versiune originala:

ALB SI NEGRU

de Knulp la: 01/12/2007 17:42:22
Am sa povestesc despre un pictor, un vecin de-al meu, un nimeni fara nume. Un pictor batran cu parul valvoi si mainile precise cu degete subtiri. Il cumoasteti poate. Toata lumea il stie, e si un profesor destul de bun, dar mai ales ati auzit despre amanta sa cea tanara, prea tanara, frumoasa si cuminte, o fata ideala. Batranul nostru, un vaduv ponosit, avea norocul unic de o poseda o fiinta prea frumoasa, unica in felul ei extravagant de a pastra taceri prea graitoare. Se poate spune ca ea nu avea nevoie de cuvinte pentru a se exprima, avea doar rasete cuminti si arunca priviri subantelese, infatisarea o trada. Vorbea prin frumusete doar. Eu cred ca uneori ajunge atat.
Acum cateva zile pictorul a primit o comanda, trebuia sa faca o pictura la alegere, sa-si puna toata priceperea in a forma o opera de arta urmand apoi a fi cumparata pe bani grei. Se izolase pictorul in casa sa din caramida rosie cu verigi cataratoare care-i strajuiau peretii. Se izolase in atelierul sau cu ferestre mari care permiteau o lumina alba sa se rasfire, sa inunde. A inceput el frenetic sa arunce cu vopselile pe panza mare alba, sa creeze forme, unghiuri, ritmuri. Picta cu precizia sa desavarsita, penelul se misca voios in cercuri, linii paralele, forma miscari in nebunia voluptoasa a actului de creatie. Era un dans, un dans bezmetic intre pictorul batran cu ochii sclipitori a nebunie, penelul sau ce parea a fi fermecat si panza ce prindea incetisor culori si forme. In tot acest timp, ea, amanta, fata, privea dintr-un fotoliu, atenta, cu ochii scaparand a emotie, a nerabdare. Din cand in cand nu-si stapanea un chiot, un ras cristalin, vesel, uneori batea din balme fericita. El, privind inspre ea, sagalnic, continua sa picteze si mai cu spor si mai cu pasiune.
Dupa multe si nesfarsite ore, el, terminand pictura, asudat si obosit, s-a dat la o parte, lasand intreaga panza prada ochilor curiosi ai fetei. Ea s-a ridicat de pe fotoliu gratios, a privit dispretuitor pictura, avand un zambet amar si batjocoritor. A plecat fata in graba, iesind pentru totdeauna din viata pictorului batran, vaduv si singur. Dupa cateva momente de perplexitate si nesfarsita tristete, el a privit mai atent pictura ce tocmai o terminase si a observat ca in tot acest timp nu a reusit decat sa deseneze un punct alb, in mijlocul panzei vopsita in negru vulgar si neinteresant. Si-a cuprins capul in palme si a lasat deznadejdea sa il sfasie.
afiseaza versiunea actuala

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...