te provoaca sa gandesti
utilizator: monte_oro
statut:
utilizator confirmat
inregistrat pe: 23/04/2007 subiecte: 320 comentarii: 14580 subiecte recente:
comentarii recente:
ionbarb
- de
monte_oro
la: 04/05/2018 15:21:23
(la: Dileme si Constitutie sau dilemele din Constitutie..) Nu face confuzii. Merkel nu e aleasa direct, ca e cancelar, prim-ministru cum ar veni, ci partidul ei tot castiga alegerile sau face coalitii ce ii permit sa fie NUMITA...de enshpe ori in acea functie. Cam ca in Marea Britanie, varianta monarhiei constitutionale. Tocmai de aceea si spuneam ca as prefera modelul francez. Dar textul se referea la variantele esentiale de republica in Vest.
ionbarb
- de
monte_oro
la: 04/05/2018 07:53:43
(la: Dileme si Constitutie sau dilemele din Constitutie..) Cu siguranta, schimbarea de care spui, de prin 2000, a fost motivata de dorinta de a limita pericolul concentrarii puterii pentru prea multa vreme in mana unui singur om.
Tin minte ca citisem candva un studiu ce sustinea ca durata maxima a mandatului cuiva intr-o functie de putere ar trebui sa fie de 10 ani, tot ce e peste generand aproape inevitabil tendinte despotice, autoritare. Cat despre Merkel, tocmai de aceea, asa cum am scris si in text, personal as optta pentru exemplul Frantei. Tocmai ca nici nu suntem chiar "nemti" in tendinte si atitudine. Si ne si plac alegerile directe pentru o asemenea functie. Oricum, in sine, nici presedintele de tip francez, nici canccelarul german nu-s chiar de capul lor. In ambele cazuri Parlamentul are rolul lui. Dar toate-s mult mai clare decat poate lamuri Constitutia noastra in acest moment, ce depinde mai degraba de intepretarile pe care i-o dau cei care se folosesc de ea. Tocmai pentru ca permite asemenea interpretari.
ionbarb
- de
monte_oro
la: 03/05/2018 21:26:02
(la: Dileme si Constitutie sau dilemele din Constitutie..) Daca vorbesti serios, atunci raspunsul meu e nu. Asta ne mai trebuie? Enshpe mandate pentru un presedinte? Daca era doar un fel de gluma, scuze, dar nu i-am prins poanta. Oricum, ar fi mai bine decat in varianta cu vorbitul serios.
Categoric, asta n-ar fi decat in puterea si voia... poetului, nicidecum a cititorului-spectator-degustator.
afiseaza toate comentariile...
|
![]() ![]() cautari recente
"descantece de întoarcerea persoanei iubite"
"cum afli numarul de telefon pt lebara" "argumentati:adevaratul curaj consta in a face fara martori ceea ce am fi in starre sa facem in fata lumii intregi" "raportul realitate fictiune apolodor" "nu inteleg o prietenie intre femeie si barbat cand el este casatorit cu alta si ea la fel" "aplauda" "parte secundara" "valoarea morfologica a cuvantului supus" "mi-a furat inima" "adincul" "valoarea morfologica a lui un" "alcatuiti enunturi cu cuvantul colònie sa fie atribut" "eden pass" "a iubi inseamna sa te duci la paris sa-l vezi sa stea cu tine o zi din 7 sa te intorci acasa si sa consideri ca nimic rau nu s-a intamplat: iubesti ptr" "vise frumoase" "pronumele relativ cine sa indeplineASACA functia sintactica de nume predicativ" "cu vorba nu se face ciorba" "a scrie indicativ" "text argumentatic" "moldovaq gura de rai" "life in wunderbar" "floarea soarelui" "dormea-i" "vremea tiganilor film" "intrebari cu raspuns deschis" "cate intelesuri are cuvantul foaie" "flori de tei" "muzica si simt" "analizati sinteticsi morfologic pronumele si adjectivele din textele urmatoare a) misterul suprem al cosmosului este cel al luminii b) numai eu ramas acelasi" "instrument de prins fluturi" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|
(la: Dileme si Constitutie sau dilemele din Constitutie..)