versiune originala:

Nişte chestii despre Ana

de nyx la: 30/09/2010 14:58:14
rezumat: 3
Era-n primăvara lui ’68, mă trimiseseră de la Institut să fac nişte prospecţiuni de sol.

Eram în sfărşit luat în serios şi totul era perfect în ciuda nenorocitului ăla de Iliescu pe care trebuia să-l suport drept ajutor, timp de-o săptămână. Pentru că stiam că nu le poţi avea pe toate, îmi savuram victoria asupra departamentului care mă ignorase ani de-a rândul, trecând cu succes peste glumele de prost gust ale lui Fane şi duhoarea de mort care-l însoţea, pe arşită sau în miez de iarnă, necontenit.

Am ajuns pe dealuri cu gura la urechi, însoţiţi de un sătean ştirb, nu mai curat decât Fane, da-n mod cert mai pontos.

Ana, a fluierat el a admiraţie, când mi-a descoperit încremenirea.

N-am lucrat în ziua aia şi nici în zilele următoare nu prea mi-a păsat de muncă. Noroc de Iliescu căruia i-am descoperit cu acea ocazie două mari calităţi: muncea mult şi nu punea-ntrebări serioase.

Pe Ana am luat-o de nevastă, la puţin timp după aceea.

Am smuls-o din aparent idilica ei lume, i-am dat un nume, i-am plătit şcoala şi-am făcut din ea o doamnă la braţul căreia, în curând, străluceam în societate. Trebuia s-o fi văzut. Purta cele mai elegante cape de blană cu siguranţa unei femei care s-a nascut în lux şi nu ştia nimeni că-n realitate era o fată simplă, o ţărancă. Puteam fi mândru de realizarea mea. O iubeam ca pe ochii din cap. Cum nu mai iubisem niciodată. Cum ştiam că n-am să mai pot iubi. Mi-aş fi dat viaţa pentru ea.

În ziua aia nefastă, ca toate zilele în care-ncep nenorocirile, Ana a avut o idee. Nu mai putea trăi cu mine, nu mă iubea, credea ca nu trebuia să ne fi luat niciodată, ca mariajul nostru e o greşeală. Descoperise că e profundă, am aflat că încă mai scria poezii, deşi i-am interzis-o de multe ori. Scria prost şi pierdea timp preţios. Nu vă închipuiţi cât era de deşteaptă, dar ea se încăpăţâna să scrie porcăriile alea pe care i le apreciau doar câţiva amici, nişte loseri, în loc să facă bani. Imi doream o bucată de teren pentru o casă, nu pentru mine, pentru ea şi copil, să am şi eu cu ce mă mândri.

Nu puteam accepta că mă înşelasem, dar fondul genetic al Anei işi cerea drepturile.

E o sălbatică, domnule! Din neam îs aşa, duşi cu capu’! Alde mă-sa a înnebunit, buni-sa s-a spânzurat într-o dumincă de Florii, de-o grindă-n şură! Nu te lega la cap, domnule, ia-ţi fată de oraş …

Ei, dar cine nu ascultă de bătrâni, ca mine să păţească !

Din om serios, la casa lui, am ajuns în gura târgului. Am dus-o la doctor. Aparent era sănătoasă, dar mama, care-a urmărit-o tot timpul, mi-a zis ca plângea ziua, din senin, mângâind copilul.

A mers până acolo cu nebunia că mi-a intentat proces de divorţ. I-am dat pastile s-o liniştesc. Cât le lua era-n regulă, ca apoi să-nceapă din nou să ţipe, să urle s-o las să plece.

I-am arătat copilul, am implorat-o să se gândească la binele lui. Am iubit-o cu forţa într-o noapte, disperat că va pleca. I-am pus aşa, mâna la gură, până ce n-a mai ţipat. Am ameninţat-o c-o fac de râs în oraş. Degeaba. Mama, săraca, nu mai ştia nici ea ce să-i facă.

Din disperare, am dat-o afară din casă şi i-am luat copilul. Trebuie că avea amanţi. Dacă nu mai mulţi, măcar unul. Nicio femeie serioasă nu pleacă de-acasă dacă nu are pe vreunul. Asta era. Şi-a lăsat copilul pentru o pulă, Ana mea! Iar eu am fost un bou care i-a dat un nume, i-a plătit şcoala şi-a făcut din ea o doamnă, care-a muncit zi lumina pentru ea şi copil. Şi-n timpul ăsta madam şi făcea de cap, râzând de mine cu alţi golani şi curve.

De două zile sunt liber. Am bani, o situaţie. Mi-am construit o casă. Pe Gina o ştiu de ceva vreme. O iubesc. Cum n-am mai iubit niciodată. Cum ştiu că niciodată nu voi mai iubi. Aş face orice pentru ea.
afiseaza versiunea actuala

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...