utilizator: bo2005

statut: utilizator inregistrat
inregistrat inainte de 20/02/2007 subiecte: 0
comentarii: 3

semnaleaza adminului
.


subiecte recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Nu exista subiecte.

comentarii recente:


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Analogia vietii in Romania - de bo2005 la: 21/09/2005 17:43:12
(la: De ce ai decis sa nu emigrezi?)
Acum citeva saptamini am auzit, din punctul meu de vedere, cea mai buna analogie, care descrie intr-o fraza viata in Romania (si probabil si conditia care determina Romanul sa emigreze.. indiferent de conditia lui sociala si chiar starea financiara)

Tin sa mentionez ca prietenul meu a plecat din Romania acum 25 de ani, si avea mai multe posibilitati decit omul de rind sa traiasca bine in RO (educat, academia navala Constanta etc).

Citez cu cita exactitate pot:

" Mai, viata in Romania e ca si cum ai traii intr-o barca de aur in mijlocul unei mari de rahat. Oricit, de bine ti-e tie tot vin valuri si te stropesc din cind in cind."

Nu incerc sa denigrez nici de cum conditia Romanului sau a Romanei, dar analogia in sine explica de ce Romanul (nu numai ala sarac, DAR si cel cu posibilitate.......NU mai vrea sa traiasca el/ea sau copii lui intr-un sistem absolut dezaxat, corupt si cu putina valori morale).
#73703 (raspuns la: #56827) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Orice Argument Sanatos are 2 Extreme - de bo2005 la: 20/09/2005 00:49:33
(la: De ce ai decis sa nu emigrezi?)
In primul rind, respect decizia Romanilor din RO care au decis sa stea acolo, si oarecum o inteleg. Oricum, mi se pare GREU de inteles cum un Roman poate vorbii despre emigrare daca nu a trait-o? E ca si cum ai zice ca nu-ti place SUSHI, dar nu ai gustat (ca tu stii cum este). Cu tot respectul, va zic de ce partea VIITORUL Romaniei e scindat:

1. Toti vrem sa traim "bine" in propria tara nativa(Romania), dar sa nu o vindem. Dilema e ca multi Romani vor Occidentul, de ce sa nu lasam strainii sa ne cumpere si manageze Romania, daca noi/politicienii Romani nu sint in stare. Asta e conditia Romanilor de plecare (vor trai bun si respect). Lasati stainii sa cumpere si moderinizeze Romania (si avem ce-i mai buna combinatie ROMANIA + trai Occidental). Pentru asta m-as intoarce si eu in Romania.

2. Nu uitati, un Roman emigrant se poate intoadeauna intoarce in Romania.....oare de ce nu o face o mare majoriate? doar traiesc cu sentimentul asta? Va zic eu, Romania imi lipseste....DE ACEEA sint pe forumul asta, dar dupa o vizita de 3-4 saptamini vreau acasa (San Diego, California). Nu pot explica de ce. Un lucru e sigur. Prima generatie de emigranti este generatia sacrificiului "the people without a country".....dar daca emigrantii muncesc si sint educati, acomodarea/aclimatizarea in noua cultura are multe avantaje, beneficii si impliniri profesionale/sociale.

Multe altele de atins in discutia, dar oricum argumentele de amindoua partiile sint valide si interesante. Eu traiesc experienta asta de aproximativ 10 ani, si daca e sa stau sa ma gindesc E CEA mai buna decizie a vietii ca am emigrat aici cu familia mea. Asta se explica simplu, viata e plina de dinamism, schimbare si flexibilitate. O data ce ne-am oprit din a gindii si limita mental, incepem sa ne atrofiem ca si cultura. O cultura, persoana, populatie, popor tinde spre absolut (probabil ca sint multi in Romania care nu au sansa de a-si atinge potentialul lor pe care l-au prestabilit). Eu zic din toata inima tuturor care au sansa sa NU dea cu piciorul la o sansa REALA de emigrare daca apare. Am multi cunoscuti la cele mai inalte nivele educationale/profesionale in USA, si toti au venit cu vise ca se intorc inapoi in RO dupa PhD-urile obtinute aici. Pina azi, nu cunosc nici unul din ei (cu cel mai mare spirit PATRIOTIC Romanesc cu care s-au implantat pe banciile Universitatilor din Calfornia). Dau exemple: lucreaza la Microsoft, NASA, Universitaty de Elita in USA. Oare ei de ce si-au schimbat planul initial dupa venirea la PhD aici?......Raspunsul e clar .....NU POTI limita spiritul si potentialul unei persoane capabile cu VISE......e timpul cind trebuie sa fie si ceva palbabil (respect, conditii, posibilitati, bani, recunostinta profesionala).
#73284 (raspuns la: #68373) comenteaza . modifica . semnaleaza adminului
Impresii dupa vizita in RO - de bo2005 la: 19/09/2005 19:14:07
(la: Cum va simtiti cand va intoarceti in Romania ?)
Interesant este faptul de cum vede fiecare Romania dupa ce emigreaza. Eu sint plecat de 10 ani din Romania in USA. Ultimele impresii dupa vizita din Mai 2005 prin Romania:

ECONOMIE:
- Separarea claselor sociale pare evidenta (extreme bogat sau sarac), desi cind iesi pe strada multitudinea masinilor noi si caselor noi care se construiesc pare sa reflecte o schimbare generala in bine. Bogatia se acumuleaza in Romania (este discutabil de cine)
- Preturile intr-o explozie continua, nici nu mai e de mirare de ce Romania a devenit mai scumpa ca Occidentul (tipicul business Romanesc = cumpara produse din afara, mark up 100%, si deschide spatiu comercial de distributie). Partea buna e ca pentru cei cu bani EXISTA in sfirsit optiuni (pina acum nu prea aveai alegeri, desii inca acum sint destul de limitate)

FINANTE:
- Banciile par sa fii explodat peste noate (calatoresc in Romania la 1-2 ani), dar in 2005 pot zice ca am fost in peste 3 banci (si in unele de 2-3 ori / zii), si sint absolut aglomerate. Probabil ca multi sint acolo sa "ceara" nu sa "depuna" bani, dar este totusi un pas mare pe plan financiar. Exista cit de cit posibiliatatea de rate, chiar daca dobinziile si imprumuturile sint mai scumpe ca in alte locuri. Daca cistiguriile bancilor sint mari, se vor diminua dupa ce penetreaza pe piata mai multa concurenta si lucrurile se stabilizeaza (supply & demand).
- Companii de leasing-uri si asigurari la tot pasul (absolut mirat). Nu stiu daca ajuta omul de rind inca, dar exista......deci SUPRAVIETUIESC cumva
- ABSOLUT TERORIZAT de ideea "credit card" VIZA....la sistemul de plata prin tara (toti vor pin-ul.....care e o tranzactie de CASH ADVANCE), si nu are nimic de facut cu plata in sine a produsului. Am fost absolut IRITAT ca nu puteam sa folosesc cardul VISA pe semnatura (doar cu PIN - care inseamna CASH advance si tranzactia in sine e tratata diferit , plus ca e mai scumpa). Era sa spal vase in anumite restaurante, care aratau logo-urile VISA, MASTERCARD etc....dar acceptau DOAR cu pin. (INTREBATI inainte de a sta la masa......mai ales sa nu fiti pusi in situatii neplacute)

SOCIAL:
- nu vreau sa repet/copiez alte comentarii, dar majoritatea fetzelor Romanilor de pe strada descriu o imagine sumbra a zilelor traite. Partea proasta e ca devine o obisnuinta, si nici nu mai stii cind lumea e fericita, ca imaginea de pe fetzele lor arata altceva.
- o degenerare a valorilor morale (care sint intodeauna orecum discutabile de la o cultura la alta), dar Romania pe care o vede Romanul plecat de 2,10, sau 25 de ani, nu e aceiasi Romanie. Lumea e rea, datorita adaptarii conditiilor de supravieturie in conditiile actuale, lumea e extrem de neincrezatoare, si SUPER pesimista. (epidemie nationala)

SERVICII:
- ahhhhh, poate serviciile s-au mai indreptat un pic, acum s-a ajuns la nivelul de "genunchiii borastei". Oricum, este problema sau mai bine zis TEMA numarul 1 al modernizarii Romaniei. Fara servicii, o sa fim priviti si masurati ca o tara saraca (si la standardele existente in Occident.....se pare normal sa fim vazuti asa)
- Am avut placerea in citeva magazine private sa am parte de servicii super (restaurante, si magazine mici). Oricum, companii mari, monopolice, au servicii dezastruoase, unde angajatii iti spun totul la prima privire, si nu prea trebuie sa mai intrebi. Oricum, eu ca fire si persoana inquisitiva, am intrebat si interesat de tot felul (chiar mi s-a zis la "POSTA ROMANA" ca "domnu, ati picat de pe LUNA" ).

CURATENIE/ASPECT:
- ouch.....daca e o sansa ca Romania sa faca a 2-a impresie, este extrem de greu de facut a 2a impresie buna dupa ce se vede in RO.
- Blocurile si mai bine zis aspectul lor "BACOVIAN" duce la o tenta de prizonierat. Totul e grii, sumbru, fara pic de ingrijire. EXTREM de sinistru la capitolul VOPSITI BLOCURILE pt o imagine mai buna. Greu de spus, cind oamenii se lovesec de lucruri serioase (bani de mincare, intretinere, etc). Nu stiu solutia, dar poate subventiile ar fii o directionare foarte buna aici din partea politicienilor.
- Spatii verzi mai exista, erau si flori (Bucuresti, Baia Mare)....dar sint foarte multe zone, blocuri ale oamenilor (proprietate privata) unde TROTUARUL nu se diferentiaza de zona verde/praf/mizerie/moloz/noroi.
- Imi aduc aminte ca ajung in Romania, ca trebuie sa-mi fac pantofii (suna paradoxal stiu......DAU vina pe locul unde locuiesc, ca sa gasesc scuze oarecum pentru diferenta de climat, dar la urma urmei aici in California ar trebuii sa fie praf din cauza climei, lispei de precipitatii, spatii verzi artificiale). In Romania....totul e dat de mama natura, doar trebuie manajat cum trebuie, asa ca e greu de gasit scuze interminabile.
Cred ca intervine si theoria lui MASLOW (ierarhia nevoilor.....lumea trebuie sa aiba stomacul plin, si haine in spate....sa fie INCURAJATI sa faca curatenie in jurul lor).

GENERAL:
- foarte multe masini (noi ......cu multe delearship-uri)
- traficul devine o problema, din cauza de lipsa de infrastructura si mentinere a ceea ce exista
- straziile sint la nivel rudimentar (fara marcarje, linii de mijloc, si greu de circulat de cineva care nu conduce in Europa). Eu sincer nu ma incumet.
- multe lucruri pozitive (aparitia concurentei, firmelor multi-nationale, companii de calibru care POT si FAC lucruri mai stabile in zona, concurenta in fiecare domeniu e pozitiva chiar daca la inceput pare caotica).

Cam atit, am mai multe dar nu vreau sa fiu prea lung.

afiseaza toate comentariile...


Cursuri de matematica si fizica online!
Incearca-le gratuit acum

Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
loading...