult mai locuibil ca cel de azi.
#132530 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Iar de-acord! - de DINU IONESCU la: 11/07/2006 21:27:46
Pai nu numai Banatul! La fel de "locuibile" sunt si Ardealul si Bucovina.Explicatia istorica o stie oricine.Am mai spus-o pe undeva: noi romanii nu prea stim sa ne conducem singuri.Cel mai bine ne e cand suntem condusi de germani sau austrieci.Cine stie, poate ca acum va incepe iar o perioada benefica...
SAM.
#132633 (raspuns la: #132530) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
romanii au fost primii care a - de jeniffer la: 13/07/2006 18:03:57
romanii au fost primii care au condus europa si au impus limba si scrierile lor. unificarea europei nu este acelasi lucru. se doresc tari civilizate in europa pentru a fi liberi sa calatorim ( fara a intilni mantalitati socante) si a avea posibilitati egale cu ceilalti. este o alianta care se va imbunatati cu timpul. cultura si artizanatul se pot pastra, depinde de romani, nu de europa.
#133063 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Mersi, dar nu ţin neapărat - de Simeon Dascalul la: 14/07/2006 15:54:42
Mersi, dar nu ţin neapărat să vină nişte Ubermenschen să ne conducă.
Şi n-am vrut să las impresia că aş fi subscrie la toate opiniile lui Slavici, mai exact la cele preluate de Sabin Gherman. Şi în epocă era izolat. E posibil să ni se fi transmis o imagine mai machiată a ce a fost atunci, dar, din câte ştiu numai el şi-a manifestat deschis regretul după imperiu, restul bănăţenilor s-au agitat pentru unire. Consiliul Naţional Central, care a pregătit unirea, s-a constituit chiar la Arad.

Nu cred în binele sau răul intrinseci unei naţii şi cred că orice popor se poate şlefui, sau, invers, să se degradeze. Distractivă, din punctul ăsta de vedere poate fi comparaţia Germania – Italia.
În Renaşterea timpurie Petrarca declara cu siguranţă că „toate popoarele, în afară de italieni, sunt barbare”. Două sute de ani de ani mai târziu Luther îşi caracteriza duios compatrioţii: „suntem şi vom rămâne germani, adică nişte porci şi nişte brute lipsite de raţiune”. La sfârşit de secol al optşpelea, când Goethe îşi descria voiajul în Italia, percepţia etnografică se schimbase ţapăn: nemţii erau ăia civilizaţii, în comparaţie cu italienii săraci şi primitivi.

O estimare mai realistă despre belşugul european ce ne aşteaptă: experţii de la Vienna Institute cred ca nivelul veniturilor din România va ajunge la actuala medie din Uniunea Europeana în 20-30 de ani.

Şi am greşit într-unul din mesajele dinainte când ziceam că nu prea avem nimic de consultat din istoria recentă. Dacă mă gândesc mai bine, într-o relatare corectă a primului război mondial, pe lângă prestaţia liberală şi Turtucaia, ar trebui să se acorde mare atenţie acordului Briand-Scherrer. Aş vrea să fiu un pic mai sigur în ce priveşte ortografia, dar ideea era clară: promiteţi-le oricât, numai să intre în război şi după aia vedem noi ce le dăm. Asta – în ce priveşte bună-credinţa Europei Occidentale.
#133190 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jeniffer - de Simeon Dascalul la: 14/07/2006 16:00:10
ai dreptate, păstrarea caracteristicilor naţionale va fi doar în funcţie de ce vrem noi, pericolul pentru specific nu vine atât din partea Europei cât a globalizării

#133191 (raspuns la: #133063) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Comparatii neconcludente - de DINU IONESCU la: 17/07/2006 08:50:59
In afara de o buna documentare , comparatiile Dvs. cu relatia Germania-Italia nu dovedesc absolut nimic! Dece nu luati situatia concreta a tarii noastre , cu istoria ultimilor 130 ani(caci , practic de la obtinerea independentei se stat din 1877, putem vorbi de o tara inchegata si , cat de cat , independenta).Au fost exact 70 ani de Regat(dinastia de Hohenzollern) si 60 ani de Republica,sub presedinti de nationalitate romana.Nu putem da toate nerealizarile si frustrarile noastre de azi, pe seama comunismului, intrucat ,iata , in ultimii 17 ani de "capitalism", am avut tot presedinti romani.Comparati perioadele,realizarile si rezultatele la nivel economic, social, politic, cultural,moral.Comparati existenta si promovarea elitelor, care sunt singurele ce pot impinge inainte un popor pe calea progresului real. Rapunsul va veni de la sine...
SAM.
#133647 (raspuns la: #133190) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"romanii au fost primii care - de Daniel Racovitan la: 17/07/2006 09:20:27
"romanii au fost primii care au condus europa si au impus limba si scrierile lor."

desigur.
iar eu sunt var primar cu napoleon bonaparte.

(prea multa lectura din autori sulfurosi gen Corutz?)

___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#133658 (raspuns la: #133063) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
imperiul roman a cucerit o ma - de jeniffer la: 17/07/2006 22:57:35
imperiul roman a cucerit o mare parte din europa si a introdus limba latina in aceste tari, nu este adevarat?
#133826 (raspuns la: #133658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
D.R.+jennifer - de DINU IONESCU la: 18/07/2006 08:53:41
De unde am plecat si unde am ajuns?Mai avem putin si o sa ne contrazicem asupra calitatilor morale si rolul elitelor in paleolitic!
Ceeace confirma incaodata , daca mai era nevoie , talentul romanilor de a discuta pe de laturi, de a uita de unde s-a plecat si de a nu incerca (macar!), o abordare directa si abrupta.
"Fac un apel", sa revenim la subiect!Multumesc.
SAM.
#133853 (raspuns la: #133658) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simeon Dascalul - de picky la: 18/07/2006 14:37:20
Adrian Fuchs :

Atentie ! Banatul lui Slavici, e de fapt ... Crisana !!!
Banatul se opreste la Mures. Ce e la nord de Mures nu mai este Banat.
#133944 (raspuns la: #132530) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de Simeon Dascalul la: 18/07/2006 14:56:43
ai dreptate, fie arădan, nu bănăţean
dar liceul cu statuia aferentă, sunt de partea astalaltă a Mureşului, deci în Banat :)
#133947 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simeon Dascalul - de picky la: 18/07/2006 15:06:05
Adrian Fuchs :

Singurul liceu valabil e ... cel al Stagiritului ...
Cat despre statuie ... mai bine foca lai Bancusi ...
#133948 (raspuns la: #133947) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
picky - de DINU IONESCU la: 18/07/2006 19:36:44
Si eu care ma bucuram ca te intereseaza fondul temei...Deh, amagiri de "moderator amator"...
SAM.
#133957 (raspuns la: #133948) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
decit sa se recupereze trecut - de jeniffer la: 18/07/2006 17:34:23
decit sa se recupereze trecutul nu credeti ca trebuie sa se construiasca viitorul? cum inchipuiti revenirea la morala din timpuri, cind generatiile schimba?
#133971 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Parabola lui Iisus,jennifer! - de DINU IONESCU la: 19/07/2006 08:33:59
Pe ce baza construiesti viitorul?Aminteste-ti una din parabolele lui Iisus: nu poti construi ceva durabil decat pe un fundament solid(ceva ca o stanca),in niciun caz pe nisip, caci tot ce vei construi se va narui!
SAM.
#134086 (raspuns la: #133971) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
DINU IONESCU - de picky la: 19/07/2006 10:15:19
Adrian Fuchs :

Cam greu ...

Fondu' problemei nu prea exista in textul lu' matale. Eventual poate fi asimilat cu un fond fals sau eronat administrat ...
#134107 (raspuns la: #133957) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Sa fii sanatos,Picky! - de DINU IONESCU la: 19/07/2006 19:59:12
Daca nu-ti place fondul temei , care-i problema?Actioneaza telecomanda!
In orice caz , nu ma mai trolla!
Merci si multa sanatate ...
SAM.
#134146 (raspuns la: #134107) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Intereseaza pe un numar neglijabil! - de zaraza sc la: 19/07/2006 14:49:25
Am aflat de aceasta conferinta chiar dintr-un comentariu al lui Dinu Ionescu de pe alta conferinta.
Problema trecutului, adica a regasirii identitatii nationale ma doare si inca rau. M-am saturat de fraze frumoase si vreau ceva concret!

Lumea e plina de oameni plictisiti care cred ca nu are rost sa se mai agite in directia asta. Si posibil ca ceilalti ar trebui sa nu-i asculte...in general vorbesc...Era o pilda...niste broscute se intrec sa urce un deal, dificila treaba! Una singura a reusit pentru ca era surda si nu auzea spectatorii neincrezatori, care comentau negativ ascensiunea...
In Bucuresti locuieste fratele meu, care voteaza din ce in ce mai rar...Oare sintem frati?

Tata a votat la inceput cu ecologistii...Pe urma a fost dezgustat si a renuntat sa voteze. Dar pe tata il inteleg...totusi...atita a putut...a suferit mult din cauza comunistilor. Ieri auzeam la radio ca nu e motiv de lauda ca nu avem un partid "verde".

Trebuie sa reluam ce a fost bun in 1938 si sa actualizam...ce aerian suna...parca 1938 a fost acum 3000 de ani...

Cu ministerul invatamintului trebuie facuta scoala...trebuie trimisi toti la reciclare, la munca de jos, sa vada cum se fac orele de scoala...elevi si profesori plictisiti...educatia in scoala practic inexistenta...dar probabil ca cine stie ce masuri vor lua...brrrr!....mi se face parul maciuca!

cere si ti se va da
#134162 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ai atins buba,zaraza! - de DINU IONESCU la: 19/07/2006 19:59:12
Ai atins buba!Asta e problema: suntem o tara fara identitate, ne-am pierdut-o in cei 50 ani de comunism , iar cand intreb dece nu vor sa recupereze tot ce a fost frumos si bun ,inainte de falia comunista, majoritatea ridica plictisiti din umeri,sau ma iau la misto......Asta spune ceva, probabil ca fiecare are motivele lui sa se simta bine si-asa...Celebra vorba a "romanului de tip nou" cu creierii spalati de perioada de trista amintire:
" las' ca merge si-asa..."
E foarte trist,dar , din pacate asta este adevarul in care trebuie sa traim...
SAM.
#134170 (raspuns la: #134162) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Un prezent solid nu inseamna - de jeniffer la: 19/07/2006 15:42:17
Un prezent solid nu inseamna revenirea la un trecut solid. Nu cred ca se poate, este utopic. Se pot aduce unele lucruri din trecut, dar cum?
#134172 (raspuns la: #134086) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
referitor la comparaţia rega - de Simeon Dascalul la: 20/07/2006 13:17:06
referitor la comparaţia regat - republică

apologia nemţilor de mai’ nainte, ar mai fi de menţionat pe de o parte Cuza şi Kogălniceanu, motivele reale ale aducerii unui domn străin – aveam nevoie de o pilă pentru casele regale, nu a fost admiraţia pentru teutoni, iniţial fusese propus un belgian sau franţuz; apoi de cealaltă parte 1907-le, camarila lui Carol al II-lea, refuzul lui Carol I de a intra în război pentru Transilvania, ar fi preferat să abdice decât să lupte cu „ai lui”; nu se ştie cum s-ar fi terminat hârâiala cu Brătianu dacă regele nu ar fi murit foarte oportun, iar Ferdinand s-a dovedit mult mai uşor de convins

tot la recuperarea trecutului ar putea să intre şi afacerea Strousberg, ar fi chiar un obiect de studiu util pentru tratamentul aplicat României de alte state europene:
lui Strousberg – alt exemplar al rasei ariene – i se refuză iniţial de către parlament proiectul de concesiune; vine omul şi mai dă câte o atenţie la deputaţi şi proiectul trece ca prin unt, deşi preţul era mult mai mare faţă de cel propus de statul român, iar o pondere ţapănă o aveau comisioanele constructorului.

începând mioritic, germanul Strousberg continuă tot mioritic, mânăreli şi bani pretinşi pentru lucrări neefectuate, până ce statul român refuză continuarea plăţilor şi anulează concesiunea; teutonul Bismarck se zbârleşte, nu ştiu dacă din mândrie naţională sau fiindcă avea prieteni printre acţionarii Strousberg; în orice caz se duce cu reclamaţia la turci – pe atunci putere suzerană – iar marele vizir ne cheamă imediat la ordine „mă, băieţi, chestii din astea nu se fac; vreţi să ne nervăm?”; aşa că se continuă nenorocita concesiune cu o convenţie în baza căreia Strousberg mai construieşte nişte terasamente foarte sensibile la ploi, cu şine deformate înainte să dea faliment

între timp vine şi Războiul de Independenţă, iar după ce ne bătusem vine Bismarck şi ne informează că nici dracu’ nu ne va recunoaşte independenţa până ce nu-i despăgubim pe acţionarii Strousberg; şi, cum România tânjea atunci după independenţă ca astăzi după aderare, a băgat mâna în buget şi a plătit escrocheriile lui Strousberg

mă gândesc că-i suficient să pui în loc Bechtel sau alt nume ca să estimezi cât s-au schimbat vremurile
tot în istoria relaţiilor noastre cu Europa ar fi util de comparat graniţa promisă în 1916 cu ce-am primit la Paris

sau, pe plan intern de data asta şi în istoria recentă ar fi util de studiat cazul Gheorghe Ursu; istorioara asta ne va fi utilă în ipoteza în care am vrea vreodată să apelăm la justiţie
#134353 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga d.le S.D.! - de DINU IONESCU la: 20/07/2006 20:18:38
De eruditia Dvs. m-ati mai convins odata, de cate ori sa va repet!
Dar nu mergeti niciodata la esenta ,ci luati doar exemple minore , care nu dovedesc mai nimic! V-am mai spus:fapte de coruptie("manareli", cum foarte colorat le numiti Dvs...),au fost si-n acea perioada, sunt si astazi, presupun , chiar si-n Finlanda, care este prima-n topul corectitudinii; aici este vorba insa de amploarea fenomenului si de sensul pe care-l indica vectorul sau , la un moment dat.
Deasemenea , sariti de la Razboiul de independenta la afacerea Gh.Ursu,musamalizata de justitia pesedista! Chiar nu vad logica...
La cultura Dvs. as avea pretentii la un mai mare discernamant(iertati-ma,dar nu gasesc un cuvant mai potrivit...), la o mai mare putere de concluzionare, de subliniere a faptelor istorice majore si semnificative.Eu unul am incercat pe ici pe colo...
Sau poate doriti sa va sustineti - cu orice pret si orice argumente -un punct de vedere de care v-ati agatat, fara a fi nici Dvs. convins de el!
In cazul acesta , imi fac sange rau degeaba!
Cat il priveste pe bietul Carol I,care a avut cea mai infloritoare si una din cele mai lungi domnii , din istoria noastra,(o spun oameni mult mai competenti ca mine),nu aratati nimic din marile sale realizari(Castelul Peles, aceasta perla a Sud-Estului european, ca sa dau doar un exemplu); deasemenea nu vorbiti de marea sa integritate morala ,fermitatea si compententa cu care a condus Romania si a contribuit la afirmarea atator straluciti oameni politici si de cultura(dupa toate dramele personale traite...),iar in final , de delicatetea cu care s-a dat la o parte , löasdand la tron pe nepotul sau , atunci cand a vazut ca propriile convingeri pot fi daqunatoare Romaniei: unii sustin ca as-ar fi sinucis...
Cel putin , asteaa sunt parerile mele.
Va doresc numai bine.
SAM.
#134359 (raspuns la: #134353) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Draga d.le S.D.! - de DINU IONESCU la: 20/07/2006 20:18:38
De eruditia Dvs. m-ati mai convins odata, de cate ori sa va repet!
Dar nu mergeti niciodata la esenta ,ci luati doar exemple minore , care nu dovedesc mai nimic! V-am mai spus:fapte de coruptie("manareli", cum foarte colorat le numiti Dvs...),au fost si-n acea perioada, sunt si astazi, presupun , chiar si-n Finlanda, care este prima-n topul corectitudinii; aici este vorba insa de amploarea fenomenului si de sensul pe care-l indica vectorul sau , la un moment dat.
Deasemenea , sariti de la Razboiul de independenta la afacerea Gh.Ursu,musamalizata de justitia pesedista! Chiar nu vad logica...
La cultura Dvs. as avea pretentii la un mai mare discernamant(iertati-ma,dar nu gasesc un cuvant mai potrivit...), la o mai mare putere de concluzionare, de subliniere a faptelor istorice majore si semnificative.Eu unul am incercat pe ici pe colo...
Sau poate doriti sa va sustineti - cu orice pret si orice argumente -un punct de vedere de care v-ati agatat, fara a fi nici Dvs. convins de el!
In cazul acesta , imi fac sange rau degeaba!
Cat il priveste pe bietul Carol I,care a avut cea mai infloritoare si una din cele mai lungi domnii , din istoria noastra,(o spun oameni mult mai competenti ca mine),nu aratati nimic din marile sale realizari(Castelul Peles, aceasta perla a Sud-Estului european, ca sa dau doar un exemplu); deasemenea nu vorbiti de marea sa integritate morala ,fermitatea si competenta cu care a condus Romania si a contribuit la afirmarea atator straluciti oameni politici si de cultura(dupa toate dramele personale traite...),iar in final , de delicatetea cu care s-a dat la o parte , lasand la tron pe nepotul sau , atunci cand a vazut ca propriile convingeri pot fi daunatoare Romaniei: unii sustin ca s-ar fi sinucis...
Cel putin , astea sunt parerile mele.
Va doresc numai bine.
SAM.
#134360 (raspuns la: #134353) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Macar in ceasul al doisprezecelea - de zaraza sc la: 21/07/2006 10:58:18
Asta e adevarul in care trebuie sa traim?

Si daca din cind in cind ma satur?
Cu orice risc ma gindesc daca as putea face ceva (bineinteles ca e vis din ala irealizabil dar care ma ajuta sa respir, sa nu ma inabus, sa traiesc) sa merg contra curentului, sa ii arunc pe toti la cosul de gunoi, eventual al doilea potop al omenirii si sa pastrez numai pe Noe alias Dinu Ionescu. Eu sint prea visatoare si pierd contactul cu realitatea. Dar asta ma ajuta sa pastrez dorinta de a visa ca intr-o zi...si poate voi trezi intr-o zi ceva undeva...

Nu avem destula vointa pentru a recupera trecutul...poate am trecut si de ceasul al doisprezecelea si nu mai stim cum sa procedam, nu mai avem motivatie!

Cum se pot simti copiii, tinerii cind parintii lor nu mai au trecut? E si asta un motiv pentru care par aerieni...multi chiar sint...

De bine de rau parintii nostri oftau dupa vremurile pe care le-au prins...noi oftam dar nu mai stim dupa ce...simtim ca e ceva in neregula si atit...

Comunismul a produs un hiatus, un gol...Am ramas cu o reticenta fatza de psihologie, politica rosie a dus la confunzia valorilor, nu mai stim pe cine sa alegem de valoare din trecut sau prezent, totul pare patat, ne-am dezvatat sa gindim, sa discernem intre bine si rau, luam de bun ceea ce spune altul ca e bun...la fel si de rau...

Trebuie sa incepem cu inceputul, sa fim cinstiti, corecti, sa avem incredere ca a refuza sa fii corupt si sa corupi e un lucru bun, ca putem sa ne rezolvam problema si fara asa ceva. A spune cuiva ca greseste e de datoria noastra si daca se supara e problema lui, trebuie sa ne asumam responsabilitatea. Trebuie sa ne asteptam ca vom avea de invatat multe, vom mai si gresi, dar vom fi pe drumul cel bun.

Ni s-a urit de cintece patriotice si urim chiar sa ne iubim tzara.

E mai comod sa vegetam, din fericire nu sintem nemuritori, asa ca nu ne pasa ce urmeaza...sintem egoisti pina in maduva oaselor...

Daca as fi Superman i-as face pe romani nemuritori ca sa le pese.
Am sanse sa-i fac mai interesati asa?

Avem impresia ca sintem saraci intr-o tzara bogata...Saraci in iubire fatza de ea...

cere si ti se va da
#134504 (raspuns la: #134170) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
dinozaurii au pierit - de donquijote la: 21/07/2006 11:30:16
pentru ca nu s-au putut adapta schimbarilor de mediu.
valabil si pentru cei care nu cred in evolutie. :)
asa e si cu politica.
politicieni romani, care ar fi avut de spus ceva (pozitiv, constructiv pentru tara, ca de dat cu parerea atunci ca si acum, multi se dau) din perioada interbelica au fost neutralizati de legionari, dictatura regala si antonescu. chiar pe vremea aia au fost depasiti de evenimente carora nu le-au inteles sensul, sau n-au avut bilutze sa se impotriveasca si in final i-a calcat tramvaiul istoriei.

de sange albastru e plina europa occidentala, dar ei se ocupa de masini sport, femei/barbati si nu-i mai intereseaza politica.

trecutul intereseaza doar in masura in care putem invata ceva din el. si lectia principala a trecutului, pe care multi n-o inteleg e ca trebuie sa privesti inainte, nu inapoi. sa fi in pas cu progresul, ca cine nu e, il calca tramvaiul :)
#134510 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ai spus-o mai bine ca mine,zaraza! - de DINU IONESCU la: 21/07/2006 21:28:45
Iti citesc mereu cu nesat interventiile...De data asta , parca-i fi fost in gandul meu...Ironicii/cele se vor amuza si probabil ne vor taxa si vor rade-n pumni(am cativa , care ma pandesc!).
Din pacate sunt putini care inteleg , dar mai grav este ca aproape toti "stiu" despre ce este vorba si nu au macar curiozitatea sa cerceteze dece unii gandesc asa si ca poate o fi ceva adevarat, sau o exista pe undeva o lacuna de educatie ( de care ei nici macar nu sunt vinovati!).
Multumesc faorte mult.
SAM.
#134526 (raspuns la: #134504) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ti-am mai spus donquijote! - de DINU IONESCU la: 21/07/2006 21:28:45
Ti-am mai spus si-n alta parte! Dece ti-ai ales un pseudonim asa frumos , daca tot esti multumita cu prezentul si ne urezi noua , care-am dori sa-l schimbam in mai bine(dar construind pe o fundatie solida, care sa ne redea identitatea pierduta prin 1948), sa fim calcati de tramvai! Dar ce ma mai mira , cand pe tine, te obsedeaza chestia cu "bilutzele" si alte asemenea. Tare m-ar interesa sa vad ce stii tu despre domnia lui Carol I, de exemplu, sau despre contributia Reginei Maria la negocierile de la Paris , care-au consemnat si confirmat infaptuirea Unirii si nasterii Marii Romanii,asa cum a aratat ea doar 18 ani, din pacate.
Iti doresc tot binele din lume.
SAM.
#134528 (raspuns la: #134510) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de jeniffer la: 21/07/2006 17:37:48
Cel mai important ar fi sa cauti singura acest adevar si sa traiesti cu el. Ceea ce vezi in jurul tau se va imbunatati cu timpul, dar depinde de fiecare. Ceea ce nu poti schimba cu o bagheta magica, este pentru ca nu se poate, mijloacele pe care oamenii le poseda pentru a schimba ceva sint munca si posibilitatile de decizie pe care le au.
#134583 (raspuns la: #134504) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
n-ai inteles nimic - de donquijote la: 23/07/2006 12:36:12
nu urez nimic rau nimanui, dimpotriva. doar atrag atentia asupra ceea ce se poate intampla, si se va intampla. si mai ales nostalgicilor care mai viseaza la intoarcerea trecutului. ce-a fost a fost si nu se mai intoarce.
sa te plangi fara sa actionezi, nu e o solutie si nu promoveaza nimic.
toti romanii se plang, dar la alegeri au fost 50%.
sa te plangi pe forumuri de trancaneala tot nu e o solutie.
tot asa amintirile despre maretia trecutului. mai ales ca in curand granitele nationale vor fi ca si inexistente in orice caz nu vor mai avea aceeasi semnificatie care au avut-o pe vremea tratatului de la versailles.

apropo, tu ce ai facut pentru idealurile pe care le sustii? ai iesit in strada sa protestezi? ai strans semnaturi pe o petitie pentru restaurarea regalitatii in romania? macar la vot ai fost?
intreb asa de curiozitate...
#134953 (raspuns la: #134528) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
donquijote - de DINU IONESCU la: 24/07/2006 20:39:19
Constat cu dezamagire, ca si la acest nivel , adica in aceste discutii purtate pe Internet, cafeneaua.com ,se manifesta aceeas spirit de hartag si agresivitate, pe care le intalnesti , zilnic,cel putin in Bucuresti , pe strada, sau in trafic,atat cu persoane din generatia a doua , dar , mai ales cu tineri! De unde atat agresivitate si indarjire in a-ti impune propriul punct de vedere , "stiind" ca numai acela este cel corect?
Cand o sa vorbesti pe un ton mai deferent(este vorba aici nu numai de conflictul intre generatii...) , iti voi raspunde la acele intrebari foarte personale si indiscrete.
Iti doresc ,sincer , numai bine si, dupa cum ii spuneam undeva si lui Lexis: un MgB6 , luat in fiecare dimineata da rezultate miraculoase! Iti spun din propire experienta.
SAM.
#135100 (raspuns la: #134953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Donquijote - de zaraza sc la: 24/07/2006 09:14:02
Sint de acord ca discutiile de aici nu au o finalitate practica...dar nu se stie niciodata...
Eu sint singura intr-un oras mic si nu prea am cu cine sa-mi impartasesc ideile...
Am observat ca discutind imi vin idei si ma simt foarte bine asa...
Eu merg la vot.
Nu sintem nostalgici asa cum iti inchipui( dar mai stii...). Vrem sa valorificam trecutul. Asa vom avea o voce distincta intre popoarele Europei. Imi place o emisiune de divertisment de la Radio Actualitati...ii spune "bonton". E un cuvint care ne reda identitatea nationala...nu mishto, nu haios... o fi asta de origine franceza, dar a aparut in mod natural...Si imi cer iertare, dar si manelele ne rup de trecut...cine e roman ar trebui sa se distreze la petreceri pe muzica romaneasca, avem o muzica exceptionala si multi aleg manelele? Le e rusine in subconstient de aceasta tara?? Avem o tara frumoasa, dar nu ne punem in valoare comorile...
Si aici pe cafenea sintem greu intelesi... cum ar fi fost sa iasa Dinu Ionescu in strada?...
Trecutul nu a fost maret...

cere si ti se va da
#135115 (raspuns la: #134953) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de donquijote la: 24/07/2006 12:26:00
cu manelele sunt perfect de acord cu tine :)
desi nu sunt un fan al muzicii populare, la nunti se potriveste mai bine decat manelele.
dupa parerea mea nu e vorba de o rupere voita de trecut. e vorba de moda. lumea s-a schimbat. e foarte greu de pastrat chiar valori etice pentru ca perceptia de bine/rau, permis/interzis, dreptate, etc. se schimba. cu atat mai greu e de pastrat traditii.
acuma despre ce valori vorbim? cred ca cele culturale s-au pastrat. lumea inca citeste, merge la film, la teatru.
cele politice, despre care ne dam cu parerea pe conferinta asta sunt de mult depasite si nerelevante pentru vremurile actuale sau viitoare.
carol l a ajutat mai mult elitele (prin nastere, nu prin merite)de pe vremea aia si nu pe taranul sau mestesugarul de rand pe care-l preocupa doar supravietuirea si constituia majoritatea.
in ziua de azi cercurile 'elitelor' sunt accesibile oricui, chiar unor analfabeti ca becali, dar care inteleg sensul schimbarilor si semnificatia evenimentelor.
nu vad nimic (de valoare) in elitele de alta data, care nu exista azi sub alte forme (actualizate) si care ar trebui copiat sau reciclat. :)
#135144 (raspuns la: #135115) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
"De unde atat agresivitate si - de Daniel Racovitan la: 24/07/2006 21:11:32
"De unde atat agresivitate si indarjire in a-ti impune propriul punct de vedere , "stiind" ca numai acela este cel corect?"

Domnule, astea sunt intrebarile pe care ti le adresez eu.

Ti-am urmarit comentariile de pana acum si pot sa afirm ca esti un caz ideal pentru exemplificarea notiunii de fariseu. Tu nu esti crestin decat cu numele, iar cel pe care il slujesti nu e Domnul.

___________________________________________________________________
"aceste cuvinte ne doare" (sic).
#135222 (raspuns la: #135100) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Cind esti crestin si slujesti - de jeniffer la: 24/07/2006 23:16:04
Cind esti crestin si slujesti pe domnul (adica ai credinta ca zeul da viata dupa moarte), inseamna ce esti cel mai bun? Crezi ca depinde de vointa?
#135262 (raspuns la: #135222) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Hotul striga "hotii"!Da, d.le D.R.! - de DINU IONESCU la: 25/07/2006 07:24:06
Dumneata si inca o persoana (dar ,mult mai ingenua),sunteti doi atei care ma panditi , pe toate forumurile...Buuun, nu ma deranjaza, dupa cum pe orice om normal n-ar trebui sa-l deranjeze jignirile "altuia" .
Trebuie , pur si simplu sa treci peste ele cu indulgenta,ceeace fac si eu.
Obiceiul de a repeta , de a ingina pe cineva, este darul unor biete animalute,numiti papagali,care , de-altfel sunt foarte simpatici! La specia umana insa,(vorbesc de oameni maturi,nu despre bietii copii autisti) dovedeste unele trasaturi nu tocmai frumoase de caracter,cum ar fi(enumer, la intamplare,fara a epuiza subiectul):invidie, lipsa de inspiratie,admiratie disimulata in rautate,etc.
Uite, vreau sa trec peste aceste animozitati(va rog sa observati ca nu raspund agresiv, decat daca sunt provocat in acelas mod sau jignit direct!). Sunt gata sa retractez totul , daca si d.ta declari ca doresti sincer pace si vei discuta ,pe viitor,la obiect , fara trollare!
Iti doreasc tot binele din lume, iar , cine imi cunoaste caracterul , stie ca sunt exact opusul fariseului.Al d.tale.
SAM
#135352 (raspuns la: #135222) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
bach in forma de manele :) - de donquijote la: 25/07/2006 11:22:13
cartile lui walsh pe langa cartile sfinte (biblia + evangheliile, invataturile lui budha, cartea hinduismului, etc.) suna ca manelele pe langa muzica clasica.
a luat patial (adica ce i-a convenit si e usor de digerat de catre bobor) din vechiul/noul testament condimentat cu concepte 'en vogue' din religiile orientale si a scos o manea de toata frumusetea...
gandeste-te la fuga lui bach in ritm de manea, cu versurile de rigoare (muzica fara continut cere versuri ca altfel n-are nici un sens) cu cateva tente orientale. :))
#135406 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
N-am vrut să dau impresia de - de Simeon Dascalul la: 25/07/2006 13:48:56
N-am vrut să dau impresia de varză, găseam o asemănare de esenţă – incidente puţin cunoscute, dar reflectându-şi foarte bine epoca. Ori, pentru perioada post-decembristă, foarte relevante mi se par procesul Ursu, mătuşa Tamara şi tratatul semnat cu ruşii în aprilie 1991.

Am menţionat afacerea Strousberg nu că ar fi cel mai ţapăn exemplu de corupţie antebelică, ci pentru că arată importanţa României şi consideraţia de care se bucura în context european şi, mai ales, pentru că nu cred că lucrurile s-au schimbat prea mult.

Evenimente de felul ăsta nu-s nici irelevante, nici izolate. Istoria noastră, aşa cum e predată în şcoală, îmi dă impresia unei camere relativ curate, dar în care tot gunoiul s-a măturat sub preş. Altă mostră de ce s-ar putea găsi ridicând covorul ar fi circulara pastorală dată de episcopatul ortodox din Oradea, la 1 septembrie 1916.

Omiţând toate incidentele neconvenabile avem o istorie purificată, onorabilă, dar nu ştiu cât de realistă. Poate fi admirată şi poate să inducă un fel de mândrie, cel puţin până începi să te lămureşti cum stau lucrurile.

Peleşul – n-am nimic împotriva lui, arată bine şi e number one în topul castelelor noastre. Asta probabil pentru că şi la Bucureşti, şi la Suceava, şi la Târgovişte n-au rămas decât nişte ruine prea puţin aspectuoase din fostele curţi domneşti. Dar de unde până unde act de patriotism a-ţi construi o reşedinţă de vară? În ce priveşte moartea lui înclin totuşi spre varianta oficială – cauze naturale: dezamăgirea că nu şi-a putut ţine cuvântul faţă de Puterile Centrale. Nu pot privi imparţial pe cineva dezinteresat de românii de dincolo de Carpaţi, dar înţeleg nevoia de modele – şi eu am simpatiile mele istorice şi toate faptele lor mi se par justificate.

Lipsa de acţiune – nu prea văd ce acţiune ar putea fi utilă. Mersul la vot mi se pare o aiureală, mă raliez la părerea părinţilor mei: n-are rost să te deplasezi la vot numai ca să schimbi o garnitură de escroci cu alta.
Tocmai s-a terminat cu armata şi din ce spuneau cei mai mari ca mine nu-i o experienţă pe care să regret că am ratat-o. Aşa că nici implicarea fizică în recuperări de teritorii nu mai pare a fi de viitor.

Singura acţiune cât de cât utilă la mă pot gândi e transmiterea de informaţii mai departe. Când o să am copii o să le povestesc şi o să-i îndemn să citească, în măsura în care or să fie interesaţi, suplimente mai naşpa şi mai aproape de realitate ale istoriei oficiale. Poate că în contextul actual nu foloseşte la nimic să ştii, dar cine ştie ce va fi peste cincizeci de ani. Istoria nu se întoarce, dar se schimbă cu 180 de grade.
#135459 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Dinu - de jeniffer la: 25/07/2006 14:01:20
Uite, vreau sa trec peste aceste animozitati, sper sa faca sa intelegeti ceea ce cred ceilalti si de ce.
#135463 (raspuns la: #135352) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Continui sa cred,d.le S.Dascalul - de DINU IONESCU la: 25/07/2006 19:56:07
Continui sa cred ca istoria care merita invatata la scoala este cea a evenimentelor pozitive importante care-au construit si dus inainte (pana la fatidicul razboi al doilea mondial), aceasta tara a noastra. O istorie a faptelor de coruptie sau a afcerilor mai mult sau mai putin murdare, poate fi obiect de curs special la Facultatea de Istorie , nicidecum la liceu...
Iar numai cine nu vrea sa vada ceeace este absolut evident, uita ce valoare in aur avea Leul lui Carol I , sau cand a capatat Bucurestiul, pe buna dreptate, renumele de "micul Paris"... Nu vreau sa continui aceasta controversa,eu nefiind istoric de profesie...
Iar cu mersul la vot ,cred ca faceti o mare gresala: ce s-ar fi-ntamplat daca in 2004 nu s-ar fi mers la vot? Ramanea PSD-ul la putere si continua jefuirea fara precedent a ce a mai ramas din aceasta biata tara!(nu ca procesul nu ar mai continua si acum, dar in mult mai mica masura...).
Repet, ce am mai spus: e vorba aici de amploarea fenomenului.Despre "readicari", nu vom putea vorbi niciodata!Sunt perfect de-acord ca nu avem o clasa politica si , dupa disparitia singurului mare om politic pe care l-am avut dupa 1989(vorbesc aíci de dl. Coposu) , s-a pierdut si sansa recuperarii a ce-am avut mai bun din trecut...Asa ,cel putin, cred eu.
SAM.
#135470 (raspuns la: #135459) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Continui sa cred,d.le S.Dascalul - de DINU IONESCU la: 25/07/2006 19:56:07
Continui sa cred ca istoria care merita invatata la scoala este cea a evenimentelor pozitive importante care-au construit si dus inainte (pana la fatidicul razboi al doilea mondial), aceasta tara a noastra. O istorie a faptelor de coruptie sau a afcerilor mai mult sau mai putin murdare, poate fi obiect de curs special la Facultatea de Istorie , nicidecum la liceu...
Iar numai cine nu vrea sa vada ceeace este absolut evident, uita ce valoare in aur avea Leul lui Carol I , sau cand a capatat Bucurestiul, pe buna dreptate, renumele de "micul Paris"... Nu vreau sa continui aceasta controversa,eu nefiind istoric de profesie...
Iar cu mersul la vot ,cred ca faceti o mare gresala: ce s-ar fi-ntamplat daca in 2004 nu s-ar fi mers la vot? Ramanea PSD-ul la putere si continua jefuirea fara precedent a ce a mai ramas din aceasta biata tara!(nu ca procesul nu ar mai continua si acum, dar in mult mai mica masura...).
Repet, ce am mai spus: e vorba aici de amploarea fenomenului.Despre "eradicari", nu vom putea vorbi niciodata!Sunt perfect de-acord ca nu avem o clasa politica si , dupa disparitia singurului mare om politic pe care l-am avut dupa 1989(vorbesc aíci de dl. Coposu) , s-a pierdut si sansa recuperarii a ce-am avut mai bun din trecut...Asa ,cel putin, cred eu.
SAM.
#135473 (raspuns la: #135459) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
jennifer - de DINU IONESCU la: 25/07/2006 19:56:07
Care ceilalti? N-am decat doi atei declarati, cu care ma "lupt" din greu...
SAM.
#135474 (raspuns la: #135463) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Pentru Simeon Dascalul - de zaraza sc la: 25/07/2006 15:42:51
Incerc sa nu critic pe cei care nu merg la vot...ca de inteles...nicio sansa...V-ati pus intrebarea ca daca mergem la vot ca oile sau deloc peste 500 de ani va fi la fel? Ce ii asteapta pe copii, pe nepoti? Daca votul nu e necesar, cu ce il inlocuim?

Actiune? Poate conving pe unul macar sa mearga la vot! Inseamna ca nu am facut umbra pamintului degeaba. Nu ma asteptam la afirmatia asta in conferinta numita "Chiar nu intereseaza pe nimeni". Si ce daca in toata lumea exista un procent asemanator de votanti...e treaba lor...Trebuie sa ma culc pe o ureche?

Ce teritorii sa recuperam? Ne unim cu totii in UE pastrindu-ne specificul national. Iar daca am suspina dupa Basarabia etc nu prea ne-ar agrea UE. Nu mai e asta viitorul...

Sper ca nu am deranjat ceva sensibilitati...doar discutam subiecte delicate si atit! Incerc sa port manusi...in realitate m-as bilbii de numa'! Traiasca internetul!

cere si ti se va da
#135489 (raspuns la: #135459) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Donquijote - de zaraza sc la: 25/07/2006 16:05:16
Valorile culturale s-or fi pastrat la cine le-a pastrat...altfel...tot la manele ajungem...cultura muzicala, de!
Pai nu e o rupere voita, e necunoastere a trecutului, o necunoastere unde unii au o contributie foarte mare (invatamint, politica...) Care lume merge la film, teatru, citeste ( Sandra Brown? ;) )? De cercul dumneavoastra de prieteni si cunostinte presupun ca vorbiti...sinteti un protejat al soartei! Cultura-arta-sculptura-apreciem mall-urile, nu ne intereseaza ca orasele pierd parcuri si cladiri istorice se degradeaza...

Mai sper sa apara un diplomat roman de talia lui Nicolae Titulescu...Avem talent in diplomatie...totdeauna ne-am pastrat tarile prietene...sper sa nu existe exceptii ;) Sa mearga un roman sa negocieze intre evrei si libanezi cum se intimpla acuma...dar mai bine sa nu fie cazul :D

Daca regele Carol I nu a ajutat masele, totusi a fost apreciat de oamenii simpli. Regalitatea a fost si este simpatizata de oamenii simpli. Regalitatea a fost aproape de ei in momente grele-razboi etc. In rest un cuvint greu aveau partidele politice, guvernul...Din pacate nu mai imi aduc aminte amanunte si n-am nici timp...pe aici insa putem gasi si cititori asidui.

Becali are "elitele" lui. Nu cred ca a intrat in cercul elitei lui Gabriel Liiceanu. Nu cred ca Becali intelege pe cineva care ii declara ca nu il intereseaza faima. E peste putinta lui de intelegere! Si cum se zice ca il tenteaza o cariera politica, ce-ar zice de cei care nu voteaza? Nu-i intelege asa cum nu-i inteleg nici eu...Extremele se ating...

Elite de altadata? Regina Elisabeta era ea cum era...o fire visatoare, dar la curtea ei incuraja talentele...Trebuie sa gasim o modalitate sa incurajam si noi talentele...deocamdata televiziunile (mai putin unele) incurajeaza non-valorile.

cere si ti se va da
#135495 (raspuns la: #135144) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
în ordinea subiectelor - de Simeon Dascalul la: 28/07/2006 14:02:47
Votul – de ce să mă duc la vot dacă n-am încredere în nimeni? Să mă deplasez ca să se îngraşe rudele unuia, nu rudele altuia? Recunosc o anumită datorie civică în cazul satelor sau al oraşelor mici, unde cunoşti într-adevăr candidaţii la primărie şi nu primeşti doar imaginea lor fabricată de mass-media. Şi nu văd nici un progres din schimbarea garniturii în 2004. CTP identifica „alianţa puşcăriabililor” ca fiind compusă din toate culorile politice, parlamentarii alianţei s-au ascuns pe coridoare sau au votat curajos cu pesediştii când a fost vorba de cercetarea lor de DNA.
Ca să fiu corect, există un progres vizibil în materie de divertisment televizat. Pe vremea fostei puteri emisiunile politice erau plictisitoare până la soporific, acuma dăm în fiecare seară drumul la ştiri ca să-i vedem cum se mai înjură. Dar nu-s dispus să votez numai din recunoştinţă pentru show-ul oferit şi nu mă motivează nici credinţa naivă, gen şase din patruş’nouă a unora, hai să mai punem ştampila şi de data asta că poate nimerim bine.
Ce-i de făcut în lipsa votului? Păi ce facem acuma, fiecare se descurcă cum poate fără să ia în calcul clasa politică. Noi ne vedem de-ale noastre, ei de-ale lor, deocamdată de actualitate e caftul dintre constructori (democraţi) şi petrolişti (liberali).

Nu am cunoştinţe foarte solide în materie de istorie monetară, dar cred că primul război mondial a însemnat sfârşitul etalonului aur-monedă cam peste tot, nu numai la noi. Recunosc că în timpul monarhiei în România a fost o viaţă frumoasă, că exista o anumită eleganţă la care va fi greu să ajungem din nou. Dar asta era valabil numai pentru una din cele două Românii, ca să citez un politician ce tot se plimbă pe la Parchet. Nu vorbesc numai de 1907 - înainte de al doilea război, la un sfert de veac după moartea lui Carol, după împroprietăririle promise de Ferdinand şi în ciuda înfloririi interbelice, România avea o elită subţire de tip occidental şi majoritatea populaţiei într-o stare economică precară. De asta cred că ar trebui să regretăm mai mult ce-ar fi putut să fie în cazul unei evoluţii „normale” decât ce-a fost.

O istorie pentru academicieni şi alta trecută prin detergent pentru uz popular? Nu-s de părerea asta, cine uită tâmpeniile comise riscă să le repete, răul poate fi educativ, iar o supraapreciere poate avea rezultate naşpa. De exemplu în urma campaniei din Bulgaria şi poporul şi clasa politică au rămas cu convingerea că vai ce forţă militară ţapănă suntem. De fapt armata română a mers lejer spre Sofia fără să întâmpine rezistenţă, că bulgarii erau deja bătuţi. Dar cum am intrat într-un război serios s-a văzut că eram la pământ. Mă gândesc că dacă am fi mâncat o bătaie serioasă de la bulgari, s-ar mai fi dezmeticit câţiva responsabili şi nu am fi avut aşa o prestaţie jalnică în primul război.

Nu pricep amestecul de genul „suntem naţionalişti, dar numai cât ne îngăduie uniunea, că dacă sărim gardul se supără şi nu ne mai umple blidul”.
Nu vorbesc d.p.d.v. etic, ci logic.
Înţeleg uşor atitudini de genul dezicerii, lepădării complete de identitatea naţională. La urma urmei România nu-i cel mai bun loc în care să te naşti. Intrarea în uniune capătă aproape valenţele botezului în creştinismul timpuriu: renaştere întru aderare, purificarea de toate relele aferente vechiului stat, izbăvirea de sărăcie, etc.. Măcar e o gândire coerentă. Şi în cazul ăsta nici nu s-ar mai pune problema unei istorii ajustate au ba, că istoria ar începe din momentul primirii în uniune.

La fel înţeleg şi viraje ca ale lui Dimitrie Sturdza, care în 1892 fiind în opoziţie interpela guvernul conservator că nu-i sprijină suficient pe românii transilvăneni, iar în 1894 ajuns prim-ministru se jura că România n-are nici un chef să se bage în treburile interne ale regatului Ungariei şi le-a tăiat imediat ardelenilor stipendiile pe care se înduraseră să le dea conservatorii.
Dar nu mai înţeleg când se încearcă sincer înghesuirea unui pic de spirit naţional în loialitatea pentru uniune. În vremuri obişnuite, când indivizii îşi duc viaţa fără să aibă prea mult de ales neconcordanţa nu contează. Dar despre cât de bine merge combinaţia când e pusă la încercare a scris Rebreanu în „Catastrofa”.
#136147 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Ce bine-ar fi d.le S.D.! - de DINU IONESCU la: 28/07/2006 19:35:25
Ce bine-ar fi fost d.le S. Dascalul, daca elita aceea , asa "subtire" ,cum ziceti ca era , s-o mai fi avut si astazi!Si exact asta sustin eu, ca recunoscand partile bune ale acelor vremuri si recuperandu-le , am avea o sansa:
-sa reinnodam o evolutie care ar fi putut si inca ar mai putea fi buna;
-ra recapatam o identitate pierduta.
Iar in ceeace priveste programa scolara la Istorie, eu nu cred ca pentru copiii de azi ar avea relevanta cele cateva "afaceri" murdare , din timpul Regatului, cand ei nu cunosc chiar nimic din realizarile acestei frumoase epoci-(chiar la nivel edilitar: Bucurestiul inca mai are, cu toata "opera" de demolare ceausista,nenumarate exemple in aceasta privinta)-epoca ,in care s-a construit totusi o tara...
Nu vreau sa mai continui pe acest "teren minat"(se pare ca
v-am "nimerit" chiar de aceasta specalitate), dar , ce-as vrea sa va mai spun, in ceeace ma priveste : sunt un optimist incurabil(ceeace nu ma impiedica sa nu fiu de o tristete iremediabila, cand privesc peisajul politic si social contemporan),deci implicit sunt poate cam naiv,crezand ca inca s-ar mai gasi solutii; in orice caz, o atitudine cinica nu-mi este nicidecum familiara. Iarasi , repet la infinit, anumite fenomene negative , precum coruptia nu vor putea fi eradicate; este insa de apreciat factorul cantitativ, adica tendinta lor de crestere sau descrestere.
Incolo , voi continua sa merg si la vot(desi, am mai jurat , ca n-o voi mai face...) si voi continua sa aleg intre doua rele: ce sa-i faci,
astea-s "alternativele" pe care ni le ofera tara in care traim...
Va doresc numai bine!
SAM.
#136165 (raspuns la: #136147) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Curatarea junglei - de zaraza sc la: 30/07/2006 15:14:21
Acest optimism incurabil ma face si pe mine sa merg la vot cu incapatinare, cu bucurie, cu naivitate...Daca am alege de fiecare data pe cei mai putin rai, partidele ar propune candidati mai buni, si-ar purifica membrii, pentru a avea sansa sa fie ei cei alesi la alegeri...Daca in alte parti au putut scapa de marii corupti, de ce n-am putea si noi? Nu cer decit curatarea junglei, chiar daca ramine o jungla...mai putine liane...

Manualul de istorie trebuie sa cuprinda interventiile importante ale diferitelor organizatii asupra cursului istoric, fie ele bune sau rele...Alegind prezentarea logica a evenimentelor, vom oferi elevilor posiblitatea sa judece ei insisi faptele.

cere si ti se va da
#136619 (raspuns la: #136165) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Iti multumec mult , Zaraza! - de DINU IONESCU la: 31/07/2006 20:30:43
Iti multumesc mult zaraza pentru toate interventiile tale,pe toate temele pe care am conversat cu deosebita placere!Din pacate , din cauza a 3 domni si a unei doamne, am decis sa ma retrag definitiv de pe cafenea...
Nu cred ca va deranja pe foarte multi, ba poate dincontra...Tocmai deaceea , plec si-ti doresc o viata fericita cu toate implinirile pe care ti le propui!
Cu bine,
SAM.
#136794 (raspuns la: #136619) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
zaraza sc - de jeniffer la: 31/07/2006 22:57:23
"Curatarea junglei", sintem toti de acord, votul face parte, da posibilitatea alegerii. Care sint deciziile pe care ai vrea sa le ia statul?
#136881 (raspuns la: #136794) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Traian Ungureanu - de Simeon Dascalul la: 03/08/2006 14:45:06
articol referitor la Bucureştiul vechi şi recuperarea trecutului:

http://www.revista22.ro/html/index.php?nr=2003-09-22&art=607

"
Demolarea cartierului Uranus a fost o crima istorica. Am pierdut ceva ce nu se pierde nici in razboaie: stiinta de a trai, asa cum am invatat-o prin istorie. Problema e ca asemenea lucruri nu se pot recupera. Istoria nu poate fi derulata si traita in reluare.

...

Panorama Uranus incepea acolo unde se termina intelegerea scolara a lui Caragiale. Ea era, probabil, esenta vechii civilizatii orasenesti a Romaniei de care acelasi Caragiale a ras mult mai putin decat ne place sa credem. O multime de oameni modesti, lumea cartierului Uranus era pastratoarea unui miracol.

...

Ce a fost unic si aproape sacru prin frumusetea convietuirii a fost scos dintre valorile natiunii cu buldozerul si dinamita.

...

Daca produce totusi ceva, spatiul blocurilor incurajeaza o lume dizarmonica, o populatie in care oamenii, neputandu-se ignora, sunt adesea legati de raporturi ostile.

...

Generatiile postcomuniste, de pilda, nu pot recupera actele de civilizatie istorica distruse fizic si spiritual de aparatul de stat comunist. Ele au crescut intr-un spatiu fara legaturi cu alte spatii si timpuri si traiesc vremurile postcomuniste cu senzatia fundamentala a unui destin strict individual, exceptional si independent. Cu rare exceptii, aceste generatii se raporteaza sau sunt silite sa se raporteze numai si numai la parghiile de ascensiune pe un culoar stramt. Harta ramificata a oligarhiei, cu toate hatisurile si subhatisurile ei regionale si locale, e arhisuficienta pentru orientare. Trecutul a existat si deci nu mai exista. Viitorul depinde doar de un deget bine pus pe harta.

"
#137258 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul
Simeon Dascalul - de zaraza sc la: 03/08/2006 19:29:54
Inseamna ca trebuie pus ceva din prezent ca sa acoperim golurile existente: bun simt, inteligenta, patriotism, cinste; indiferent ce facem, trebuie sa adaugam in reteta acestea si poate si altele...

cere si ti se va da
#137283 (raspuns la: #137258) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...