te provoaca sa gandesti
utilizator: echinox
statut:
sters
inregistrat inainte de 20/02/2007 subiecte: 2 comentarii: 4 subiecte recente:
comentarii recente:
Va multumesc pentru urari si
- de
echinox
la: 27/12/2004 15:10:17
(la: Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea) Va multumesc pentru urari si primiti din partea mea aceleasi ganduri de pace si sanatate!
Va asigur, pe aceasta cale, ca sensul celor spuse de mine era acelasi ca si cel indicat de dvs.: ziua Domnului se refera in VT la sambata. Serbarea duminicii ca Zi a Domnului nu apare in VT decat sub forma de prefigurare, de prevestire, si aceasta numai in urma asumarii NT (si deci a Evangheliei Mantuitorului) ca si Cuvant al Domnului. Cele bune Dvs, parintelui Nistea si tuturor forumistilor!
pentru Aradean - intrebarea a doua
- de
echinox
la: 22/12/2004 16:03:06
(la: Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea) "#2 De ce se uita cei care se pocaiesc la religie atat de mult? Te ptoi schimba ca si om, pot sa urmezi si biblia mai indeaproape in religia in care te-ai nascut!"
Cred ca va referiti la cei care isi schimba religia, si va intrebati de ce, cand aveau tot ce le trebuie pentru mantuire in religia stramoseasca. Eu va dau dreptate, important insa mi se pare sa fim noi incredintati de adevarul si dreptatea religiei stramosesti. Deci daca vom vedea la altii de exemplu ca nu mananca porc, sau serbeaza sambata, sau nu se inchina la sfintele icoane, nu trebuie nici sa-i judecam pentru asta dar in acelasi timp sa fim si noi incredintati ca procedam corect si sa nu ne indoim de credinta noastra.
de ce serbam duminica?
- de
echinox
la: 20/12/2004 12:40:47
(la: Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea) Indemnuri de a tine sarbatoarea Domnului in ziua de duminica sunt multe, atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament, si in Sfanta Traditie:
Se pot vedea prefigurari ale instaurarii zilei intai a saptamanii ca Zi a Domnului, Ziua in care S-a aratat Domnul, inca din Vechiu Testament: Psalm 117 "Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea. 25. O, Doamne, mântuieşte! O, Doamne, sporeşte! 26. Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului; binecuvântatu-v-am pe voi, din casa Domnului. 27. Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă. Tocmiţi sărbătoare cu ramuri umbroase, până la coarnele altarului. " Tocmiti sarbatoare cu ramuri umbroase pana la coarnele altarului - in ziua incare s-a aratat Domnul. Domnul a intrat in Ierusalim Duminica, a inviat Duminica, Sfantul Duh s-a pogorat Duminica. Noul Testament ne arata ca Sfintii Apostoli si primii crestini serbau duminica:Sfintii apostoli respectau duminica - Fapte 20, 7-8 Fapte 20,16 -Primii crestini respectau duminica Cor. 16 1-2 -in Vechiul Testament se prefigureaza serbarea duminicii Levitic 23, 9-17, 36-39, Iesire 12,16 SfintiiParinti serbau duminica: - sf. Ignatie 107 d.Hr (sarbatorit chiar astazi 20 dec. in Biserica). "Daca cei ce traiesc in lucrurile cele vechi au ajuns la o noua credinta nemaitiind sambata, ci traind dupa Duminica, in care a rasarit si viata noastra prin moartea si invierea lui Iisus Hristos" -Sf. Varnava 96-98 d.Hr. "Serbam Duminica cu bucurie fiindca aceasta este ziua in care a inviat Iisus din morti" -Clement al Alexandriei 194 d.Hr. "Vechea zi a saptea n-a ajuns decat o zi de lucru si in locul ei serbam Duminica cu totii" afiseaza toate comentariile...
|
![]() ![]() cautari recente
"iubesc pe cine vreau"
"polisemia cuvantului a bate" "explicatia proverbului omul sfinteste locul" "conjunctura" "polisemia cuvantului a asculta" "zbaterea ochiului stang" "flori din cimitir" "despre iubiri implinite" "scrie o scrisoare către un prieten şi îl invită în România" "FELECITARI de multumire catre profesor" "explicatia proverbului omului cu invatatura ii curge mierea din gura in romana" "s-a fiert" "daca se taie hrinca de piine inapoi no mai lipesti" "FAUSTA - michel zevago" "i carry your heart" "noaptea fara vis" "FATA CU NR DE TELE CJ" "luna poezii" "trasaturile iluminismului" "la cules de struguri" "m-ai dat gata" "FARA SA VREAU" "cum se pun poze" "sa fii fericita" "cunoastere\" "scrie o scrisoare către un prieten şi îl invită în România" "argumentarea apatenentei la specie a poziei "Despre tara din care venim" de Ana Blandiana" "cel care nu e buna decat pentru el nu e buna de nimica" "FAMILIA MEA " familia mea"" "scenete toma caragiu text" mai multe... linkuri de la Ghidoo:
|
(la: Despre spiritualitatea ortodoxa, cu parintele Iulian Nistea)
Care este acest numar? Iata cateva informatii dintr-un articol publicat in presa:
"pe 13 aprilie 1955, Galaction Gordun, episcop pensionar al bisericii oficiale, teolog de o inalta tinuta si fost secretar al Sfintului Sinod, a anuntat public ca trece la ortodocsii de stil vechi, devenind astfel primul arhiepiscop si mitropolit al “stilistilor”. Un gest uluitor, mai ales ca acestia erau in ilegalitate. Imediat a fost caterisit, prin decizia Patriarhului, iar numele sau a fost sters pina astazi din istoriografia bisericeasca. Arestat, el a fost obligat sa traiasca la manastirea Caldarusani, iar mai tirziu a avut domiciliu obligatoriu in Bucuresti. Cu tot domiciliul fortat, in secret, mitropolitul Galaction a reusit sa hirotoneasca noi episcopi: Evloghie Ota, Meftodie Marinache si Glicherie Tanase, infiintindu-se astfel primul Sinod al “stilistilor”. O data cu moartea lui Galaction, in 1959, aflat sub atenta supraveghere a Securitatii, noul mitropolit a fost desemnat in persoana lui Glicherie Tanase. "
sursa citatului:
http://disc.server.com/discussion.cgi?disc=140370;article=2279;title=Forum-ul%20revistei%20EKKLESIA
deci ce se poate spune, stiind aceste lucruri, despre continuitatea lor apostolica ?