versiune originala:

Zambila si Trandafir

de sami_paris74 la: 22/04/2011 22:01:23
rezumat: intimplari adevarate
Avea 4 copii, între 7 şi 16 ani, de mai bine de 5 ani nu reuşea să mai facă faţă din cauza banilor .
Mama lui Trandafir Slătaru şi-a pus capăt zilelor în podul casei.
Se descurca foarte greu cu banii, rudele şi vecinii spun că nu se văita niciodată. Mai avusese ea câteva tentative de sinucidere, chiar atunci când Trandafir al ei , cel mai mic dintre copii, avea doar 7 anişori. Până la Revoluţia din decembrie 1989 , casa le era plină de rude şi de prieteni, deşi era criză economică pe-atunci frigiderul gemea plin de bunătăţi. Doar ce tăiaseră un porc de 175 de kg.Ghinionul ei a fost că soţul ei du-l Slătaru a fost împuşcat la revoluţie în plin centrul Timisoarei şi n-a mai apucat săracul să mănânce şi el din cârnaţii de casă şi nici din lebăr şi toba.L-a văzut la morgă împuşcat în cap, intraseră gloanţele pe la spate şi ieşiseră prin faţă, primul glonţ făcuse o gaură mică la ceafă, aproape că nu prea se vedea bine gaura aia mică, se vedea însă o gaură mare în dreptul frunţii . Era plin de sânge şi nu l-a putut recunoaşte imediat. Era parcă mai alb mort decât viu, că în viaţa de toate zilele era cam negricios la piele.
Orificiul era perfect rotund pe partea din spate şi altul cu caracteristici identice pe partea dreaptă, făcut de un alt glonţ parcă puţin mai răutăcios ca primul.În rest nu mai exista nici un fel de fisură, ca şi cum cele două traumatisme ar fi fost provocate de o armă grea , kalasnicov,made in U .R.S.S.
A leşinat acolo la morgă. De-atunci, începând din ziua aia ghinionistă,
a avut prima tentativă, că şi-a pus ştreangul de gât în sufragerie, agăţat cu grijă de lustra din mijlocul tavanului.
Tocmai când şi-a agăţat ştreangul în jurul gâtului şi se pregătea să împingă scaunul cu piciorul, a apărut plângând pe scări Trandafir.
- Ce faci mama acolo ?
- Vreau să spăl lustra , răspunse ea, albă la faţă ca varul .
Trandafir începu să se smiorcăie , şi trase necăjit de frânghie.
-De ce mi-ai stricat leagănul meu ?
-De ce ?
-Ce şmecheră eşti !
-De ce nu dormi la ora asta ?!
- Am făcut pipi în pat mamă, am visat ceva urât, l-am visat pe tata că a venit să te ia cu el!
Se aşeză liniştită pe scaun şi-l puse pe genunchi, îl mângâie cu dragoste şi-l sărută pe obrăjorii plini de lacrimi.
După a treia tentativă, a lăsat o singură scrisoare pusă pe masă, scrisoare care a fost deschisă de un procur din Timişoara, care venise să facă constatul decesului la faţa locului.
Procurorul a deschis scrisoarea şi a citit-o de faţă cu toată lumea prezentă.

« Dragii mei copii,
Vă rog să mă iertaţi c-am plecat de lângă voi, oricum numai eram bună de nimic de când a murit tăticuţul vostru.
Credeţi că le pasă de noi nenorociţilor ăstora ? Gunoaiele astea care-şi umplu buzunarele zi de zi, iar noi crăpam de foame ?
Copiii mei dragi, îmi era frig, nu mai aveam lemne şi cărbune, curentul ne-a fost tăiat din cauza datoriilor, nici mâncare în frigider nu mai aveam.
Să ştiţi că în frigider, a mai rămas doar o bucăţică de margarină
cam râncedă, care s-a stricat din cauză că nu aveam curent. Eu nu am fost comunistă mamă şi chiar dacă tatăl vostru a murit la revoluţie, îl regret pe Ceauşescu.
Vă îmbrăţişează mama voastră şi vă doreşte tot binele din lume... »


Când Trandafir împlinii 18 ani, se gândi mult la mama lui şi la scena cu frânghia din sufragerie. Acuma el vedea moartea ca pe ceva dur , nemilos şi barbar, pentru că el în viaţa lui nu văzuse încă o moarte paşnică, moartea unui om al cărui suflet pleacă din trup după o vârstă înaintată şi plecarea aia neclară seamănă poate cu o sărbătoare ori o împăcare cu cerul şi stelele.

Într-o toamnă Trandafir rămase singur, fraţii plecaseră în străinătate in Franta şi el vându casa cu 30 de galbeni mari unui căruţaş din Caraş- Severin.
O fură pe Zambila, fata lui Marghiola, pentru că simţea el Trandafir, că aşa trebuie să se întâlnească el cu viaţa adevărată. Singur fără iubire, parcă… parcă avea intenţia să facă un gest asemănător cu al mamei lui.
Dar cum viaţa este scurtă şi timpul trece ca gândul ,se gândi el ca să uite de necazurile vieţii, se hotărî ca în toamnă să facă o nuntă mare cu Zambila şi la nuntă să-i cânte Guţă , cel mai bun cântăreţ de manele din România.
O nuntă că în poveşti, că avea 30 de galbeni mari, şi în plus nunta avea să se facă la începutul toamnei, când strugurii se pârguiesc în vie şi când începe jocul dragostei prin frunzişul arămiu.
Zambila nici nu se gândea ca Trandafir s-o aibă înainte de nuntă, că ea dorea să arate cămaşa la toţi invitaţii şi să o trimită la părinţii ei, să ştie şi ei că ea a fost fată mare.
Trandafir nu mai avea răbdare şi când se plimbară ei cu o maşină furată ,adusă de şmecherii panacotari, se opriră într-un loc deosebit de frumos pe malul Begăi.
Ea îl rugă să nu o mai strângă aşa tare de mână, dar el cuprins de o frenezie interioară, o strânse din ce în ce mai tare, o cuprinse pe după umeri şi o trânti în iarba verde ca smaraldul.Se aruncară amândoi în apa răcoroasă de culoare verde şi se spălară ca şi cum ar fi dorit să-şi spele păcatele.
Maşina furată demară la prima cheie şi plecară încet. Încotro o va apuca ? Oriunde doar să fie cu ţiganca lui, era fericit acum, şi odată cu botezul în apa Begăi simţea cum tot chinul lui se scursese în apa verde, cum apa verde curgea la vale, iar el rămânea acolo spălat de gândurile şi necazurile de altădată. Căsuţa lor era construită din bârne furate de la demolări şi cartoane luate de la gunoaie, construise baraca pe o bucăţică de teren care ai rămăsese de la vânzarea casei părinteşti . Când se treziră dimineaţa văzură că pe acoperişul casei de carton şi bârne se aşezaseră doi porumbei albi, se frecă la ochi zâmbind de bucurie şi privi o clipă porumbeii care începuseră să zboare în cercuri domoale şi apoi dispăruseră în cer.

afiseaza versiunea actuala

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: