utilizator: Horia Ciocoiu

statut: utilizator inregistrat
inregistrat inainte de 20/02/2007 subiecte: 1
comentarii: 12

semnaleaza adminului
.


subiecte recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Determinismul matematic vs. haos
de Horia Ciocoiu la: 11/08/2006 20:30:00
ma intrebam: daca ar exista un computer atat de mare incat sa putem introduce toate variabilele si constantele din universul nostru ar putea acesta sa calculeze ce se va intampla in viitor?/ isaac asimov credea ca da, la fel si laplace (cu precizarea ca cel din urma vorbea despre o constiinta capabila sa cuprinda aceste informatii)./ e o teorie care nu imi place fiindca elimina posibilitatea existentei liberului arbitru. daca totul este determinat si cunoscut unde este vointa mea? pot eu face cev  ...continuare .
46 comentarii
modifica
afiseaza toate subiectele...

comentarii recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Ma mai recunosti, iubito? Su - de Horia Ciocoiu la: 17/08/2006 12:26:16
(la: Cele mai frumoase poezii)
Ma mai recunosti, iubito?
Sunt eu,
Cel care in ochii tai vedea
luminile indepartate ale Cosmosului.
Eu,
Cel care in soaptele tale auzea
murmurul enigmatic al Oceanului.
Cassandra - de Horia Ciocoiu la: 16/08/2006 10:57:12
(la: Determinismul matematic vs. haos)
Hallelujah!!!
Cineva pare ca intelege pana la urma!

"Demonul" lui Laplace... Ha, ha. Stiu ca nu este formularea ta dar e amuzant oricum.
Despre limita computationala: Am subliniat deja faptul ca vorbim in termeni teoretici, asa ca atunci cand spunem ca "demonul" cunoaste tot el nu este limitat la Universul nostru conventional, cel marginit
de distanta la care cele mai avansate particule azvarlite de Big Bang au ajuns pana in prezent (prezent? ce-i ala cand vorbim in termeni relativisti?) ci la Universul mai mare, fiindca ce exista dincolo de aceste margini?
Ok, deci are informatia dar poate efectua analiza? Teoria limitei Landauer-Lloyd spune ca nu, dat fiind faptul ca Universul nu dispune de entropia necesara pentru a efectua calcule atat de complexe (ca in
cazul sistemelor ca organismele vii de exemplu). Revin: nu ne limitam la Universul conventional, cel originat de Big Bang si nu limitam viteza de transfer la viteza luminii.

Ce este limita Landauer-Lloyd in raport cu determinismul? Este mecanica clasica newtoniana in raport cu fizica relativista, o analiza detaliata concentrata pe un segment ingust. Adica: functioneaza pentru acest Univers si in cadrul lui, dar devine depasita cand ne relationam la nivele superioare, la fel cum mecanica clasica functioneaza pana cand ne apropiem de viteza luminii.
Este o chestiune de nivel la care alegem sa privim lucrurile. Gandeste-te la teoria relativitatii si la ce adus ea pentru fizica!

Compatibilismul? O copilarie: ori e liber arbitru ori e determinism, amandoua nu exista, pentru mine e clar. Cum poate exista liber arbitru cand din situatia data poate rezulta o singura solutie. Unde mai e decizia?
#139439 (raspuns la: #139425) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
donquijote - de Horia Ciocoiu la: 16/08/2006 10:57:12
(la: Determinismul matematic vs. haos)
Frumoasa poveste, multi factori.
Dar inteligenta noastra ii cunoaste pe toti, ea stie ca gravida noastra are o slabiciune pentru iaurt si schimbarile care se petrec in organismul ei vor declansa o pofta nebun la momentul x, stie ca D nu va ramane insensibil la cetateana de nota 10, cunoaste evolutia vremii care va genera pala de vant care ridica fusta si tot asa mai departe. Foarte complex, e adevarat dar nimic nou, tocmai de asta o astfel de analiza este momentan imposibila.
Citeste din nou citatul meu din Laplace. Presupunem ca din datele disponibile pentru analiza nu lipseste NIMIC. Chiar si decizia umana poate fi prevazuta daca stii totul despre persoana in cauza.
#139422 (raspuns la: #139242) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
jeniffer - de Horia Ciocoiu la: 16/08/2006 10:57:12
(la: de ce credeti in dumnezeu?)
Si eu am trecut prin etapa asta, credeam ca nimic mai mult decat vezi cu ochii nu exista, dar azi mi se pare de neinteles cum poti crede ca nu exista o entitate care a creeat totul. Am vazut ca ai participat la discutia despre determinism: momentul acesta cu toata realitatea prezenta este consecinta momentului anterior care la randul sau este consecinta celui dinainte care la randul sau..........
Atunci unde este inceputul?
Cine a declansat reactia?
Mi se pare perfect logic: trebuie sa existe o constiinta superioara care cuprinde infinitul care sa existe prin el insusi, cu el insusi, omogen, etern.
Cata aroganta! Cum poti crede ca forma maxima de existenta esti TU?
#139417 (raspuns la: #139345) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Nimic mai bun - de Horia Ciocoiu la: 15/08/2006 00:19:16
(la: Determinismul matematic vs. haos)
decat mentionarea lui Dumnezeu pentru a ucide o discutie filosofica...
Cred ca am fost inteles gresit: computerul mentionat era doar un exemplu.
Eu ma refer de fapt la o entitate capabila de analiza, ca o fi ea un computer formidabil sau o inteligenta superioara nu are importanta. Ceea ce incerc eu sa supun dezbaterii voastre este o teorie, prin urmare teoretica :), asa ca putem presupune ca acest supersistem de analiza este nu este supus erorii.
Il voi lasa pe Laplace sa vorbeasca in locul meu, pe langa faptul ca este mai elocvent decat mine, s-a gandit primul la aceasta teorie.

"Noi trebuie deci sa consideram starea prezenta a universului ca efectul starii sale anterioare si ca o cauza a celei care va urma.
O inteligenta care, la un moment dat ar cunoaste toate fortele de care este insufletita natura, cum si situatia respectiva a fapturilor care o compun, daca pe de alta parte, ar fi destul de vasta ca sa supuna aceste date analizei, ar imbratisa in aceeasi formula miscarile celor mai mari corpuri ale universului, ca si cele ale celui mai usor atom: nimic n-ar fi nesigur pentru ea, iar viitorul ca si trecutul ar fi prezente ochilor sai.
Spiritul omenesc ofera in perfectiunea pe care a stiut s-o dea astronomiei, o schita slaba a acestei inteligente"

Pierre-Simon Laplace
Incercare filosofica asupra probabilitatilor, Paris, 1814afiseaza toate comentariile...


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...


loading...

cautari recente
mai multe...

linkuri de la Ghidoo: