utilizator: CatalinM

statut: utilizator inregistrat
inregistrat inainte de 20/02/2007 subiecte: 1
comentarii: 31

semnaleaza adminului
.


subiecte recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Biserica moderna
de CatalinM la: 26/04/2005 14:49:00
multi dintre noi considera ca biserica (atat cea ortdoxa cat si cea catolica) ar fi depasita si ar trebui reformata. multi vad in alegerea noului papa un eveniment nefericit pentru viitorul catolicismului si nu numai. dogmele bisericii sunt contestate, iar conservatorismul ei nemultumeste din ce in ce mai multa lume. cum ar trebui sa arate biserica moderna, ce credeti ca ar trebui schimbat concret pentru ca ea sa se adapteze vremurilor actuale?
112 comentarii
modifica
afiseaza toate subiectele...

comentarii recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Intr-adevar, autenticitatea t - de CatalinM la: 10/06/2006 19:50:35
(la: Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea)
Intr-adevar, autenticitatea textului respectiv este controversata. Daca ar fi spus "Iisus e o minciuna" n-ar mai fi fost pus la indoiala. In lumea de azi, scepticismul este curentul la moda atunci cand e vorba de crestinism si Hristos, spre deosebire de islam sau budism de care nu se leaga nimeni.

Imi pare rau ca am dat nastere la polemici, mai ales cu dl Sadik care ma face fanatic. Domnule, nu ma cunoasteti ca sa faceti astfel de afirmatii despre mine. Eu mi-am sustinut parerea si mi-am afirmat credinta (recunosc, nu mi-a cerut nimeni asta, Mea culpa). Vad ca dvs. sunteti pus pe un fel de cearta care nu va face cinste.
Detasarea de Scriptura, cum o numiti dvs. este un lucru fals. Nu stiu cum e la catolici si nu ma intereseaza, dar la ortodocsi se citeste din Scripturi la fiecare slujba, in manastiri zilnic.
Aveti dreptate, nu sunt avizat (cel putin nu asa ca dvs.) sa vorbesc eu despre ceea ce va intereseaza Asa ca, in ce priveste cultul icoanelor si sabat (!), si pentru argumente serioase cititi dvs. cele 3 tratate despre icoane ale Sf. Ioan Damaschin, mai cititi si Dogmatica aceluiasi, scrierile Sf. Maxim Marturisitorul, Dogmatica parintelui Staniloae si, bine-nteles Faptele Apostolilor, Deuteronomul etc. Dumnezeu sa va lumineze!
#127189 (raspuns la: #127174) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Intrebarea, asa cum e formula - de CatalinM la: 10/06/2006 12:07:13
(la: Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea)
Intrebarea, asa cum e formulata, arata o nota de confuzie.
In primul rand nimic nu este inchipuit, Hristos a fost un personaj istoric si a fost vazut si "atins" de multi oameni. Istoricul evreu Iosephus Flavius, contemporan cu Apostolii, face referire la el intr-una din lucrarile sale. Apoi, a facut minuni si s-a inaltat la cer in vazul tuturor.
In al doilea rand, tu opui credinta in nemurire si creator cu viata si creatia. Nu prea inteleg ce vrei sa spui. Creatorul este opus creatiei? Este logic ca cel ce creaza este in cea mai stransa legatura cu ceea ce creaza, creatia este rodul mintii si muncii sale. Cum pot fi puse in antiteza?
In al treilea rand, dar nu cel de pe urma, tu ai impresia ca un credincios nu iubeste viata, asociezi credinta cu moartea si intunericul. Nimic mai fals. Dumnezeu este Lumina si Viata. Evanghelia dupa Ioan ne spune asta in mod explicit chiar din primul capitol: "La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul.... Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor..... Cuvântul era Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul, care vine în lume." Insa este o mare diferenta intre viata in intuneric, circumscrisa materiei schimbatoare si perisabile si viata in Lumina, care cuprinde totul. Pentru asta este mai bun drumul credintei, pentru ca il scoate pe om din intuneric, moarte si minciuna si il aduce aduce la Viata, la Lumina si Adevar.
#127141 (raspuns la: #127073) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Jeniffer - de CatalinM la: 09/06/2006 23:36:05
(la: Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea)
Ce sa cred despre ei? Sunt si ei niste oameni ca toti oamenii, care au insa o parere gresita, din punctul meu de vedere. Am fost si eu printre cei asemenea lor dar multumesc lui Dumnezeu ca mi-a luminat mintea. Sper sa le-o lumineze si lor si sa-i intoarca pe drumul cel bun.
#127061 (raspuns la: #126999) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Domnule sadik, cel ce cunoast - de CatalinM la: 09/06/2006 19:17:34
(la: Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea)
Domnule sadik, cel ce cunoaste Adevarul credintei nu va pune niciodata o asemenea intrebare. Scriptura si Sfanta Traditie sunt inseparabile, atat intre ele, cat si, mai ales, fata de Biserica si nu se pot face masuratori privind aportul fiecareia in Ortodoxie. Pur si simplu nu se poate una fara alta. Este o legatura dupa modelul Sfintei Treimi. Oricum, pentru informarea celor ce probabil nu stiu, Traditia este mai veche decat Scriptura, pentru simplul fapt ca cele scrise, pana sa fi fost scrise, se transmiteau prin viu grai. De aceea, "cheia" interpretarilor Sfintei Scripturi se afla numai in Sfanta Traditie, care este memoria vie a Bisericii. Biserica explica si aplica Scriptura prin Traditie. Sfintii Parinti, manati de Duhul Sfant, au lamurit multe lucruri asa zis neintelese din Scripturi, dar totdeauna s-au bazat pe Sfanta Traditie in demersul lor, plasandu-se astfel si ei, la randul lor, in aceasata Traditie.
Totusi, citind printre randuri, interventiile dvs. ascund o "oarecare" aversiune fata de Traditie, ceea ce denota o anume orientare. Pai, sa vedem atunci unde s-a ajuns in urma renuntarii la Traditie: o pleiada de asa zise denominatiuni "crestine" care interpreteaza fiecare in stil propriu "Sola Scriptura" si care sustin fiecare ca detin adevarul, un adevar ce se dovedeste, insa, foarte relativ. E ca si cum un copil, pentru a se instrui ar avea nevoie doar de carti, fara parinti si profesori. Asa au aparut baptisti, evanghelisti, metodisti, anabaptisti, martori ai lui Iehova, adventisti de mai multe feluri, quakeri, mormoni (as putea sa lungesc lista pe multe randuri), care au venit cu niste mesaje alambicate, cu tot felul de prorociri si calcule despre sfarsitul lumii si care, atunci cand toate astea s-au dovedit neadevarate au intors-o, ca sa zic asa, si le-au mutat in plan spiritual, chipurile, pentru ca acolo nu mai pot fi verificate.
Biserica n-a facut niciodata asa ceva, pentru ca altul este Duhul ei. Biserica insemna comuniune. Actiunile in nume propriu nu sunt binevenite, pentru ca aduc mandrie in sufletul celui ce le da nastere si dezbinare in cadrul acestei comuniuni.
#126997 (raspuns la: #126935) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Da, doctors, Hristos s-a inal - de CatalinM la: 01/06/2006 20:31:27
(la: Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea)
Da, doctors, Hristos s-a inaltat!
#125617 (raspuns la: #125478) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului

afiseaza toate comentariile...


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...