versiune originala:

Despre o sustragere de echipament

de Victorian Silă la: 05/02/2014 18:56:46
rezumat: o poveste reala
No, acum nu ştiu ce credeţi voi, dar (pe bune şi fără mişto) scriitorii se inspiră destul de mult din viaţa reală şi eu nu fac excepţie.
Acum urmează o poveste 100% adevărată, întîmplată la serviciu pe care am pus-o în gura unui personaj, dar mai tîrziu am scos-o din capitolul respectiv, pentru că se potrivea ca nuca în perete cu ce mai era pe acolo.

În realitate, un tip care este managerul de întreţinere pe toată compania a vîndut pe şest, într-un week-end, un echipament foarte scump şi voluminos. Echipamentul respectiv valora cîteva mii de dolari şi deşi avea o mică hibă, noi îl pusesem într-un colţ cu gîndul să demontăm din el părţi component (la rîndul lor, al naibii de scumpe).
Hai acum – pentru că mie îmi plac poreclele – să-l poreclim în continuare pe managerul de întreţinere: Tijă. 

Buun! Acum: un tip care e coleg cu mine dar îi place să facă pe şeful (din care cauza l-am poreclit Şefuletul) observă dispariţia echipamentului respectiv. Pune întrebări, face gălăgie, şi încet-încet se ajunge la managerul de întreţinere, care încearcă să se justifice spunînd că a vrut să facă “curat” şi de-asta l-a aruncat, că ar fi trebuit să fie o hîrtie lipită, gen “NU ARUNCAŢI! etc etc.
Dar la o companie mare, cînd arunci ceva echipament şi în special în cazul în care acel ceva valorează peste o mie de dolari, trebuie urmată o procedura destul de serioasă. Hîrtii completate şi aşa mai departe.

Aşa că Şefuletul începe să bată toba: că nu s-a respectat procedura respectivă, că de ce să cheltuim acum sute de dolari pe o pompă pe care ar fi luat-o frumos de acolo, etc, trimite nişte e-mailuri, etc, etc.

Cu toate astea, şeful nostru “en titre” e un tip foarte de treabă, căruia nu-i plac complicaţiile, prin urmare ne spune să o lăsăm baltă.
Asta era într-o vineri. Şefuletul mai trimite un ultim e-mail la mai multe persoane “aşa, măcar să se cace ăla un pic pe el de frică pînă luni” şi cam asta trebuia să fie finalul poveştii.

Dar luni – surpriză! – managerul de la întreţinere nu apare la servici! Şefuletul (are un caracter de securist) se interesează în stînga şi în dreapta şi află că ăla ar fi la spital, că şi-ar fi luat o săptămînă de concediu medical.

“A-ha!”, se gîndeşte Şefuletul, “uite că e-mailul de vineri a dat rezultate: i-am băgat frica în oase! Bineînţeles că nu e bolnav, dar şi-a luat o săptămînă de medical ca să facă uitată toată tărăşenia cu echipamentul volatilizat..”
“Deci ce are, mai exact?” se interesează mai departe.
“Are femurul fracturat în două locuri!”, explică cineva. “De la fumat i se trage. Prima ţigare de dimineaţă, înainte să plece la muncă şi s-a împiedicat ca fraierul, de pragul uşii. A căzut grămadă în spatele casei, pe nişte trepte. Cu toată greutatea pe picior – aşa a căzut – dar ştii care a fost norocul lui? Corpul nu i-a respins insertul de titaniu! După şase luni o să fie ca nou. Trebuie să calce cu grijă juma’ de an, dar ce-i juma’ de an? Şi după aia, eh? Ca nou o să fie, ca nou-nouţ! O să stea cu tija aia în el toată viaţa, adică, ce mai încolo-încoace, o să moară cu ea la picior! A pus-o pe nevastă-sa să sune la servici, ca să ne anunţe ea despre accident.” (Conversaţia asta a fost la ţigare, povestea unul mai miştocar)

Şefuleţul nu crede în continuare nimic. Ba chiar, într-o primă fază, s-a şi enervat, imaginîndu-şi că unii îl cam iau de fraier. Se gîndeste că, din contră, Tijă a pregătit o săptămînă de vis pe undeva la cădură, gen Grecia şi că povestea cu piciorul e pură fabricaţie. Dar se preface afectat şi se interesează într-o doară la ce spital e internat Tijă.
A doua zi de dimineaţă dă o fugă acolo! Ajunge la trei ore ore după o operaţie complicată! Imaginaţi-vă: curată comedie: ăla cu piciorul bandajat de sus pînă jos şi Şefuleţul, cu faţa aia a lui suspicioasă, primul vizitator: neinvitat, neanunţat. A ajuns, înaintea familiei, a prietenilor, a tuturor, el – care era aproape un străin!

Mai departe, să vedeţi! Tijă dormea. Era după anestezie, de… Dormea dus. Şefuleţul ce s-a gîndit? Dacă tot a ajuns pînă acolo, hai măcar să-l aştepte să se trezească. Să-i ureze însănătoşire grabnică şi în acelaşi timp să vadă în sfîrşit oamenii cine este el de fapt: un tip sufletist, iubitor de oameni şi săritor (Nu o sa ma credeti, dar sefuletul se duce la biserica in fiecare duminica!) Poate că se simţea şi un pic cam prost, pentru că-l bănuise pe nedrept, cine ştie? Aşa că s-a aşezat pe un scaun şi a aşteptat. Cinci minute, zece minute, un sfert de oră, două sferturi de oră… A aşteptat vreo trei sferturi de oră, pînă s-a plictisit, în timp ce Tijă nu mişca nici măcar pleoapele! Păi cum, cînd băgaseră anestezic în el cît într-un elefant?! Pînă la urmă, Şefuleţul s-a plictisit să aştepte şi l-a zgîlţîit un pic, să-l trezească. L-a mişcat din ce în ce mai tare, pînă cînd, într-un tîrziu, bolnavul a deschis nedumerit ochii. Prima chestie pe care o vede, cum spuneam, cu capul bine ameţit după tranchilizante, în camera aia de spital, cu jaluzele cenuşii trase pînă jos, cearşafuri albe şi pereţi albi, ce crezi că e? Un om înalt pînă în tavan, un lungan într-o togă albă pînă jos (că de, nu-l lăsaseră sa intre cu geaca de iarnă, îi dăduseră un halat).
Tijă a rămas cu gura căscată. Doar mişca buzele ca un peşte şi se holba la apariţie, încercînd să priceapă cîte ceva. Unde era, ce se întîmplase şi dacă nu cumva, printr-o ironie a sorţii, îngerul păzitor semăna tocmai cu şeful direct!
A stat cîteva secunde aşa, pînă cînd tot Şefuleţul a rupt tăcerea. Ce? Credeai că ai ajuns în rai? l-a întrebat. Nu! Eram convins că e iadul! a îngăimat Tijă, cu toată sinceritatea cauzată, bineînţeles, de efectul anesteziei. Nevasta lui Tijă, care a ajuns zece minute mai tîrziu, a rămas mişcată pînă la lacrimi, să-l vadă pe Şefuleţ deja acolo! S-a pus pe plîns, spunînd că e impresionant ce mult ţinem noi unii la alţii (ce colectiv ca lumea!), chestie la care Tijă s-a enervat la culme.
A început să înjure şi au trebuit să-i injecteze nişte calmante.


Acum povestea imi apartine si s-ar putea sa o folosesc intr-un roman viitor asa ca va rog sa ramina aici.
afiseaza versiunea actuala

Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: