te provoaca sa gandesti
utilizator: Ciurea I.L.
statut:
utilizator inregistrat
inregistrat inainte de 20/02/2007 subiecte: 3 comentarii: 38 subiecte recente:
comentarii recente:
Speculatorii din piete, din cate inteleg(si n-as baga mana in foc), se folosesc si de forta pentru a procura marfa pe care apoi o vand cu un pret mai mare.
In cazul speculatorilor ce nu se folosesc de forta nici la cumpararea, nici la vanzarea produselor, mai exista o latura condamnabila a activitatii lor? viata nu valoreaza nimic fara dreptul de a intelege si de a fi inteles, toate celelalte drepturi deriva din acesta ( referitoar la comunicare si libertate)
Nu generalizez
- de
Ciurea I.L.
la: 04/04/2006 19:46:52
(la: Statul este cel mai prost administrator. Nu?) Pentru a generaliza, ar fi trebuit sa pornesc de la un caz particular, in schimb eu incerc sa privesc anumite notiunil la nivel teoretic, raspunzand doar la particularizarile ce au aparut ca raspuns. Acelasi lucru am sa-l fac si in cazul raspunsului tau. Cred ca in acest moment e destul de clar ca exista state in care presiunea electoratului creeaza o atitudine de respect pentru "banul public", statele scandinave fiind un exemplu concludent in acest sens. Acest respect nu e totusi o conditie suficienta pentru a demonstra eficienta economica a statului paternalist iar state precum Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Luxemburg, prezinta o particularitate foarte interesanta: nu au agricultura, iar statele de aici sunt scutite de protejarea unui sector economic traditional ineficient intr-o economie "protejata" de stat, practic cetatenii din aceste state se hranesc pe banii contribuabililor francezi, germani, spanioli....
In Statele Unite, unde regasim aceiasi responsabilitate pentru cheltuirea "banului public" generata de o atitudine cu adevarat agresiva a contribuabililor, lucrurile stau cu totul altfel. Dezvoltarea economica(din punct de vedere istoric) a US are la baza un sistem profund liberal. In timp statul a preluat anumite functii specifice pietei, finantarea investitiilor fiind cea mai importatanta. Ciclurile economice sunt cel mai puternic argument impotriva interventiei statului in sfera economica. Conceptia conform careia FDR ar fi scos economia americana din criza, mi se pare una superficiala. Nu as vrea sa lungesc mesajul asta asa ca am sa fac un lucru pe care il urasc: am sa-ti recomand sa citesti un eseu. The Austrian Theory of the Trade Cycle - Ludwig von Mises: http://www.mises.org/tradcycl/austcycl.asp viata nu valoreaza nimic fara dreptul de a intelege si de a fi inteles, toate celelalte drepturi deriva din acesta ( referitoar la comunicare si libertate)
tenebrum
- de
Ciurea I.L.
la: 03/04/2006 23:36:14
(la: Statul este cel mai prost administrator. Nu?) Complet de acord, educatia e primul pas, in acelasi timp cred ca economia e o disciplina de studiu fundamentala in cadrul unei educatii "sanatoase".
viata nu valoreaza nimic fara dreptul de a intelege si de a fi inteles, toate celelalte drepturi deriva din acesta ( referitoar la comunicare si libertate)
jeniffer
- de
Ciurea I.L.
la: 03/04/2006 23:36:14
(la: Statul este cel mai prost administrator. Nu?) Nu stiu cum se vede problema din interior, din Romania se vede o oarecare dependenta a cetatenilor fata de statul francez, si parca institutiile statului ar fi mai dornice de o diminuare a propriilor interventii.
viata nu valoreaza nimic fara dreptul de a intelege si de a fi inteles, toate celelalte drepturi deriva din acesta ( referitoar la comunicare si libertate) afiseaza toate comentariile...
|
![]() ![]() cautari recente
"despre furat"
"respingere" "turism religios" "LASER DANCE" "un enunt cu omonimul pui" "nu poti ramane prieten" "doi fluturi" "cunoscut lumii intregi" "cuvinte cu sens contrar gingase" "omonime pentru pamant" "partituri invartita" "functia sintactica a cuvantului viclean" "profesor sa-ti dea mamica" "cum imi vad viitorul" "trainic" "weekend cu mama" "femeia rea si frumoasa" "deschis" "descriere unei fiinte dragi PT FETE" "descriereaa mea" "a face din tintar armasar" "incetare unei prietenii este faptul cel mai grav ce poate surveni in existenta cuiva" "carti download zbor deasupra unui cuib de cuci" "polisemia cuvantului varsa" "sweet november" "la curte" "trasaturi din iluminism" "dialog intre doua frunze" "mi-e dor de tine in tiganeste" "incantare" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|
(la: Uniunea Europeana, intre mit si realitate.)
Sa-ti spun mai intai unde sunt de acord cu tine: Uniunea Europeana e o organizatie rapace.
Acum sa-ti spun si de ce sunt atat de vehement in reactie:
In primul rand spui ca UE are o conducere nedemocratica, prima prostie.(a nu se citii ca port simpatie democratiei)
Apoi spui "un parazit din ce în ce mai puternic care vlãguieşte popoarele europene", alta prostie(mai mica ce-i drept). Banii care ajung in bugetul UE vin din bugetele nationale, acestia fiind parazitii adevarati ce vlaguiesc indivizii(platitori de taxe) din statele respective, acestia fiind adevaratele victime(nu "popoarele europene"-formulare ce reprezinta, in acest context, cea de-a treia prostie).
Ridicarea in slavi a miscarilor politice nationaliste nu cred ca merita comentata, prostia cu numarul patru.
Paragraful cu genetica, cultura, castraveti, si reglementari(aici ai fi putut sa punctezi ceva interesant) e cel ce imi da peste cap si numaratoare si orice speranta de a te intelege.
"Cultura si traditiile" europene ar fi disparut, poate chiar mai repede, si fara UE, se numeste evolutie.
Restul postului imi pare a fi o dizertatie colerica despre "imperialismul UE" si despre "iobagii" est-europeni.
Toata aversiunea ta porneste de la incapacitatea de a intelege un principiu economic simplu: nu se poate desfasura activitate economica fara capital. Piata comuna(controlata de UE) detine capital, tarile est-europene nu prea. Capitalul poate fi economisit sau importat, aderarea la UE este un mod de a importa capital, unul destul de eficient(se evita taxele vamale). Oficialii UE probabil gandesc ca economiile est-europene sunt piete de desfacere foarte bune pentru intreprinzatorii vest-europeni, aici gresesc foarte grav aceste economii reprezentand in primul rand oportunitati de investie pentru intreprinzatorii din UE.
UE , ca orice organism ce incearca sa intervina in mecanismele pietei incercand sa le controleze efectele, este o organizatie naiva dar in urma aderarii cetatenii statelor nou intrate in UE vor fi cei ce castiga iar cei dintarile deja membre sunt cei ce pierd(cel putin pe termen scurt si mediu).
viata nu valoreaza nimic fara dreptul de a intelege si de a fi inteles, toate celelalte drepturi deriva din acesta ( referitoar la comunicare si libertate)