utilizator: Er Amarth

statut: sters
inregistrat inainte de 20/02/2007 subiecte: 0
comentarii: 1

semnaleaza adminului
.


subiecte recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Nu exista subiecte.

comentarii recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Ce inseamna a crede ? - de Er Amarth la: 14/03/2006 10:39:38
(la: de ce credeti in dumnezeu?)
Imi pun intrebari despre Dumnezeu de cand ma stiu. De aproape 20 de ani am inceput sa si citesc (poate chiar sa studiez) cate ceva, in speranta ca pot intelege mai mult. Acum, la 49 de ani, am ajuns la cateva concluzii (care, cu siguranta nu sunt definitive), pe care voi incerca sa le expun mai jos.
1. nu exista Dumnezeu si Creatia sa (socant, nu ?!);
2. nu exista decat Dumnezeu;
3. Dumnezeu despre care vorbesc nu este Dumnezeu biblic, este TOT ceea ce este si TOT ceea ce nu este si nimic altceva nu exista. Dumnezeu biblic este iubire, bunatate, iertare ... etc. etc. adica Dumnezeu trunchiat.
4. Dumnezeu nu a creat nimic, pentru ca o creatie implica absenta a ceva si nevoia/dorinta de a aduce la starea de existenta acel ceva. Daca Dumnezeu ar "avea nevoi/dorinte" nu ar fi Dumnezeu ci demiurg. Dumnezeu nu are nimic El numai ESTE. Este, inclusiv, conceptele de a avea nevoi/dorinte, legile care guverneaza conceptele, obiectele carora li se aplica aceste concepte ... etc. etc.
5. A crede in Dumnezeu, din punctul meu de vedere, este o intrebare f.f.f. restrictiva/limitativa, pentru ca ar trebui sa definim, intai, conceptul de "a crede in" si apoi sa gasim un numitor comun pentru ceea ce intelegem prin Dumnezeu. Daca ar fi sa reformulez intrebarea initiala, asa cum am inteles-o eu, ar suna asa : "Credeti in existenta lui Dumnezeu ?". Aceasta reformulare, insa, nu ar inlatura necesitatile clarificatoare ale primei formulari.
6. Daca ne referim la Dumnezeu biblic, atunci. din punctul meu de vedere, vorbim de un demiurg (un creator de lumi/planete/sisteme solare/galaxii/universuri ... f.f.f. puternic, f.f.f. intelept, f.f.f. prezent, dar nu omnipotent/scient/prezent, deci limitat (nu in sens peiorativ ci avand limite). Si da, sunt convins ca acesti demiurgi exista.
7. Daca ne referim la Dumnezeu ca la TOT, fara atribute care sa descrie, atunci da, sunt convins ca TOT exista.
8. Folosind cuvantul Dumnezeu, in acceptiunea de TOT ceea ce este si TOT ceea ce nu este (nu in acceptiunea de Dumnezeu biblic = demiurg), de cativa ani buni ma framanta o intrebare, pe care o consider cea mai importanta, prioritara, primordiala si cred ca raspunsul la aceasta intrebare ar aduce raspunsul la toate celelalte intrebari puse sau nepuse inca ... DE CE EXISTA DUMNEZEU ? Din pacate, cred cu toata convingerea, ca la aceasta intrebare nu vom putea raspunde niciodata.

Imi cer scuze pentru ambiguitati, dar imi este greu sa exprim in cateva cuvinte, sentimente, emotii, ganduri, franturi de ganduri, conceptii ...

Probabil, punctual, as putea sa detaliez, daca va fi cazul.

Multumesc.

"Cine, catre ce ma indrept ?"

afiseaza toate comentariile...


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: