versiune originala:

BABA CU SEMINTE

de adynet1 la: 21/02/2009 20:35:51
rezumat: CULEGEREA La curte - Cap 25


Apărea rar…Stătea la subsolul unei case vechi, stilate, cu coloane în stil doric la intrare şi ornamente impresionante la ferestre. Ni se părea ciudat că trăia într-o asemenea vecinatate dar mai mult ne preocupa s-o vedem în curtea noastră.
Era surdo-mută şi-şi anunţa apariţia prin clinchetul unui mic clopoţel de aramă.
Uşor gârbovită, cu nişte ochelari cu ramă de baga care-i încadrau faţa uscată, îmbrăcată în haine uzate şi neasortate, cam asta-i tot ce puteai reţine din imaginea acestei femei.
Binenţeles, primul care auzea clinchetul clopoţelului era Adrian bâlbâitu' ce venea în fugă :
- Ba bbaba..Vine bbaba cu ss..sss...seminţe. Reppede bbanii…
Ne raspândeam repede la casele noastre s-aducem banuţii, 25 de floarea soarelui, 40 de dovleac…
Seminţele de floarea soarelui erau gata împachetate în cornete subţiri din hârtie de reviste, pe când cele de dovleac, ţi le servea în pumn, cu un păharel de lemn…
Băbuţa era o pionieră a marketingului : după ce-ţi servea porţia, băga mâna în coş şi-ţi mai adauga căteva, un fel de bonus, să te simţi bine…
Mirosul ne îmbăta, iar pofta ne făcea să salivăm. Savuram fiecare sămânţă în parte uitându-ne în cornet să nu se termine. Dar oricât de încet le-am fi mâncat, în final vedeam fundul cornetului şi vrând nevrând trebuia să recunoaştem că deliciul s-a terminat. Mototoleam cornetele şi le azvârleam furioşi…De fiecare dată ne ofticam că n-am luat mai multe seminţe dar ne resemnam urgent, gândindu-ne că în schimb, bugetul pentru filmul de sâmbătă ramasese neatins.
Babuţa se făcea aşteptată iar eu eram convins pe-atunci c-o face pentru a fi întâmpinată cu mai multă bucurie.


Biţă le manca cu coaja cu tot. Ne explica la toţi tehnica de a savura gustul, mestecând o grămadă de seminţe odată şi continua rumegatul până îşi pierdeau gustul de tot. Apoi înghiţea restul, mângâindu-se cu mişcări circulare pe burtă. Adrian bâlbâitu' tocmai când mesteca, se trezea să ne povestească ceva iar asta îţi dădea senzaţia că se bâlbaie mai puţin…De fapt ne explica că dacă n-ar fi avut el auzul fin, baba ar fi trecut pe lângă poarta curţii, iar noi ar fi trebuit să mai aşteptăm o săptămână două. Şi bâlbâit si lăudăros…hmmm.
În dimineaţa aceea i-am auzit clopoţelul mai limpede ca oricând. Ne-am repezit cu toţii pe ea şi-am ieşit din harababură cu mâinile pline de cornete şi pumnii stranşi cu seminţe de dovleac.
Aşezati pe banca, ne delectam în tăcere când deodată :
- Gagiilor, să mor eu ! Uitaţi bă, ce-am aici ! Biţă, într-o vervă deosebită netezea hârtia cornetului pe care-l golise nu de mult.
De pe hartia mototolită ne zambea cu candoare o tipă goală, pe malul marii…
Ne-am napustit pe băiat, dar Biţă nu era dispus să elibereze hârtia din mână. Era "comoara" lui… Am uitat pe loc de savoarea seminţelor în favoarea altei savori ce-şi făcea loc în pubertatea noastră.
Desfăceam cornetele cu nerabdare şi nu ne păsa că seminţele se-mprăştiau pe jos.
N-am avut însa noroc. Bâlbâitu' veni cu idea să renunţăm la filmul de duminică şi să-i cumpărăm tot coşul…
- Pe dracu' şi dacă dăm greş? întreba Daniel calmandu-ne imediat .
Biţă se înduplecă să ne arate poza de aproape, dar din mâna lui…
Iar eu, mă-ntreb azi, cum o fi ajuns acea revistă, în mâinile babuţei …


afiseaza versiunea actuala

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...