utilizator: Ioana Vintila

statut: utilizator inregistrat
inregistrat inainte de 20/02/2007 subiecte: 3
comentarii: 12

semnaleaza adminului
.


subiecte recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Eminescu, un Faust al romanilor
de Ioana Vintila la: 25/04/2006 11:15:00
s-au tinut zeci de conferinte asupra lui eminescu, una mai abstracta decat cealalta. mai toti au incercat sa gaseasca un nou sens al operelor sale, dar nu au reusit sa patrunda intr-atat de adanc incat sa descopere sensul original si originar, adica cel izvorat de sufletul unui geniu... apus, din pacate. cati dintre noi mai raman socati si cu ochii in lacrimi cand ii citesc cuvintele. tocmai pentru ca ne-am racit atat de mult, va provoc la o redescoperire a lui, sa ne aducem aminte cu ce ne-a atr  ...continuare .
36 comentarii
modifica
Mitul cosmogonic
de Ioana Vintila la: 05/04/2006 22:40:00
la început a fost cuvântul,/ un mugure/ stăpân şi singur,/ mângâindu-şi apele/ în plin azur./ alături,/ răul fidel şi-aţâţător/ ascunde sub unghiile-i / fărâma unui nou ţărâm./ tărâmul lui.../ apele-i/ spălau pumnii/ ca-ntr-un bocet prevestitor;/ nisipu-i / mângâia ochii/ într-o luptă în abis,/ şi-apoi.../ spulberându-se în larg./ Şi din bobul de lut/ el a făcut pământul,/ piramidă de clişee,/ încătuşere prometeică/ a primordităţii./ omul.../  ...continuare .
1 comentariu
modifica
Demon, personaj in procesul de gestatie al lumii
de Ioana Vintila la: 05/04/2006 17:26:00
[...] dumnezeu vs demon. mitul folcloric al creaţiei/ „demonul... este o înfruntare mândră a cerului; este un dispreţ pentru fatum şi o presimţire a incapacităţii lui”. / v. g. belinski/ Într-o cercetare critică asupra folclorului românesc, n. cartojan aminteşte despre un mit cosmogonic, pe care-l rezumă astfel, după o variantă din moldova: „Înainte de creaţiunea lumii, era un noian întins de apă peste care se plimbau dumnezeu si satana. cand dumn  ...continuare .
comenteaza!
modifica
afiseaza toate subiectele...

comentarii recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
:) - de Ioana Vintila la: 12/05/2006 20:35:28
(la: DUMNEZEUL DUMNEZEULUI - MINTEA OMULUI)
Ioana Vintila
Si totusi cineva trebuie sa fi fost primul. Mi-e mai comod sa cred ca am plasmuita dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, decat dupa cel al maimutei. Iar ca sa fie facut de mintea omului, ar trebui sa fie, implicit, facut si de mintea animalelor. Tot s-a spus ca animalele au evoluat, ca hommo a devenit hommo sapiens si sapiens sapiens... Cand te pisca furnica, oare sa fie o rasvratire impotriva evolutismului? :))
Eminescu in manualele scolare - de Ioana Vintila la: 12/05/2006 20:35:28
(la: Eminescu, un Faust al romanilor)
Ioana Vintila
Intr-adevar nu se mai studiaza, ca alta data, atat de mult despre Eminescu. Dar e normal. Mai sunt si alti scriitori. "Omul e o trestie ganditoare", deci trebuie sa scrie. Manualele trebuie sa evolueze, sa cuprinda cat mai mult din literatura romana si universala, iar odata cu ele - si elevii. Cultura nu poate sa se opreasca la nivelului clasicismului si romantismului. De aceea exista pasoptisti, modernisti, etc. fiecare fiind important in felul lui. Diversitatea de personalitati, de caractere trebuie sa influenteze elevul.
#121848 (raspuns la: #120872) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Eminescu - un Faust al romanilor - de Ioana Vintila la: 12/05/2006 20:35:28
(la: Eminescu, un Faust al romanilor)
Ioana Vintila
Cand il identific pe Eminescu cu un Fast nu ma gandesc la un pact cu diavolul, nici la un negot de suflete umane, desi as putea sa ma leg de motivul lunii, atat de usual in opera lui Eminescu (luna = taram al mortilor) . In "Dr. Faustus" de Thomas Mann, Adrian Leverkuhn e socotit al conditiei sale de geniu. Diavolul i-a oferit sansa de a fi un geniu in muzica, insa in schim i-a cerut sa renunte la atasamentul fata de lume, adica sa ramana insensibil la tot ce mista in jur.
Faust este imaginea rasvratitului. Oare Eminescu nu a fost la fel? Nu luati in calcul doar cateva poezii, ci si publicistica lui. Cele mai importante valuri facute la adresa lui, in timpul vietii acestuia, s-au datorat criticilor sale la adresa politicienilor, dezvaluirea unor mismasuri la nivel inalt, precum si faptul ca a fost atat martorul, cat si victima unor santaje. Multi spun ca a fost un inadaptat. Cred totusi ca NU a vrut sa se adapteze in lume.
N-am afirmat si nici nu am sa afirm ca este sau ca nu este poetul universal ori ca ne simtim mai sensibili intre 18-25 de ani. Mi se pare o aberatie. Ramanem sensibili ori de cate ori ne lasam timp pentru asa ceva, cand oprim ora-n loc si ramanem pironiti de o secunda. Nu ai cum sa simti starea sau gandul cuiva cand muncesti din zi in noapte, vii acasa frant, iar, daca ai atata vointa sa deschizi o carte, sigur adormi cu ea in mana.
Exista totusi un scriitor cheie, ca sa zic asa, pentru fiecare. Unul ramane impresionat de o lumina, altul de luna, altul de o lacrima, iar altul - foarte bine - de un ciocan. Lucrurile astea nu se pot comenta.
:p - de Ioana Vintila la: 25/04/2006 19:36:50
(la: Christos a inviat si Paste fericit pentru toti!)
Ioana Vintila
Nu vreau sa fiu rautacioasa... tocmai acum. Saptamana trecuta am primit, prin posta, o vedere de la primarul Bacaului pe care scria: "Paste fericit!". Nu m-am putut abtine sa nu-i zic "Paste tu!". Va urez, deci, "Un Paste fericit!" si toate cele bune.
puterea cartii - de Ioana Vintila la: 19/04/2006 07:18:33
(la: Carti ce ne-au marcat existenta)
Ioana Vintila
Sincer fiecare carte isi are sufletul / sufletele ei pereche. Nu stiu daca as putea sa aleg o carte si sa zic: "Asta e preferata mea!". Cert e ca de fiecare data cand citesc am o pofta nebuna de a scrie. Sa fie oare invidie la adresa celui ce mi-a atras atentia prin creativitatea lui. Mult timp am refuzat sa citesc intamplari imaginate de scriitori, desi si eu fac acelasi lucru. Preferam sa caut ceva despre viata unui scriitor sau altul. N-am incercat sa ascund lucrul asta nici la cursuri. Normal ca profesorii de literatura ma obligau sa parcurg o intreaga lista, dar ... nu le gaseam farmecul cu adevarat. Mi-a placut nuvela "Mistretii erau blanzi" de Banulescu, romanul "Absentii" de Buzura. M-am regasit in ambele, dar nici una nu m-a emotionat atat de mult ca opera lui Eminescu. E ciudat, pentru ca ori de cate ori le-as citi si reciti... trec prin aceleasi emotii, parca una mai profunda decat cealalta. Sincer nu-mi dau seama daca m-am "indragostit" de lucrarile lui Eminescu sau de starea de geniu a lui, ca sa spun asa, sau pur si simplu de ideea "Eminescu".
#117888 (raspuns la: #116781) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului

afiseaza toate comentariile...


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: