utilizator: yonten

statut: utilizator inregistrat
inregistrat inainte de 20/02/2007 subiecte: 0
comentarii: 17

semnaleaza adminului
.


subiecte recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Nu exista subiecte.

comentarii recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
INTERNETUL, O ARTĂ A DEFULĂRILOR - de yonten la: 07/05/2006 16:28:09
(la: Internetul, o gaura neagra?)
INTERNETUL, O ARTĂ A DEFULĂRILOR

Spaţiul forumist, sub protecţia anonimatului, procură multora dintre noi o satisfacţie emoţională vecină cu perversitatea, unde nici o deontologie nu-şi poate găsii locul. Spectrul intervenţiilor este larg, foarte larg. Pornind de la ştartul primului clik, unde patru cuvinte anodine sunt de ajuns pentru a-şi afirma prezenţa, trecând prin farse umoristice demne de antologie, prin explozii isterice, cu torente de invective, înjurături şi ure de mare diversitate, până la susţinerea unor veritabile teze, de un serios incontestabil. Temele tabu precum homoxesualitatea, ura anti-etnică, anti-rasială sau anti-semită sunt abordate fără prejudecăţi, de cele mai multe ori în forme abrupte, rudimentare, provocatoare. Când nu te aştepţi „avioanele furtive” îţi aruncă o bombă puturoasă în creştet, după care dispar pentru a reveni altfel nikaţi, dar cu aceleaşi intenţii parşive şi rău intenţionate, ca în cele din urmă să apară după incendiu cu ochii olbaţi de nedumerire, întrebându-se ipocrit, „cine-ar fi făcut una ca asta?”. Această manevră infantilă este pe undeva înduioşătoare, dacă n-ar fi luată de bună şi dacă n-ar produce pagube sufleteşti celor identificaţi cu inexistenta lor personalitate fictivă. Realitatea este că teatrul forumistic nu este cu totul inofensif. Persoanele insuficient structurate sufleteşte devin cu uşurinţă victimele rapacelor fără scrulule care se desfată în a le jumuli ultimii fulgi. Perverşii, sadicii, frustraţii şi alte specimene de acest gen, găsesc pe forum un spaţiu de predilecţie, ocrotiţi de „imunitatea” intrinsecă regulilor jocului. Exigenţele ortografice şi gramaticale sunt aproape inexistente. Din timp în timp apare câte un cerber corector dezabuzat dîndu-ţi de înţeles că nu se face să te prezinţi într-o astfel de stare mizerabilă de ignoranţă şi c-ai face mai bine, sau să încetezi, sau să pui mâna pe carte. E drept că fără regulele, măcar cele ale punctuaţiei, tribuna îţi devine compromiţătoare, dacă nu inaccesibilă, căt de virtual te-ai crede. În faţa propriei conştiinţe, nici un scut nu te poate apăra. Pretinzând cu emfază că nu eşti atins în virtualitatea ta, nu faci decât să-ţi dai un curaj artificial, care-ţi va cădea de îndată greu pe suflet.
Există vicioşi care, pentru a-şi pierde urmele, se dedau intenţionat greşelilor, continuând să-şi practice forumomania pestilenţială, fără speranţe de vindecare, utilizând nikuri dintre cele mai insolite. Exemplele sunt numeroase, precizarea lor ar putea fi luată ca pătimaşe, deci inutil să mai arunc ulei pe foc.
Dar pentru a nu dezespera, trebuie amintite şi virtuţiile terapeutice ale acestei găsenniţe tehnice numite forum. Exaltanta fericire de a te simţi „publicat” este imensă pentru cei care au tânjit o viaţă întreagă la literele tipărite şi reproduse în public. Ciornelor lor, care terminau adesea la coşul de gunoi, li se dau şansa astăzi de a fi împărtăşite şi altora chiar dacă sunt luate în râs şi traduse după bunul plac al lectorului sau, mult prea des, neînţelese.
Legitima apărare, când insolenţa şi măgăria replicilor îţi invadează ecranul, poate fi luat ca o non-asistanţă a omului în pericol de pierdere a raţiunii. Soluţia cea mai onestă ar fi ignorarea sensului pejorativ al interlocutorului şi admiterea lui ca o persoană umană în „comedia informatică” a zilelor noastre.
Victimă a iluziilor - de yonten la: 29/01/2006 19:28:21
(la: DRAGOSTEA DE LA DISTANTA - REZISTA SAU E DOAR O AMAGIRE ??)
yonten:
Krina dragă, ""mult, mult dor..." nu poate fi decât expresia unei suferinţe la care trebuia să te aştepţi, dat fiind ataşamentul tău de un moment pasajer, fară consistenţă, iluzoriu, căruia tu i-ai dat o importanţă nemăsurată. Înţeleg foarte bine, momentul a fost intens, dar mai cu seamă amplificat de tine pentru o multitudine de consideraţii la care nu voi întârzia pentru moment. Meditează la legea impermanenţei şi observă cum totul în jurul tău îşi încetează existenţa sau se transformă mai devreme sau ami târziu, devenind de ne rescunscut. Este o lege a naturii cosmice care nu se paote nici negocia, nici explica. Cu cât dorinţa e ami intensă cu atât realizarea ei devine ipotetică. Nu forţa nici o dată deznodământul situaţiei, lasă timpul, timpului. Fii pregătită de orice surpriză, chiar dezagreabilă şi vei vedea cum suferinţa ataşării se epuizează singură, se dedramatizează singură. Încearcă şi vei vedea.
Referitor la singurăate. - de yonten la: 03/01/2006 11:51:14
(la: SINGURATATE)
Liana, nu înţeleg prea bine dacă singurătatea te îngrijorează sau ai ales-o în mod deliberat. Este suferinţă sau reverie? Sau amândouă în acelaşi timp?
Impresia mea este că te-ai constituit singură prizonieră solitudinii, iar acum începe să-ţi devină dezagreabilă. Te întreb numai, deoarece se simte o oarecare incoerenţă în stările tale.
În cazul când e numai o simplă tentativă literară, nu ţine seamă de întrebările mele.
Au sujet de Krishnamurti - de yonten la: 30/12/2005 21:06:20
(la: autocompasiune)
Mogecri, am început, nu de mult, traducerea unui studiu de Linssen, privind zenul şi gândirea lui Krishnamurti, cu intenţia de a o edita in România. Lecturile lui Krishnamurti mi-au ghidat intens în mai toate activităţile cotidiene. Vom avea, probabil, ocazia să ne intreţinem în acest sens. Satisfacţii şi bucurii pentru 2006! Y
#97873 (raspuns la: #97469) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
DESPRE KARMA - de yonten la: 30/12/2005 15:47:36
(la: autocompasiune)
Noţiunea de karmă este deseori rău înţeleasă şi confundată cu fatalismul, acceptarea pasivă a destinului. Astfel văzută, se poate asimila unei forţe capabilă să ne antreneze ca pe o frunză pe oceanul vieţii. Imagine necorespunzătoare teoriei bouddhiste a karmei
Din punct de vedere bouddhist, ce facem sau cum facem, nu este singurul criteriu care determină dacă actul e pozitiv, negativ sau oribil. Criteriul esenţial este motivaţia care a determinat actul. Fără o gândire prealabilă nici un act nu-i posibil. Karma este echivalentul condiţiilor pe care le creăm : orice am face, actele noastre vor avea consecinţe. Karma nu este rezultatul întârziat a ceea ce facem momentan, este un proces de acţiune şi reacţiune, supuis legii interdependenţei. Nimeni şi nimic nu hotărăşte recompensarea sau reprimarea faptelor. Forţa acţiunii, ea însăşi, antrenează rezultatul care-i corespunde. Ceea ce suntem acum este rezultatul trecutului nostru, a diverselor acumulări. Dinamica karmei ne-a fasonat şi trasat limitele existenţei noastre actuale. Aceasta explică de ce nu parvenim întotdeauna să facem ce dorim. Noi suntem, cert, limitaţi, dar in cadrul formei si al spaţiului de care dispunem avem posibilitatea alegerii de a acţiona sau nu intr-un anumit fel. Viitorul se află în mâinile noastre în momentul de faţă. Ce facem acum, ne va alcătui viitorul conform legii karmei. Fiecare are propria karmă sau, mai exact, suntem propria noastră karmă.
În afara karmei personale, există ceea ce numim karma colectivă. Mediul în care trăim este produsul karmei colective, cuprinzând orientările colectivităţii din care facem parte. Cu toate acestea, felul cu care acţionăm în sânul aceluiaşi nivel karmic şi datorită căruia suntem afectaţi individual de elementele globale, depinde karma personală.
Iată, într-o formă extrem de succintă, explicaţie karmei, potrivit filozofiei bouddhiste, termenul aparţinându-i în exclusivitate.
#97772 (raspuns la: #97469) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului

afiseaza toate comentariile...


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...