utilizator: wp

statut: utilizator inregistrat
inregistrat inainte de 20/02/2007 subiecte: 0
comentarii: 169

semnaleaza adminului
.


subiecte recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Nu exista subiecte.

comentarii recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
*** - de wp la: 10/07/2013 12:25:40
(la: Metafora pacatului originar si altele)
Adevărul nu s-a îmbrăcat în metafore ci în trup, pentru că Cel pe care Îl aminteşti, a zis; Eu sunt Adevărul. Iar Ioan, apostolul iubit de El spune; “ La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul.” Mai departe spune; „ Şi Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăsluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr”.

Când spunem că bărbaţii şi femeile sunt diferiţi, dar egali, sună frumos, dar depinde ce înţelegem prin egali şi mai ales în faţa cui. Femeia trebuie să asculte de bărbat precum şi bărbatul de femeia lui. În familie, femeia şi bărbatul nu trebuie să fie într-o competiţie perpetuă, ci într-o completare reciprocă.
Şi asta pentru că, Cel care este Adevărul a spus că nu a venit să facă voia Lui, ci voia Tatălui care L-a trimis. Tot El a zis şi că, EL este Calea. Astfel, dacă privim lumea din perspectivă biblică, nici noi nu trebuie să căutăm voia noastră, ci voia celuilalt, iar asta înseamnă a-ţi jertfi propria voie în faţa voi celuilalt. O jertfă din iubire şi nu din silă, nici din interest. Însă ce ne facem dacă voia celuilalt, este înclinată spre ceva cu care conştiinţa noastră nu se poate împăca?

Şi uite aşa am ajuns la conştiinţă care, zici că este liberă, deşi mai încolo afirmi că, este impregnată de una, sau alta.

Dar ce este conştiinţa? Dacă ne întoarcem la etimologia iniţială, cea latină, găsim ceva de genul; „conscientia = a cunoaşte împreună cu”, sau împreună-cunoaşterea. În alte limbi, de exemplu cum ar fi maghiara, chiar şi fără etimologie cuvântul este foarte explicit; traducerea mot-a-mot ar fi, a sufletului cunoaştere.
Deci, cine poate cunoaşte sufletul nostru sau cine poate avea această împreună-cunoaştere cu noi, decât unul Dumnezeu. Iar dacă această conştiinţă mustră din când în când, pe unii ,mai puţin, pe alţii mai mult, cum ar putea face aceasta dacă nu ar avea o lege deasupra ei, la care, cu sau fără voia noastră ea se raportează? Şi dacă este lege, este şi încălcare a ei, iar aceasta se numeşte în termeni duhovniceşti; păcat.
Cu atât mai mult există păcat dacă, vorbim din perspectivă biblică. Chiar El spune că; “De n-aş fi venit şi nu le-aşi fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovăţire pentru păcatul lor.”

Trăim într-o lume în care este supusă legilor –spunem noi. De tot felul de legi, ale chimiei, ale fizicii, legi ale statului, etc. iar pe zi ce trece ştiinţa descoperă alte şi alte legi. Noi însă, refuzăm să credem că asupra noastră ar sta vreo lege. Cu alte cuvinte, noi înşine ne credem pentru noi , iar mai grav şi pentru alţii , măsura tuturor lucrurilor.

Liberi nu putem fi decât dacă cunoaştem Adevărul, pentru că numai Adevărul ne poate face liberi precum El a mărturisit. Iar pentru asta, tot El a pus asupra noastră legi, cu care, dacă ne îngrădim, putem deveni liberi.
Şi aici alt paradox; cum să fii liber dacă eşti îngrădit?
Şi aici, cred eu, cugetarea lui Pascal se poate constitui într-un început bun;
“Arătându-Se lămurit celor ce Îl caută cu toată inima şi tăinuindu-Se de cei ce cu toată inima fug de El, Dumnezeu orânduieşte cunoaşterea omenească despre Sine.
El dă anumite semne, văzute pentru cei ce-L caută şi nevăzute pentru cei care nu Îl caută.
Celor ce voiesc să vadă, le dă din belşug lumina. Celor ce nu voiesc să vadă, le dă întuneric din belşug.”
.knulp - de wp la: 27/02/2013 08:32:10
(la: Extremistii ortodocsi, fata cu LGBT-ul)
Iarta-ma ca intervin, dar citind mesajele tale am si eu niste intrebari;
- ce inseamna pentri tine un om sau o societate primitiva vs. om sau societate civilizata?
- cum ar trebui sa fie societatea romaneasca?
- cine stabileste aceste norme?
#642731 (raspuns la: #642726) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Daniel - de wp la: 26/02/2013 08:43:04
(la: Extremistii ortodocsi, fata cu LGBT-ul)
“Il cunosc ” dacă se poate spune aşa, de mulţi ani prin intermediul internetului pe pr. Iulian. Dacă ai cunoaşte mai bine ortodoxia ai înţelege şi ai vedea că, atitudinea sa, nu este nicidecum ceva rar întâlnit şi nici nu poate fi. Dacă ar fi astfel ,nu ar ajunge nici un homosexual la spovedit şi chiar dacă ar ajunge, nu cred că s-ar mai duce a doua oară. Din fericire nu este aşa. Ceea ce ar trebui înţeles este , ceea ce spune şi pr. Iulian; “E drept ca discursul oficial vrea sa previna o deviere; dar practica arata ca lucrurile sunt mai dificile si se analizeaza si trateaza în particular în fiecare caz în parte.“ Însă, nu vei întâlni preoţi ortodocşi care să zică unui homosexual că este bine ceea ce face şi să continuie pe aceaşi linie. Şi asta nu din ură şi nici din dispreţ faţă de acel om.
#642626 (raspuns la: #642531) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
gabi - de wp la: 13/02/2013 14:20:58
(la: Finantarea bisericilor de catre stat)
Nu putem vorbi de “majoritate” din presupuneri , pentru că rămânem la nivel de presupunere... După un referendum da. Însă ,mă îndoiesc că statul va organiza vreun referendum pe această temă. Nu are nici un interes să o facă. Nu detaliez motivele. Şi un mic amănunt pe care l-am mai amintit; finanţarea Bisericii de către stat, s-a făcut din iniţiativa statului şi nu invers.

Mai fac o mică paranteză; a face afirmaţii - şi acum vorbesc la modul general - despre venituri, costuri, cheltuieli în general, vis-a-vis de anumite teme, fără a avea minimum de idee despre amploarea temei şi fără a avea detalii şi cifre concrete, este sortit din start eşecului din punctul de vedere al oferirii unor informaţii corecte şi a emiterii unor judecăţi pertinente. Vorbesc ca unul care, am de a face în activitatea mea zilnică cu asemenea teme şi văd ce înseamnă diferenţa dintre părere şi fapt concret.
#641611 (raspuns la: #641604) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Daniel - de wp la: 12/02/2013 15:41:29
(la: Finantarea bisericilor de catre stat)
Putem sa ne intoarcem unde doresti, dar acele sisteme politice prin care a trecut Romania,in aceasta privinta, nu au schimbat nimic si nici nu vor schimba. Te las sa afli de ce. Poate asa iti vei da seama si de ce este atat de mediatizata aceasta problema.

Nu stiu ce numesti tu prin evolutie, dar a dori ca o majoritate sa dispara din spatiul public, pentru ca asa doresc un mic procent din cetatenii unei tari,nu cred ca face parte din aceea evolutie pe care o proclami si sustii. Sau...?

Nu prea cunosc cat si cum a "evoluat" islamul- apropo de mudjahedinii ortodocsi - dar sa nu uitam, eu vorbeam de crestinism si in mod special de crestinismul ortodox... :)).
Iar orotodoxia nu vad de ce ar trebui sa "evolueze" si nici cum... :))
#641564 (raspuns la: #641541) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului

afiseaza toate comentariile...


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...